Επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις πως παγωμένα κοιτάσματα μεθανίου στον Αρκτικό Ωκεανό -γνωστά ως «κοιμώμενοι γίγαντες του κύκλου άνθρακα»- ξεκίνησαν να απελευθερώνονται πάνω από μια μεγάλη περιοχή της ηπειρωτικής πλαγιάς της ακτής της Ανατολικής Σιβηρίας, αποκάλυψε ο Guardian.
Υψηλά επίπεδα του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου έχουν εντοπιστεί σε βάθος 350 μέτρων της Θάλασσας Λάπτεφ κοντά στη Ρωσία, εγείροντας ανησυχία στους ερευνητές πως μπορεί να πυροδοτήθηκε μια νέα κλιματική αλληλεπίδραση η οποία θα επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τα ιζήματα στην Αρκτική περιέχουν μεγάλη ποσότητα παγωμένου μεθανίου και άλλων αερίων. Το μεθάνιο έχει θερμαντική επίδραση 80 φορές ισχυρότερη από το διοξείδιο του άνθρακα σε διάστημα 20 ετών. Η USGS (United States Geological Survey) έχει ήδη καταχωρήσει την αποσταθεροποίηση αυτών των αερίων στην Αρκτική ως ένα από τέσσερα σοβαρότερα σενάρια για την αιφνίδια κλιματική αλλαγή.
Η διεθνής ομάδα στο ρωσικό ερευνητικό πλοίο R/V Akademik Keldysh είπε πως οι περισσότερες φυσαλίδες διαλύονταν προς το παρόν στο νερό αλλά τα επίπεδα μεθανίου στην επιφάνεια ήταν τέσσερις με οκτώ φορές μεγαλύτερα από ό,τι ανέμεναν και αυτό εκτονωνόταν στην ατμόσφαιρα.
«Αυτή τη στιγμή, είναι απίθανο να υπάρξει τεράστια επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά το θέμα είναι πως έχει πυροδοτηθεί η διαδικασία και θα συνεχιστεί«, δήλωσε ο Σουηδός επιστήμονας Örjan Gustafsson, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πως τα ευρήματα είναι σε πρωταρχικό στάδιο. Η κλίμακα των εκπομπών μεθανίου δεν θα επιβεβαιωθεί μέχρι να επιστρέψουν, να αναλύσουν τα δεδομένα και η έρευνα να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.
Ωστόσο η ανακάλυψη προκαλεί έντονη ανησυχία για τον ρυθμό επιτάχυνσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Αρκτική θεωρείται σημείο μηδέν στη διαμάχη για την ευαισθησία των παγωμένων κοιτασμάτων μεθανίου στον ωκεανό.
Με την θερμοκρασία στην Αρκτική να αυξάνεται δυο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, η ερώτηση πότε - ή ακόμη και αν- θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα αποτελεί σημείο σημαντικής αβεβαιότητας στα υπολογιστικά μοντέλα κλίματος.
Η 60μελής ομάδα του Akademik Keldysh πιστεύει πως είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει κατόπιν παρατήρησης πως ήδη πραγματοποιείται απελευθέρωση μεθανίου σε μια ευρεία περιοχή της πλαγιάς περίπου 600 χλμ. μακριά από τη ακτή.
Σε έξι σημεία παρατήρησης μιας περιοχής με μήκος 150 χλμ. και πλάτος 10 χλμ., είδαν σύννεφα από φυσαλίδες να απελευθερώνονται από τα ιζήματα.
Σε ένα σημείο της πλαγιάς στη Θάλασσα Λάπτεφ, σε βάθος περίπου 300 μέτρων, βρήκαν συγκεντρώσεις μεθανίου μέχρι και 1600 nanomoles/ λίτρο, που είναι 400 φορές υψηλότερες από το αναμενόμενο αν η θάλασσα και η ατμόσφαιρα ήταν σε ισορροπία.
Ο Igor Semiletov της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, επικεφαλής επιστήμονας του πλοίου, είπε πως οι εκπομπές ήταν «σημαντικά μεγαλύτερες» από ο,τιδήποτε έχει βρεθεί ως σήμερα. «Πρόκειται για μια νέα σελίδα. Δυνητικά μπορεί να έχουν σοβαρές κλιματικές συνέπειες, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα πριν επιβεβαιώσουμε κάτι τέτοιο».
Η πιθανότερη αιτία αστάθειας είναι θερμών Ατλαντικών ρευμάτων στην ανατολική Αρκτική. Η συγκεκριμένη «Ατλαντικοποίηση» προκαλείται από κλιματικές διαταραχές λόγω ανθρώπινης παρέμβασης.
Η πρόσφατη ανακάλυψη ίσως σηματοδοτεί την τρίτη πηγή εκπομπών μεθανίου από την περιοχή.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ομάδα του Semiletov βρήκε σημάδια σαν κρατήρες στα ρηχότερα σημεία της Θάλασσας Λάπτεφ και της Θάλασσας της Ανατολικής Σιβηρίας που απελευθερώνουν φυσαλίδες μεθανίου, οι οποίες φτάνουν στην επιφάνεια σε επίπεδα δέκα έως εκατό φορές μεγαλύτερα από το κανονικό.
Η θερμοκρασία στη Σιβηρία ήταν 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου φέτος, μια ανωμαλία που προκλήθηκε κατά τουλάχιστον 600 φορές πιθανότερα από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, λόγω ανθρώπινης παρέμβασης. Ο περσινός χειμερινός πάγος της θάλασσας έλιωσε αφύσικα νωρίς. Ο φετινός παγετώνας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ήδη καθυστερημένη έναρξη από οποιαδήποτε άλλη καταγεγραμμένη φορά.
σχόλια