O επαναστατικός επικήδειος που εκφώνησε ο Τσίπρας για τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα

O επαναστατικός επικήδειος που εκφώνησε ο Τσίπρας για τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα Facebook Twitter
27
O επαναστατικός επικήδειος που εκφώνησε ο Τσίπρας για τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα Facebook Twitter


Ενώπιον χιλιάδων Κουβανών που είχαν συγκεντρωθεί στην εκδήλωση μνήμης του Φιντέλ Κάστρο, εκφώνησε πριν λίγες ώρες τον επικήδειο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας.


Ιδιαίτερα η αναφορά του στον εκλιπόντα αρχηγό της κουβανικής επανάστασης ως «παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης», ως τον Φιντέλ «των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων».

Έχοντας πίσω το επιβλητικό μνημείο, ύψους 109 μέτρων, του εθνικού ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τον Φιντέλ Κάστρο και την Κούβα, αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για το δρόμο προς το σοσιαλισμό που μόνο ανθόσπαρτος δεν είναι, όπως σημείωσε.

Αμέσως μετά τον επικήδειο λόγο του, ο πρωθυπουργός είχε θερμό εναγκαλισμό με το σημερινό πρόεδρο της Κούβας και αδελφό του εκλιπόντος, κ. Ραούλ Κάστρο, επίσης είχε χειραψία με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας κ. Νικολάς Μαδούρο.

O επαναστατικός επικήδειος που εκφώνησε ο Τσίπρας για τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα Facebook Twitter
O επαναστατικός επικήδειος που εκφώνησε ο Τσίπρας για τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα Facebook Twitter


Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με  το χαιρετισμό, «"hermanos y hermanas" (αδερφοί και αδερφές), γενναίε λαέ της Κούβας».

«Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων. Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία», τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας συγχρόνως ότι είναι «μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό».


Και στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ξεκίνησε τις συγκρίσεις ανάμεσα στους δύο λαούς. Ο ελληνικός λαός ειδικότερα, «ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε. Γιατί, όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του».


«Η σύμπτωση των δύο λαών καταγράφηκε εξάλλου και στα επαναστατικά συνθήματα της ιστορίας τους: «Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959», ενθυμήθηκε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

O επαναστατικός επικήδειος που εκφώνησε ο Τσίπρας για τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα Facebook Twitter
O επαναστατικός επικήδειος που εκφώνησε ο Τσίπρας για τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα Facebook Twitter


«Και ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, «παρέα με τον Τσε», με το σύνθημα αυτό προμετωπίδα τους, «στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί» που μετέτρεψε (ο εκλιπών) την Κούβα «από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας. Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού», είπε ο πρωθυπουργός. «Αλλά τα επιτεύγματα του μεγάλου ηγέτη της κουβανικής επανάστασης βγαίνουν από τα σύνορα της μικρής του χώρας, καθώς, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς: Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινικής Αμερική και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης. Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε για τα πολιτικά συμπεράσματα της προσπάθειας που καταβλήθηκε στην Κούβα μισό αιώνα τώρα: «Η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος. Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα. Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του. Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία.


Και μπορεί», συνέχισε ερχόμενος στα καθ' ημάς, «εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς τους δικούς μας δυνάστες. Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού. Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα. Στις νίκες και στις ήττες μας. Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας».


Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας συμπέρανε: «Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη. Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους. Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο.
Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας.
Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ!
Hasta la victoria siempre! [Πάντα μέχρι τη νίκη]».

