Σιβηρία: Θερμοκρασία - ρεκόρ τον Ιούνιο στην Αρκτική, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ

Σιβηρία: Θερμοκρασία - ρεκόρ τον Ιούνιο στην Αρκτική, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ Facebook Twitter
Σιβηρία: Ρεκόρ Ιουνίου για τις Αρκτικές θερμοκρασίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ
0

Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική Σιβηρία αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κάνοντας ρεκόρ τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι θερμοκρασίες τον περασμένο μήνα έφτασαν το ρεκόρ του 2019 και στην Αρκτική Σιβηρία, σύμφωνα με το πρόγραμμα Copernicus της ΕΕ, καταγράφηκε «υπερβολική θερμοκρασία» για την εποχή.

Αυτή η συνθήκη αποτελεί δε, μέρος μιας τάσης που οι επιστήμονες αποκαλούν «προειδοποιητική κραυγή».

Οι μέσες θερμοκρασίες στην περιοχή ήταν 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την κανονική για την εποχή και περισσότερο από έναν βαθμό υψηλότερες από τους δύο προηγούμενους θερμότερους μήνες του Ιουνίου, του 2018 και 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός βρίσκεται σε διαδικασία επιβεβαίωσης των αναφορών που έχουν γίνει, για θερμοκρασία άνω των 38 °C  στη Σιβηρία, η οποία (όταν επιβεβαιωθεί και επίσημα) θα είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι η Αρκτική θερμαίνεται γρηγορότερα από τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας αλλαγής του κλίματος Copernicus.

Η εξαιρετική ζέστη έχει απορροφήσει την υγρασία από τη Γη στα τεράστια δάση του Βορρά και την τούνδρα της περιοχής, συνθήκη που συμβάλλει στην εξάπλωση των πυρκαγιών, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ενταθεί από τα μέσα Ιουνίου.

Η ρωσική δασική υπηρεσία δήλωσε ότι, από τις 6 Ιουλίου, έχουν σημειωθεί 246 δασικές πυρκαγιές που καλύπτουν έκταση 140.073 εκταρίων.

Έχει ανακηρύξει δε, επτά περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Copernicus οι πυρκαγιές έχουν ξεπεράσει τον αριθμό ρεκόρ της περυσινής αντίστοιχης περιόδου.

«Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι ξηρότερες συνθήκες στην επιφάνεια του εδάφους παρέχουν ιδανικό σκηνικό για αυτές τις πυρκαγιές ώστε να μπορούν να παραμένουν ενεργές οι εστίες τους, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια τόσο μεγάλη περιοχή», δήλωσε ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας στο Copernicus.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην συγκεκριμένη, περιοχή τον περασμένο μήνα ήταν περίπου 59 μεγάτονοι σε σύγκριση με 53 μεγατόνους πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΕ.

Με πληροφορίες του Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