Ένα υποβρύχιο βίντεο από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία, που φέρνει στη δημοσιότητα η WWF, δείχνει τα «τροπικά δάση» των ωκεανών να «νεκρώνουν» μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία της αυστραλιανής κυβέρνησης, το φαινόμενο της λεύκανσης (bleaching) των κοραλλιών του υφάλου εμφανίζεται φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν. Μάλιστα, πρόκειται για το τέταρτο καταγεγραμμένο περιστατικό, μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.
«Οι υποβρύχιες εικόνες του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου στην Αυστραλία να πεθαίνει είναι εικόνες από το μέλλον του πλανήτη μας, αν η ανθρωπότητα δεν καταφέρει να αναχαιτίσει έγκαιρα την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF.
Η περσινή καταστροφή ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί, με το 22% των κοραλλιών να επηρεάζονται στο βόρειο απομακρυσμένο τμήμα του. Φέτος, έχουν χτυπηθεί αρκετά πιο τουριστικές περιοχές νοτιότερα, όπως το Port Douglas ή το Townsville, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η έκταση του φαινομένου μπορεί να ξεπεράσει αυτήν του 2016.
«Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι χωρίς επαρκή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα έπρεπε να αναμένουμε ετήσια μαζική καταστροφή του υφάλου μέχρι το 2050. Τα αλλεπάλληλα όμως φαινόμενα ήρθαν 30 χρόνια νωρίτερα», τονίζει ο υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Αυστραλίας, Richard Leck.
Από την πλευρά του, ο βραβευμένος με Emmy κινηματογραφιστής Richard Fitzpatrick της BioPixel, που είναι ο δημιουργός του σχετικού βίντεο, δήλωσε: «Το Vlasoff Cay, η περιοχή όπου τραβήχτηκαν τα πλάνα, είχε τη μεγαλύτερη ποικιλία κοραλλιών. Σήμερα, με τη θερμοκρασία του νερού να μην πέφτει κάτω από τους 32 βαθμούς Κελσίου, τα κοράλλια πεθαίνουν. Πολλά έχουν ήδη πεθάνει οριστικά και έχουν καλυφθεί από φύκια».
«Ο θάνατος των κοραλλιών εξελίσσεται σε παγκόσμιο ανθρωπιστικό και οικονομικό ζήτημα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τους υγιείς ωκεανούς και τους υφάλους. Αν το φαινόμενο μάλιστα επεκταθεί σε ακτογραμμές και νησιά με μεγάλους πληθυσμούς, θα μιλάμε για μια πραγματική κρίση. Αυτό που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, είναι "το χέρι της κλιματικής αλλαγής" πάνω στους ωκεανούς μας. Η λύση είναι ξεκάθαρη: πρέπει να μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να διαχειριστούμε τις έντονες τοπικές πιέσεις που δέχονται οι ύφαλοι, προκειμένου να τους δώσουμε την ευκαιρία να αντέξουν την επίθεση της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο John Tanzer, υπεύθυνος του παγκόσμιου προγράμματος του WWF για τους ωκεανούς.