Ζάκυνθος: Mελέτη του ΕΜΠ για τη διάσωση του «Ναυαγίου»

Ζάκυνθος: Mελέτη του ΕΜΠ για τη διάσωση του «Ναυαγίου» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Έτοιμη είναι η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη διάσωση της παραλίας «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο.

Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, ολοκληρώθηκε η μελέτη της Διεπιστημονικής Ομάδας Έργου του Ε.Μ.Π., “Έρευνα, Τεκμηρίωση και Προτάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη Διάσωση του Ναυαγίου της Ζακύνθου και την Ασφαλή Επισκεψιμότητα στην Περιοχή”. Μελέτη η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε δωρεάν. Η ομάδα, που αποτελείται από 38 στελέχη, καθηγητές και ειδικούς σε όλους τους τομείς, όπως ναυπηγοί, μηχανολόγοι, τοπογράφοι, μηχανικοί, μεταλλειολόγοι, άνθρωποι με εμπειρία και γνώσεις, έκανε αυτοψίες, στον κόλπο του Ναυαγίου, στην παραλία, στο πλοίο, στα πρανή των γκρεμών, καθώς και στο πλάτωμα.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της ομάδας, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΕΜΠ, Καθηγητή Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών, Δημήτρη Καλιαμπάκο, αυτό που επείγει είναι η διάσωση του πλοίου αλλά και της παραλίας, η οποία μπορεί να γίνει, με βάση την μελέτη, μέσα σε τρεις μήνες, με το κόστος να υπολογίζεται στα 3 με 4 εκ. ευρώ.

Τι προβλέπει η μελέτη του ΕΜΠ για το «Ναυάγιο»

Αρχικά προβλέπεται η απομάκρυνση 1200 κυβικών άμμου μέσα και σε απόσταση 3 μέτρων γύρω από τον Παναγιώτη, η οποία ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο παράκτιο έργο, το οποίο είναι επίσης απολύτως απαραίτητο και αφορά στην αναπλήρωση της ακτής με άμμο και ιζήματα, για να μην φτάνει εύκολα η θάλασσα στο πλοίο και για να μεγαλώσει η παραλία κατά 30 μέτρα προς την θάλασσα. Θα ακολουθήσει η αποκατάσταση και επαναφορά του πλοίου στην αρχική του κατάσταση, το οποίο πλοίο σύμφωνα με τους επιστήμονες στο εσωτερικό του έχει περιορισμένη διάβρωση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο από το 1937 χαλύβδινος άξονάς του, δεν έχει πάθει σχεδόν τίποτα.

Συνεργεία θα πρέπει να αφαιρέσουν κομμάτια που κρέμονται και είναι επικίνδυνα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, όπως αμμοβολή, αντιδιαβρωτική προστασία, κάλυψη ανοιγμάτων με κατάλληλα υλικά, επανένωση πλαϊνών του σκάφους, ενίσχυση των καταστρωμάτων, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να τα περπατήσει με ασφάλεια.

«Είναι μια από τις διαδικασίες που πας ψάχνοντας. Βγάζεις την άμμο, βλέπεις τι βλέπεις και μετά κόβεις και επανατοποθετείς όπου είναι δυνατό. Ο σκοπός είναι να ξαναμπούν στη θέση του τουλάχιστον τα τρία πλαϊνά για να αποκτήσει το σκάφος, μορφή σκάφους» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τσούβαλης, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Εργαστηρίου Ναυπηγικής Τεχνολογίας, Μηχανικών.

Η πρόταση της ομάδας του ΕΜΠ για την πρόσβαση από θαλάσσης είναι η παραλία να προσεγγίζεται κεντρικά του κόλπου, με απόσταση 100 μέτρων από τα βράχια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο σχεδιασμός των επιστημόνων για το λεγόμενο πλάτωμα του Ναυαγίου, καθώς ως ιδανικό σημείο θέασης προκρίνουν την περιοχή της «σημαίας», το σημείο δλδ που βρίσκεται στα πλάγια του κόλπου και όπου έχει τραβηχτεί η διάσημη φωτογραφία του Ναυαγίου και που, με κίνδυνο της ζωής τους, φωτογραφίζονται οι επισκέπτες.

Η μελέτη προβλέπει να φτιαχτεί μια στοά από το πλάτωμα μέχρι τη «σημαία» όπου θα λειτουργεί ως μουσείο με φωτογραφίες από την ιστορία του «Παναγιώτη». Στο σημείο θέασης θα φτιαχτεί ένας μεγάλος και ασφαλής εξώστης.

Ο Βουλευτής του νησιού, Διονύσης Ακτύπης, ευχαρίστησε τους επιστήμονες του ΕΜΠ, ενώ άφησε σαφείς αιχμές εναντίον όσων επί 40 χρόνια δεν έκαναν τίποτα για την περιοχή τονίζοντας ότι «στη Ζάκυνθο έχουμε μια ομάδα που θέλει την καταστροφή του τόπου. Κάποιοι σκάβουν για να μην προχωρήσει τίποτα. Εγώ τους λέω ότι το έργο θα προχωρήσει ο κόσμος να χαλάσει. Αυτοί που κατέστρεψαν τον τόπο τα περασμένα χρόνια θα μπουν στο περιθώριο».

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, ευχαρίστησε την ομάδα του ΕΜΠ και επανέλαβε ότι πλέον έχει έρθει η ώρα η διαχείριση και η ευθύνη της περιοχής του Ναυαγίου να περιέλθει αποκλειστικά στον Δήμο. «Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω από το σοβαρό αυτό θέμα. Επιτέλους έχουμε μετά από 43 χρόνια μια σοβαρή προσέγγιση και πρόταση».

Με πληροφορίες από ertnews.gr

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Περιβάλλον / «SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Οι συγκρούσεις με τα πλοία είναι η κυρίαρχη απειλή αφανισμού των φυσητήρων που βρίσκουν καταφύγιο στις ελληνικές θάλασσες. Λύση για την προστασία των φυσητήρων θα δώσει μια καινοτόμο εφαρμογή, το «SAvE Whales». Πότε και πως θα αξιοποιηθεί.
LIFO NEWSROOM
Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια, το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο»
LIFO NEWSROOM
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Περιβάλλον / Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Με παρεμβάσεις μόνωσης, αερισμού και φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτήριο στον Ταύρο θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
LIFO NEWSROOM