27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

17 σχόλια
Σας λέω, η Κούβα θα κάνει "εξαγωγές" Κουβανών στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον. Όπως το 60-70 κάνανε εξαγωγές Κουβανών (επαναστατών) στην Ανγκόλα και το Κογκό (επίσης στον πόλεμο της Ερυθραίας, ακόμα και στο Γιομ Κιπούρ--στο πλευρό των Αράβων, εννοείται). Θα φτιάχνουν μοχίτο σε μπιτσόμπαρα και θα ψηφίζουν "Αλέχο Τσίπρας" δαγκωτό.
Ώστε είναι εξαγώγιμο προϊόν της Κούβας οι επαναστάτες; Φαίνεται ότι Φιντέλ και ο Τσε κρατήσαν την λεία για πάρτη τους και έμειναν οι υπόλοιποι στον άσο. Όπως γινόταν με τους δευτερο-τριτο-τεταρτότοκους πρίγκιπες το Μεσαίωνα, που πήγαν και γίναν Σταυροφόροι.Κατά τα άλλα, όλο οι Αμερικάνοι ανακατεύονται στα εσωτερικά των άλλων χωρών.
Και ο Τσε για σταυροφορία ξεκίνησε (στη Βολιβία), και δεν γύρισε. Εκεί σίγουρα τον παραδέχομαι--πήγε να μεταλαμπαδεύσει την επανάσταση της Κούβας με 5-6 συντρόφους του, και τελικά απέτυχε. Κι έτσι η λεία έμεινε στον Φιδέλ, να καλοπερνάει και να παρλάρει μεχρι τα βαθιά γεράματα.
Ο Αλέξης αντιγράφει το Ανδρέα σε όλα ακόμα και στα τριτοκοσμικά ανοίγματα του. Εκείνος με τον Καντάφι νόμιζε ότι πετυχαίνει παγκόσμια αναγνώριση σαν ηγέτης, αντίστοιχα ο Αλέξης με τον Κάστρο. Εξωτερική πολιτική με περιθωριακούς και αμφιλεγόμενους "ηγέτες" είναι χωρίς ουσία στην καλύτερη, για να μην πω ότι μόνο κακό προκαλεί, κυρίως για τον Ελληνικό λαό τα συμφέροντα του οποίου υποτίθεται ότι υπηρετεί.
Ρε παιδιά πείτε μου γιατί θα σκάσω: Στην πρώτη φωτογραφία πλήθους, στο αριστερό κτίριο είναι ο Τσε, στο δεξί ποιος είναι; Τον πέρασα για τον Χομεϊνί, αλλά αυτός ήταν κοντοκουρεμένος. Ξέρει κάποιος ποιον αναπαριστά; Μου είναι φοβερά γνώριμη ως φυσιογνωμία.
Παρέλειψε να τους πει ότι ονόμασε το παιδί του Ερνέστο και να ζητήσει συγνώμη που δεν ονόμασε το άλλο του παιδί Φιντέλ (αλήθεια, πώς το λένε το δεύτερο Τσιπρόπουλο;).
"Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959"Βρε Αλέξη, μόνος σου το λες και δε καταλαβαίνεις τη διαφορά; Οι μεν θέλανε (συν τοις άλλοις) ελευθερία και δημοκρατικούς θεσμούς, οι δε ψωμί. Πολύ δίκαιο το αίτημα για ψωμί, αλλά άσχετο με την ελληνική επανάσταση.Παρεμπιπτόντως, εσείς δε μας πρήζατε τόσα χρόνια ότι η ελληνική επανάσταση ήταν αστική και όχι λαϊκή; Ούτε στο Μαρξιστικό σχολειό δεν πρόσεχες;
Ο αριστε-ρούλης πρωθυπουργός μας εξομοίωσε το σύνθημα της ελληνικής επανάστασης Ελευθερία ή Θάνατος με το σύνθημα της κουβανικής επανάστασης Πατρίδα ή Θάνατος.Το Ελευθερία ή Θάνατος μιλά για την ελευθερία της πατρίδας, την ελευθερία του ατόμου, την ελευθερία της σκέψης, περικλείει όλες τις ελευθερίες. Το Πατρίδα ή Θάνατος είναι ένα σιχαμερό εθνικιστικό σύνθημα που εξυψώνει την πατρίδα και γνέφει τον θάνατο σε όλα τ’ άλλα.
Μα ο Κάστρο ως εθνικιστής ξεκίνησε, πριν να γίνει κομμουνιστής, Ιάσονα--δεν ξέρω αν το έχεις υπόψιν σου. Και ο Μουσολίνι ξεκίνησε από την Αριστερά, γράφοντας σε σοσιαλιστικές εφημερίδες (ο πατέρας του που ήταν σοσιαλιστής, τον ονόμασε δε προς τιμήν του Benito Juárez). Γίνονταν και γίνονται όλα αυτά.
Το τελευταίο που του μένει του Τσίπρα για "να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας" και αυτός είναι, φορώντας μπερέ και ζωσμένος φισεκλίκια να καπνίσει ένα πούρο Αβάνας και να πιει ένα ρούμι. Οπωσδήποτε περιστοιχισμένος από τα πρωτοπαλλήκαρά του Πολάκη, Κατρούγκαλο και λοιπούς επαναστατικούς τύπους.Ίσως έτσι πραγματοποιήσει και την τελευταία φαντασίωσή του και την γλυτώσουμε από περαιτέρω ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής στις πλάτες των συνταξιούχων. Έχω και εγώ κάτι φαντασιώσεις...
Καλα ποσο ξεδιάντροπος ειναι; Μήπως έχει παράκρουση, και δεν καταλαβαίνει τι κάνει; Καλα να κοροϊδεύει εμάς, να κοροϊδεύει και τους Κουβανούς; Φτάσαμε να κάνουμε εξαγωγή ανοησίας.
Αυτό που με ανησυχεί όμως είναι ότι οι Κουβανοί τον χειροκροτούσαν. Μιλώντας σοβαρά, προβληματίζομαι - και λαμβάνοντας υπ' όψιν την πολιτική αλλοτρίωση που έχουν υποστεί και οι Βορειοκορεάτες σαν λαός και που χειροκροτούν σαν μαριονέτες (τυχαίο;) - μην γίνουμε και εμείς έτσι, αν επί χρόνια υφιστάμεθα τέτοιο ιδεολογικοπολιτικό μασάζ μαζί με μια γερή δόση ηθικού πλεονεκτήματος.Η πρώτη ένδειξη ήταν το δημοψήφισμα και οι δεύτερες εκλογές του 2015.
Καλά αυτό δε σημαίνει τίποτα, ακόμα και ένας δικτάτορας έχει αμέτρητους παρατρεχάμενους, ευνοημένους από το καθεστώς "καρανίκες" που πάνε σε ομιλίες και εν τέλη σε κηδείες... Ειδικά όταν ο διάδοχος είναι κάποιος Ραούλ Κάστρο.Η ομιλία του δικού μας εννοείτε δεν απευθύνετε στους Κουβανούς. Αυτοί δεν μπορούν να τον ψηφίσουν εδώ (δεν μπορούν να ψηφίσουν πουθενά... haha, sorry). Απευθύνετε στα θύματα του επαναστατικού marketing που αγοράζουν μπλουζάκια τσε και πιστεύουν πως ο Τσίπρας κάνει επανάσταση γιατί ακόμα δεν έχει βάλει γραβάτα. Δηλαδή σε πεντάχρονα.