ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Καληνύχτα Φιντέλ, σ' αυτό τον κόσμο νίκησε ο Μίκυ Μάους. Από τον @aNameToCome

Καληνύχτα Φιντέλ, σ' αυτό τον κόσμο νίκησε ο Μίκυ Μάους. Από τον @aNameToCome Facebook Twitter
73

Όπως μάλλον θα έχεις ακούσει, ο Φιντέλ Κάστρο δεν είναι πια μαζί μας σ' αυτό το μάταιο καπιταλιστικό κόσμο. Μετά από 60 σχεδόν χρόνια ηγεσίας στο πανέμορφο νησί της Καραϊβικής πέθανε αθετώντας την υπόσχεση του ότι δεν πρόκειται να πεθάνει μέχρι να καταστραφούν οι ΗΠΑ, με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο: Πέθανε όχι μόνο πριν καταστραφεί ο μισητός εχθρός του, αλλά λίγες μέρες πριν εκλεγεί ο πιο σκληροπυρηνικός πρόεδρος της ιστορίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Θα έχεις διαβάσει ήδη πολλές εμβριθείς αναλύσεις για τον μακαρίτη, κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν ένας αιμοσταγής δικτάτορας και κάποιοι άλλοι ο μεγαλύτερος επαναστάτης της ιστορίας. Οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν για το πόσο χαρισματική προσωπικότητα ήταν ο Κάστρο, πόσες γυναίκες είχε, πόσο μάγκας τέλος πάντων έδειχνε. Σε μας φαίνεται τουλάχιστον περίεργο που ο Φιντέλ κρίνεται από τις προθέσεις του και την προσωπικότητα του κι όχι από τη κατάσταση που άφησε τη χώρα του μετά από 60 χρόνια η οποία μάλλον και δεν είναι αυτό που λέμε εξαιρετική.

Το μόνο επαναστατικό που μπορεί να πουλήσει ο Τσίπρας στο φιλοθεάμον κοινό είναι το σόου, οπότε η κηδεία του Κάστρο ήταν για εκείνον μια υπερατλαντική Καισαριανή, ένα φτηνό μελό για το προλεταριάτο.

Άλλοι εκθειάζουν το εκπληκτικό σύστημα υγείας της χώρας και άλλοι ότι στην ουσία η χώρα ήταν ένα συγκαλυμμένο πορνείο στο οποίο οι δυτικοί πήγαιναν για να «περάσουν καλά». Κάποιοι μένουν στο ότι δεν υπάρχει άστεγος και η ανεργία είναι εξαιρετικά χαμηλή και κάποιοι άλλοι σημειώνουν ότι δεν έγιναν ποτέ εκλογές και το μέσο εισόδημα είναι 35 δολάρια το μήνα. Μερικοί λένε για το εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα και μερικοί για τον τρόπο που κυνηγήθηκε η LGBT κοινότητα.

Το περίεργο είναι ότι όλοι έχουν δίκιο και μένει σε σένα να επιλέξεις πoια πλευρά σε ενδιαφέρει περισσότερο. Εάν είσαι ένας στυγνός ορθολογιστής τότε μάλλον δεν εκτιμάς τον γενειοφόρο ηγέτη με τα 2 χρυσά Rolex. Eάν πάλι είσαι ένας ονειροπόλος που δεν σπαταλάει το χρόνο του στην πεζή πραγματικότητα, ο Φιντέλ ήταν πλασμένος από την ύλη των ονείρων. Εν τέλει ο θάνατος του Φιντέλ είναι στην ουσία και ο συμβολικός θάνατος των ψευδαισθήσεων, είναι η αμείλικτη νίκη της πραγματικότητας απέναντι στο παραμύθι.

Εμείς έχουμε επιλέξει πλευρά, και το ίδιο έχει κάνει και ο πρωθυπουργός μας ο οποίος είναι και ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που επέλεξε να παρευρεθεί στη κηδεία του κομαντάντε μαζί με όλους τους λαϊκιστές ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και κάποιων Αφρικανών δικτατόρων, δίνοντας αμετάκλητα το στίγμα για το πώς ονειρεύεται την χώρα και ποια είναι τα πολιτικά πρότυπα στα οποία πιστεύει. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας Μαδούρο εγκλωβισμένος στο κορμί ενός ηγέτη χώρας της ευρωζώνης και αυτό είναι το δράμα του, ή μάλλον το δικό μας. Πού θα οδηγήσει αυτή η διπολικότητα; Θα καταφέρει ο Αλέξης να γίνει ο ηγέτης που θα τα βάλει με τις καπιταλιστικές υπερδυνάμεις όντας μέλος της πιο ισχυρής ένωσης των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών; Από τη στιγμή που τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον δεν θα εφευρεθεί ο τρόπος να μεταφέρει γεωγραφικά την όμορφη χώρα μας στη λατρεμένη του Νότια Αμερική, μάλλον όχι. Το έχει καταλάβει άραγε αυτό ο Τσίπρας; Μάλλον ναι και έχει πια συνειδητοποιήσει ότι το μόνο επαναστατικό που μπορεί να πουλήσει στο φιλοθεάμον κοινό είναι το σόου, οπότε η κηδεία του Κάστρο ήταν για εκείνον μια υπερατλαντική Καισαριανή, ένα φτηνό μελό για το προλεταριάτο.

Καληνύχτα Φιντέλ, σ' αυτό τον κόσμο νίκησε ο Μίκυ Μάους. Από τον @aNameToCome Facebook Twitter
Συγγνώμη ρε Κουτσούμπα που έρχεται στην κηδεία ο Τσίπρας αλλά εσύ έχεις μείνει στο 5% με τις εκλογές και τις μαλακίες που παιδεύεσαι.

Σε άλλα νέα, κανείς δεν χάνεται και έτσι ο πρώην υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός που είχε νωρίς διαχωρίσει τη θέση του από τη μνημονιακή μεταμόρφωσή του και είχε ασκήσει δριμεία κριτική, διορίστηκε Πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Τι δουλειά, αναρωτιούνται πολλοί, έχει ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με την μαρξιστική οικονομία να στραφεί ξαφνικά στο φεστιβάλ ξεχνώντας φαίνεται ότι και το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μια θεατρική παράσταση ήταν στην ουσία. Τα νεύρα του Φώτη του Κουβέλη σκέφτομαι μόνο...

aNameToCome
73

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
@Vernedead;Αντι-κομμουνιστής με την έννοια της εξόντωσης, πολιτικής ή φυσικής, των κομμουνιστών φυσικά και δεν είμαι. Υποστηρίζω την αστική δημοκρατία, αυτό θα έπρεπε από μόνο του να αρκεί. Μην πάμε όμως σε περιπτωσιολογία, γιατί αν αρχίσει ο καθένας να αφηγείται ιστορίες γνωστών, φίλων, καθηγητών και γκόμενων που ζούσαν φερ' ειπείν στη Ρωσία ή στη Ρουμανία, ζήτω που καήκαμε. Ό,τι έγραψα είναι η κοινή αντίληψη για το τι συνέβαινε. Όσο για τη Γερμανία, λόγω επαγγέλματος, μπορεί και να έχω πάει και 100 φορές σε διάφορες πόλεις και χωριά της. Γνωρίζω και πολλούς Γερμανούς και πολλούς Έλληνες που ζουν εκεί. Έχω, επομένως, μία άποψη, προφανώς ελλιπή, καθώς όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Αυτό, όμως, που ανέφερα είναι γεγονός κι έχει τη δική του βαρύτητα. Είναι μία χώρα έντονα εξαγωγική με ανεργία περίπου 5-6%, δημοσιονομικό πλεόνασμα, ανάπτυξη και σχεδόν αρνητικά επιτόκια δανεισμού. Αυτά τα στοιχεία μαζί προφανώς δεν αντικατοπτρίζουν όλη την εικόνα. Δίνουν όμως ένα στίγμα, ε? Εσείς τι ξέρετε για τη Γερμανία? Μην μου πείτε για τον κακούργο τον Schaeuble please...
Για να ελαφρύνουμε και λίγο τη διάθεση, όσες φορές έχω ταξιδέψει Γερμανία, πέρα από την απίστευτη φυσική ομορφιά των τοπίων, μου έχουν κάνει εντύπωση οι πολύ καθαρές δημόσιες τουαλέτες! Πληρώνεις κάτι ελάχιστο αλλά το 'φχαριστιέσαι :)
Επίσης για τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο, το παρόν σύστημα που βιώνουμε είναι καλό γιατί επιτέλους πίνουν καφέ στους ίδιους χώρους πλούσιοι και φτωχοί.Αρνείστε να δείτε την πραγματικότητα γιατί η δική σας πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την ιδιωτική σας πρόθεση που πρέπει να είναι αναγκαστικά και δημόσια πρακτική.Τέλος, είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες που δημιουργούν ηγέτες, τριτοκοσμικές οι καταστάσεις που εξωθούν σε επαναστάσεις και αλλαγές. Σε εξελιγμένες κοινωνίες κανείς δεν ασχολείται με "ηγέτες", και κανένας υψηλός αξιωματούχος δεν δρέπει δάφνες με το όνομα του και μόνο.
Κάθε σύστημα και -ισμος εκφράζει μιαν εποχή, προέρχεται από μια άλλη κατάσταση και εν τέλει προασπίζεται τα δικά του συμφέροντα. Ή μπαίνεις στο παιχνίδι και συμβιβάζεσαι ή αισθάνεσαι πάντα παρίας.
Επίσης είναι δημοκρατικό να παίρνεις 2.000.000 ψήφους παραπάνω και να έρχεσαι δέυτερος, γιατί την λαική ετυμηγορία την καπελώνει ένα κολλέγιο εκλεκτόρων!!!
Και όταν λέω "οι" δεν είναι ρητορικό σχήμα. Αναφέρομαι στις οικογένειες που κυβερνούν δια βίου και κληρονομικά (σαν τους Μητσοτάκηδες ένα πράγμα--στο περίπου). Παρεμπιπτόντως, οι γιοί του Ραούλ είναι αρκετά μισητοί, οπότε η Δυναστεία μάλλον θα τελειώσει με τον Ραούλ.
Είναι δημοκρατικό το γεγονός της πελατοκρατίας, με τις λίστες, τους φακέλους με τα ψηφοδέλτια και τα τηλεφωνήματα για την υπενθύμιση της υποστήριξης προς τους υποψηφίους.Είναι δημοκρατικό το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, της απλής αναλογικής με μπόνους, της όποιας αναλογικής που ψήφιζαν και τα δέντρα, και του όποιου εκλογικού συστήματος έρθει ως επιφοίτηση στα μυαλά των εκάστοτε κρατούντων.Είναι δημοκρατικό επίσης το όριο του 3%, η απαγόρευση καθόδου ανεξάρτητων υποψήφιων, οι σωτήριες κυβερνήσεις τεχνοκρατών που δεν πήραν ούτε την ίδια τους την ψήφο.Ακόμη είναι πρόοδος το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ, με τις κλαδικές, τους αφισοκολλητές, αλλά και οι καραβιές διορισμένων επί Μητσοτάκη, ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη, το τέλος των νταβατζήδων του Καραμανλή νεότερου, το "λεφτά υπάρχουν" του Παπανδρέου υιού, το φλερτ με τους Νεοναζί του Σαμαρά και η περήφανη διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη και του Αλέξη. Και από την άλλη είναι δικτατορία το καθεστώς που απεξάρτησε την Κούβα από την ΗΠΑ, την στιγμή που για τους σωτήρες του κόσμου αμερικανούς μέχρι το 1959 το νησί ήταν ένα απέραντο πορνείο, καζίνο και μια τεράστια οφσορ ξεπλύματος χρήματος της μαφίας. Και βέβαια πάνω απ όλα είναι δημοκρατία το εμπάργκο που στέρησε ακόμη και τα φάρμακα στους Κουβανούς, γιατί δεν ήθελαν να δεθούν στο άρμα των ΗΠΑ.Ο κουβανικός λαός στερήθηκε ακόμα και τα στοιχειώδη, εσύ νεοέλληνα στερήθηκες τα περιττά που είχες εφοδιαστεί πριν τα χρόνια της κρίσης (εξοχικό,δεύτερο αυτοκίνητο,πλαστικο-δανεικό χρήμα, εξόδους και μπουζούκια βράδυ παρά βράδυ) και τολμάς να κρίνεις την στάση και το πιστεύω ενός λαού που έστω κι αν παραπλανήθηκε από έναν χαρισματικό αλλά αμφιλεγόμενο ηγέτη, έστω κι αν γνώρισε ένα σύστημα διακυβέρνησης που έξω από τα "ιδεώδη της Δύσης", αισθάνθηκε για αρκετό καιρό πραγματικά περήφανος. Κι αν η οικογένεια Κάστρο είναι πλούσια σήμερα, πες μου πόσες οικογένειες έκανες εσύ με την ψήφο σου, την στάση σου, την απάθεια σου και μπορεί και με την υπόσχεση βολέματος σου πλούσιες, ώστε ως νέμεση να βλέπεις σήμερα τα δικά σου παιδιά άνεργα, γιατί το βόλεμα δεν μπορεί να συνεχίζεται εσσαεί και γιατί η Ψωροκώσταινα δεν διαθέτει δα και τόσες θέσεις για να τους Βολέψει όλους. Κι αν ο Κάστρο έχει διάδοχο Κάστρο, εσύ έχεις Μητσοτάκη στην θέση του Μητσοτάκη στην πολιτική, έχεις Θεοδωρίδη στο ποδόσφαιρο γιατί ο μπαμπάς Θεοδωρίδης είναι παράγοντας, έχεις Κορομηλά στην θέση Κορομηλά στην διαιτησία του μπάσκετ, έχεις γενικά ένα παιδί άξιο για κάθε θέση και τελικά είσαι ο Τάκης Τσουκαλάς που κάθεσαι σε κάθε είδους Κολοσσαίο για να γευτείς αίμα και κάθε είδους Δελφινάριο για να γελάσεις με τα βάσανα του διπλανού σου και καταριέσαι την ώρα και την στιγμή που ψήφισες αυτόν που ψήφισες για να έρχεται τώρα ο πολυσπούδαστος και με τρία τουλάχιστον πτυχία 30χρονος γιος σου και να σου ζητάει 10 ευρώ χαρτζιλίκι γιατί το 1,5 ευρώ την ώρα που παίρνει ως ντελιβεράς δεν τον φτάνει ούτε για καραμέλες.Ζήτω η δημοκρατία, κάτω ο ολοκληρωτισμός.
Πωπω κάτι παραληρηματικά ποιητικά σεντόνια ρε παιδί μου. Για να μας πεις πως δεν έχουμε δημοκρατία. Τέτοιον οίστρο, τόσο μπλαμπλά, ούτε ο Κάστρο στις επικές επτάωρες ομιλίες του.
Συγνώμη, αλλά ο αρθρογράφος έχει δίκιο! Γενιές αριστερών μεγαλώσαμε με το παραμύθι του σοσιαλισμού στη Λατινική Αμερική. Με ήρωες τον δικτάτορα Κάστρο που πέθανε από φυσικά αίτια στα 90 χρόνια τουκαι τον δημοκρατικά εκλεγμένο Αλιέντε που σκοτώθηκε στα 65 του από τυχαία πρόσκρουση με σφαίρα (θα σου πει όμως ο ορθολογιστής ότι ο Πινοσέτ σκοτώνοντας και εξορίζοντας τους μισούς Χιλιανούς έφτιαξε με την πλάτη της Αμερικής την οικονομία της χώρας. Βουνό το δίκιο του).Μην κατηγορείτε τους αφελείς αριστερούς (της εργατιάς και του αγώνα όχι του βολέματος) που έχοντας φάει ιστορικά στο κεφάλι Δεκεμβριανά και Χούντα συγκινούνταν, εξωραΐζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, όταν έβλεπαν μια χώρα να αντιστέκεται στην διάθεση ξένων να την μετατρέψουν σε ένα ακόμη "Κιέριον" που έλεγε και ο Θουκυδίδης. Θα πει ο ορθολογιστής ότι να περνάω ΕΓΩ καλά και τι με νοιάζει αν με κυβερνάει Γερμανός, Ρώσος, Άγγλος, Αμερικάνος... Βουνό το δίκιο του.Θα πουν κάποιοι ονειροπόλοι ότι η χώρα του Κάστρο των δυο rolex και των 35000 ερωμένων, των διώξεων, των 35 δολαρίων κατά κεφαλήν αφήνει τουλάχιστον σαν παρακαταθήκη σε όλο τον κόσμο τον κουβανέζικο ιατρικό διεθνισμό. Και θα σου πει ο ορθολογιστής πως τι να τον κάνω εγώ τον ιατρικό διεθνισμό αν δεν έχω facebook, κινητό παντόφλα τελευταίας τεχνολογίας που κάνει και καφέ και τηλεόραση plasma 60 ιντσών να καμαρώνω τον Μπογδάνο. Βουνό το δίκιο του.Και θα πούμε κάποια κορόιδα αριστεροί, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι (αφού δεν πήγαμε στην Κούβα), πως από τον πολύ "ορθολογισμό" θεριεύουν ακόμα και σε ευρωπαϊκά κράτη πρότυπα οι ανισότητες και κατά συνέπεια ο ρατσισμός και ο λαϊκισμός. Θα γυρίσει ο μάγκας, ο τσίφτης ο πρώτα Ευρωπαίος και μετά Έλληνας στυγνός ορθολογιστής θα μας κλείσει το μάτι και θα πει: να έχω στην τσέπη το ευρώ και "το θέμα είναι να την βρω" που έλεγε και το σουξέ της εθνοσωτηρίου. Βουνό το δίκιο του!
Και θα σου πει ο ιδεαλιστής ότι ο μόνος λόγος που μπορείς να μιλάς για ανισότητες, ρατσισμό και λαϊκισμό στην Ευρώπη είναι ότι σου επιτρέπουν να λες ελεύθερα την γνώμη σου, αντίθετα με κάποια άλλα κράτη που αν τολμήσεις να υπονοήσεις ότι κάτι δεν πάει καλά, θα κάνεις να δεις φως 6 μήνες. Βουνό το δίκιο του και αυτού.
Συγκρίνεται το σύστημα υγείας και Παιδείας της Κούβας με ποιό? Πρέπει να το συγκρίνεται με της λατινικής Αμερικής. Πείτε μου τι πρόσβαση έχει στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας στο Εκουαδόρ, Περού, Βολιβία,Χιλή κτλ που είχαν καπιταλιστικές φιλοαμερικανικες κυβερνήσεις? Τι ποσοστά αναλφαβητισμού είχαν αυτές οι χώρες? Σε τι συνθήκες? Είχαν ένα από τα πιο σκληρά εμπάργκο στον κόσμο από την Αμερική? Χίλιες φορές στην Κούβα παρά στην Αϊτή ή οπουδήποτε αλλού στην λατινική Αμερική. Να μιλήσουμε για ελευθερίες? Πινοσέτ σας λέει κάτι το όνομα? Δεν σύμφωνο με τον κομμουνισμό αλλά στην Κούβα ήταν ότι καλύτερο τους είχε συμβεί και θα δείτε σε 10 χρόνια πως θα γίνουν. ..
Πραγματικά, δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Να ζεις σ' ένα καθεστώς που δεν μπορείς να εκφράσεις την άποψή σου ή να ζεις σε συνθήκες ελευθερίας έκφρασης και οι απόψεις που εκφράζεις να είναι καθεστωτικές μέχρι λύπησης.
Πολλές συμφωνίες βλέπω κι ανησυχώ. Υποθέτω ότι κάποιοι εξέλαβαν τις "συνθήκες ελευθερίας έκφρασης" ως κυριολεξία, ή παρεξήγησαν το ποιες είναι οι καθεστωτικές μέχρι λύπησης απόψεις.
Όχι ρε Malox, εμείς γουστάρουμε έναν καραμπουζουκλή πατερούλη (αλά Αντρέας) να τον θαυμάζουμε και να μας προσφέρει σπουδαία οράματα. Μασημένο φαΐ στο στόμα.Κουαζιμόδιστρε: με το χαριτωμένο νικ :-) "Αυτή είναι η Ελλάδα". Ο Τσίπρας εκφράζει πολλούς, ο Μητσοτάκης άλλους τόσους (και είναι κλάσης ανώτερος από τον Αλέξη, για να μην παρεξηγούμαστε). Αν θέλετε καλύτερα "οράματα" φτιάξτε τα εσείς οι ίδιοι. Δημοκρατία έχουμε, ίντερνετ έχουμε, κανείς δεν σας σταματάει.
Ποιό είναι επιτέλους αυτό το τόσο λαμπρό σύστημα υγείας για το οποίο σκάσαμε να ακούμε τις τελευταίες μέρες; Αυτό με τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές προμήθειες, και που στεγάζεται σε μισοκατεστραμένα κτήρια; Και το εκπαιδευτικό σύστημα; Αυτό που η βασική του αποστολή είναι να διδάσκει τις αξίες του σοσιαλισμού στα παιδιά και να κάνει απροκάλυπτη κομματική προπαγάνδα; Και έστω ότι ήταν όντως μέσα στα καλύτερα του κόσμου (ούτε καν κοντά). Το πως αυτό αναιρεί όλα τις άλλες φρικαλαιότητες του καθεστώτος και την παντελή έλλειψη δημοκρατίας, δε θα το καταλάβω ποτέ.
Τα νοσοκομεία στην Κούβα είναι Μεμόριαλ, όλος ο κόσμος το ξέρει αυτό. Μπορεί να μην ψηφίζει ο κόσμος γιατί έτσι τον προφυλάσσουμε από τον φασισμό του νεοφιλελευθερισμού, αλλά κερδίζει σε υγεία και παιδεία. Κομμουνισμός. Πάντα μπροστά.
@Vernedead;Οι ποιες? Οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής? Αν μη τι άλλο, έχετε ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ. Όπου εφαρμόσθηκαν, όπως εφαρμόσθηκαν, είδαμε τα λαμπρά αποτελέσματά τους. Φτώχεια, ανελευθερία, καταπίεση. Το τείχος του Βερολίνου ΜΟΝΟ από τη μία πλευρά προσπαθούσαν απελπισμένοι άνθρωποι να το περάσουν -ποτέ από την άλλη...
Ω παρακαλώ,πείτε μας και την πλήρη ιστορία του Τείχους όμως.Πότε χτίστηκε,μετά από ποια γεγονότα,τι συνέβαινε κατά την διάρκεια της παρουσίας του,τι επακολούθησε της πτώσης του κ.λπ κλπ..Δεν έχω να περιμένω και πολλά πέραν του "οι κακοί Ανατολικογερμανοί φρουροί σφάζανε ανηλεώς",έτσι;
Κτίστηκε το καλοκαίρι του 1961 για να ανακοπεί το ρεύμα φυγής από τον ανατολικό παράδεισο στη δυτική κόλαση της ελευθερίας. Μέχρι το 1989, διαίρεσε την πόλη του Βερολίνου. Χιλιάδες αποπειράθηκαν να το περάσουν (μαντέψτε από ποια πλευρά), από αυτούς πάνω από 200 έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ανατολικογερμανών φρουρών. Μετά την πτώση του, όλοι είδαμε τι συνέβη: Κάτι Χόνεκερ, κάτι Γιαρουζέλσκι και οι λοιποί σαρώθηκαν και νίκησε ο καπιταλισμός και η αστική δημοκρατία. Όλα αυτά είναι ιστορία. Πριν τις εξυπνάδες για καρβουνοκίνητο υπολογιστή και προβιές, θα μας αναφέρετε μία ευλογημένη χώρα σε αυτόν τον έρμο τον πλανήτη, όπου εφαρμόστηκαν οι "σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής" και είδαν χαίρι οι κάτοικοι της? Θα μας εξηγήσετε γιατί το ρεύμα ήταν πάντα από την πλευρά του ανατολικού παραδείσου προς τη δυτική κόλαση? Θα μας εξηγήσετε γιατί, ακόμη και σήμερα, χιλιάδες θαλασσοπνίγονται για να σωθούν από τον πόλεμο στη Συρία και να πάνε στην ελεύθερη, δημοκρατική Ευρώπη? Ελάτε τώρα, όλοι ξέρουμε γιατί. Ζήστε στον μύθο σας, δημοκρατία έχουμε. Την οποία επισήμως μισείτε και θέλετε να ανατρέψετε. Τη μισείτε, βέβαια, αλλά απολαμβάνετε τα προνόμιά της. Και χρησιμοποιείτε τα μέσα που εκείνη σας παρέχει για να τη βάλετε στον γύψο. Δημοκρατία έχουμε, λέμε.
Γιατί κύριε μου,αυτούς που θαλασσοπνίγονται τους θέλετε;Και για να αντιστρέψω και το ερώτημα,το γιατί θαλασσοπνίγονται το έχετε ψάξει καθόλου;Χτίστηκε το 1961 αφού η δυτική Γερμανία είχε μπει στο ΝΑΤΟ,έφτιαξε στρατό που χρηματοδοτήθηκε και εξοπλίστηκε από αυτό,και οι ΝΑΤΟικοι τοποθέτησαν μέσα εκτόξευσης πυραύλων στο έδαφος της.Το 1945 που έληξε ο 2ος ΠΠ δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο στην συμφωνία των συμμάχων.Και μια ωραία πρωϊα τους Αυγόυστου πριν χτιστεί το Τείχος σκάσανε μύτη και τα αμερικάνικα τανκς μέσα στην ανατολική Γερμανία όπου και απωθήθηκαν.Τώρα γιατί υπήρχε κύμα φυγής από την Ανατολική στην Δυτική;Τι να σας πω δεν ξέρω,μεγάλη κουβέντα.Δεν υπήρχε και ανάγκη,μια χαρά περίπου 50000 Ανατολικογερμανοί διέσχιζαν τα σύνορα για να πάνε στις δουλειές τους στην Δυτική και να γυρίσουν πίσω.Τι επακολούθησε;Α δεν ξέρω,κάποια Treuhand σας λέει κάτι;Ένας Χέλμουτ Κολ με σκάνδαλα δωροδοκιών;Ενδεικτικά πράγματα αναφέρω.Για πείτε μας λίγο για την κατάσταση στην Γερμανία σήμερα.
Σοβαρά τώρα, το Τείχος θα σταματούσε τα τανκς και τους πυραύλους; Τα περί Ανατολικογερμανών που πηγαινοέρχονταν για δουλειές Ανατολή-Δύση είναι ωραιοποιημένα παραμύθια--εκτός και αν εννοείς επιστήμονες (ή καλλιτέχνες) που μπορούσαν να πάνε σε συνέδρια πχ αλλά μόνο με άδεια και χωρίς την οικογένειά τους και μόνο όντας μέλη του Κόμματος.
Ευτυχώς Άστον μου ήρθες εσύ το 2016 να με πληροφορήσεις πως ένα τείχος δεν είναι οχυρωματικό έργο.Κοίτα ούτε το κρύο κρατάνε εξ ολοκλήρου έξω από τα σπίτια οι τοίχοι.Εγώ λέω να τα χτίζουμε χωρίς.
Καλά, ό,τι πεις Vernedead.Παρεμπιπτόντως δεν είμαι αντικομμουνιστής, όπως λες ή υπονοείς παραπάνω. Δεν μισώ τους κομμουνιστές, στην ηλικία σου έκανα παρέα με κάποιον που έκανε στο Κεμπέιτ (μετά Γιούρα, Αη Στράτη--"the works"). Δεν ήταν βέβαια ποτέ μέλος του Κόμματος, ούτε και συμφωνούσαμε σε πολλά πράγματα σε θέματα πολιτικής, αλλά τα λέγαμε συχνά. Τα χώναμε στο Πασόκ και στον Σημίτη πολύ, λέγαμε πως η χώρα θα χρεοκοπήσει. Μετά πέθανε. Έχω και μαύρους φίλους, και γκέι φίλους, και ανένταχτους αριστερούς φίλους, και αναρχικούς φίλους, ακόμα και πασοκτζήδες φίλους--γενικώς είμαι σωστός.Ούτε και θέλω να απαγορευτεί το ΚΚΕ ή κανένα άλλο κομμουνιστικό ή αριστερό κόμμα.
Μα συγγνώμη, τι σχέση έχει το αν τους θέλουμε αυτούς που θαλασσοπνίγονται και γιατί θαλασσοπνίγονται. Άλλο ρώτησα: θαλασσοπνίγονται, υποφέρουν, ζουν σε συνθήκες αδιανόητες ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΠΟΥ? Στη φριχτή καπιταλιστική, αλλοτριωμένη Δύση...Τι να πω για την κατάσταση στη Γερμανία σήμερα? Κι αυτή κόλαση, ε? Η Γερμανία σήμερα είναι η μοναδική, νομίζω, χώρα στον κόσμο με αρνητικά επιτόκια δανεισμού... Πληρώνεις για να τη δανείσεις. Αυτό τα λέει όλα.
Δεν ξέρω αν πιστεύεις πως είσαι αντικομμουνιστής ή όχι,σίγουρα αυτά που αναπαράγεις όμως έχουν βγει από τις πιο μαύρες αφηγήσεις σχετικά με το τί γινόταν στο Ανατολικό Μπλοκ.Λοιπόν,εγώ ένα ξέρω,είχα καθηγητή στην σχολή που σπούδαζε στο Βερολίνο.Ο άνθρωπος έπαιρνε το αμόρε και πηγαίνανε βόλτα στην Ανατολική πλευρά γιατί εκεί το φαϊ,το ποτό και τα θέατρα,σινεμά κλπ. ήταν φτηνά.Μια χαρά περνούσε.Ούτε μέλος του κόμματος ήταν για να έχει ελεύθερη μετακίνηση προς και από το Αν.Βερολίνο,ούτε τίποτα.Καθίστε να χτυπιέστε τώρα.
Δυτικογερμανός πολίτης ήταν που πήγαινε στην Ανατολική Γερμανία ελεύθερα; Μα αυτό γινόταν (φυσικά τον είχαν φακελωμένο οι πάντες) εμείς μιλάμε για Ανατολικογερμανούς να μπαινοβγαίνουν στη Δύση ελεύθερα. Αυτό ΔΕΝ γινόταν.
Γινόταν και είχαν και συγκεκριμένο όνομα όσοι το έκαναν.ΓκρεντζγκένγκερΚαι δεν το έπιασα,αφήνανε τον πράκτορα Δυτικογερμανό να μπαίνει μέσα στην δικτατορία της DDR για να διασκεδάσει;ΑπαπαπαΑλλά εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να φύγουν,έπρεπε να είναι μέλη του κόμματος.Επίσης δεν μπορούσε να φύγει κανείς από κει μέσα,αλλά να μπει και να βγει κάποιος μπορούσε.Τελικά ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε ή φυλακή;Τα τσεκπόιντ τα είχαν για μόστρα;Αποφασίστε και ενημερώστε.Άστον επειδή το κουράσαμε,πίστευε ό,τι θες. Άμα γουστάρεις να έχεις κατά νου το The Great Escape όσον αφορά την Αν.Γερμανία έχε το.Εγώ δεν χαλάω όνειρα.
Οι Grenzgänger που υπολογίζονταν σε 50.000 από τους Ανατολικογερμανούς το 1958 ήταν η δικαιολογία που χρησιμοποίησαν για να ΧΤΙΣΟΥΝ το Τείχος, το 1961. Ότι δηλαδή υπήρχε brain drain (που θα έλεγε κι ο Τσίπρας) από την Ανατολή στην Δύση, και ότι χρησιμοποιούσαν το Βερολίνο ως "παραθυράκι" (loophole) για δουλεύουν στην Δύση. Από την στιγμή που χτίστηκε το Τείχος, τέρμα οι Grenzgänger.
Αυτό που είπες για το brain drain δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα.Brain drain ήταν όσοι φεύγανε και μετακομίζανε(ελεύθερα ως το '60) στον δυτικό τομέα του Βερολίνου.Αυτός που έφευγε το πρωί και γύρναγε το μεσημέρι πως λογίζεται σαν brain drain;Ας έλεγες καλύτερα πως θέλανε να περιορίσουν την μετανάστευση,όχι πως θέλανε να ανακόψουν τους Γκρεντζγκένγκερ,θα έβγαζε περισσότερο νόημα.Και επιτέλους,αποφάσισε,υπήρχαν εργαζόμενοι από το ανατολικό στο δυτικό Βερολίνο ή όχι;Και ήταν όλοι μέλη του κόμματος;Ας μην καταπατούσαν οι ΝΑΤΟϊκοί την συμφωνία του Πότσνταμ κατ'εξακολούθηση να μην χτιζόταν τείχος.Όχι ξαφνικά 10 χρόνια και βάλε μετά την ίδρυση της ΛΓΔ αποφάσισαν οι Ανατολικογερμανοί να δαπανήσουν πόρους για να σηκώσουν τείχος επειδή τους πείραξε το brain drain,που μέχρι τότε δεν είχαν κάνει τίποτα για να σταματήσουν όσους έφευγαν.
Οι ίδιοι οι Ανατολικογερμανοί μιλούσαν για brain drain. Και ο (μετέπειτα γνωστός) Γιούρια Αντρόποφ έλεγε πως φεύγει η Ανατολικογερμανική ιντελιγκέντσια στην Δύση. Από το 1948 μέχρι το 1961 έφυγαν σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Ανατολικογερμανοί. Δεν θα έμενε κανείς στο τέλος. Χώρια τους Grenzgänger, οι οποίοι επίσης αποτελούσαν brain drain: Γιατί αντί να εργάζονται σε ανατολικογερμανικές εταιρίες εργάζονταν σε δυτικογερμανικές (δεν έχει σημασία αν έφερναν λεφτά στην Α. Γερμανία). Μιλάμε για τον Ψυχρό Πόλεμο, έτσι; Ανταγωνισμός Ανατολής-Δύσης.Πολύ απλά: το Τείχος έγινε για να ανακόψει τους κανονικούς μετανάστες και τους Grenzgänger. Μετά το Τείχος μόνο όσοι αυτομολούσαν παράνομα έφταναν στην Δύση.
Όλες οι αναλύσεις για μια προσωπικότητα που είχε την επιρροή του Κάστρο, απ' όποια σκοπιά και αν γίνει και ότι κι αν αναδείξει έχει το ενδιαφέρον της και την αλήθεια της. Το ότι οι αναλύσεις που γίνονται στην Ελλάδα γι αυτόν με αφορμή τον θάνατό του καταλήγουν να έχουν σαν κεντρικό θέμα τους τον Τσίπρα δεν είναι και πολύ ενθαρυντικό... α, ρε Φιντέλ σε επισκίασε ο Αλέξης!
Προς το παρόν σύντροφε είμαι απασχολημένος με τη σταχυολόγηση των διαφορών Γεωργιάδη Βορίδη Μιχαλολιάκου και ενός σκελετού που ξεχάσαμε σε μια ντουλάπα στη Συγγρού κατα την μετακόμιση, μπας και κατέβω με πρόταση για κανα καλύτερο υβρίδιο...
Συμφωνω σε γενικες με οσα εγραψε ο/η προηγουμενος σχολιαστης αλλα μην αναζητατε δημοκρατια και ανθρωπινα δικαιωματα σε αριστερα καθεστωτα. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Η προσφατη ιστορια του πλανητη το εχει αποδειξει....ας βγαλουμε τις ταμπελες και ας δουμε ποιοι πραγματικα ανθρωποι υποστηριζουν και σεβονται τον συνανθρωπο και τα πληρη δικαιωματα του
Χορτάσαμε "στυγνό ορθολογισμό".Είναι ορθολογιστικό στην "πολιτισμένη" Δύση το δικαίωμα σου στην εργασία να καταπατείται και να κρέμεται από μια κλωστή.Είναι ορθολογιστικό το δικαίωμα σου στην Υγεία να γκρεμίζεται μέρα τη μέρα.Είναι ορθολογιστικό το δικαίωμα σου στην Παιδεία να πηγαίνει περίπατο και να έχει αν έχεις γεννηθεί από φτωχά @@.Είναι ορθολογιστικό το δικαίωμα όλων στον αθλητισμό να εξαρτάται από το αν ενδιαφέρονται οι εκάστοτε χορηγοί να πουλήσουν παραπάνω την πραμάτεια τους.Μιλήσατε για δικαιώματα;Είναι ορθολογιστικό στο όνομα ενός κάποιου,κακώς εννοούμενου "ρεαλισμού" οι πολλοί να φτωχαίνουν και όλο και λιγότεροι να συγκεντρώνουν τον πλούτο στα χέρια τους-πλούτο που δεν παρήγαγαν οι ίδιοι.Είναι ορθολογιστικό να καλείσαι να ψηφίσεις κάθε τέσσερα χρόνια(ή όποτε)ποιο μαγαζάκι θα ανεβάσεις στον κυβερνητικό θώκο για να σε γδάρει καλύτερα.Κατά τα άλλα τις εκλογές στην Κούβα τις σνομπάρουμε επειδή δεν εκλέγονται κόμματα,αλλά πρόσωπα σε τοπικό επίπεδο,αφού επιλεχθούν ως υποψήφιοι από τους συμπολίτες τους.Ναι αλλά στην "πολιτισμένη" Δύση αν είσαι αρκετά καλός και δουλέψεις σκληρά τότε θα πας μπροστά και θα πλουτίσεις κι εσύ.Και τότε αφού έτσι είναι γιατί όλοι παραπονιούνται πως ενώ είναι καλοί και άξιοι οι ίδιοι,δεν πάνε μπροστά.Τους φταίνε όλοι οι άλλοι,ξέχασα.Κατά τα άλλα κάποιοι άλλοι είναι ονειροπόλοι.Μιλήστε μου για Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.Παρακαλώ.
Μα πραγματικα, οσοι κατακρινουν την Κουβα θα πρεπει πρωτα να αξιολογησουν τα του οικου τους κ να σκεφτουν σε τι βαραθρο οχι μονο οικονομικης αλλα κ ηθικης εξαθλιωσης μας εχει ριξει ο καπιταλισμος - μερικοι ακομα θυμουνται το καροτο αλλα εχει μεινει μονο το μαστιγιο. Αλλα αν περασουμε στην αυτοκριτικη θα πρεπει κ να δρασουμε οποτε...
Όλοι εσείς που πωρώνεστε με την Κούβα και τον Κάστρο, γιατί δεν πάτε να ζήσετε στον σοσιαλιστικό αυτό παράδεισο, με τα ανθρώπινα δικαιώματα παρακαλώ; Γιατί μου πάτε στις Γερμανίες, τις Ολλανδίες και τα Βέλγια και δεν πάτε στην Κούβα ή τη Βενεζουέλα; Αλλά ξέρεις τι ρε Βερντεντέ; Καλή είναι η επανάσταση αλλά σαν το άδειο έντερο δεν έχει. Τίποτα. Κάτσε εδώ στην Ελλαδίτσα και πες μας πόσο χούντα είναι να κάνεις εκλογές, πόσο ανορθολογικό είναι να έχεις εισοδηματικές ενώ είναι γαμάτο να έχεις απόλυτη φτώχεια και μία μικρή κομματική νομεκλατούρα με εκατομμύρια, και άλλες τέτοιες ωραίες ιστορίες που λένε οι κομμουνιστές αλλά κανείς τους δεν πάει να ζήσει στους κατά τόπους σοσιαλιστικούς παραδείσους. Μίλησέ μας για κουμμουνισμό παρακαλώ. ==============
Εσύ δεν θα έφευγες γιατί δεν άντεχες άλλο;Τώρα τι έγινε μου λες να φύγω εγώ;Είτε μείνω είτε πάω αλλού δεν θα πάψω να προσπαθώ να καλυτερεύσω τις συνθήκες διαβίωσης τις δικές μου και των άλλων.Φαντάζομαι δεν είμαι ο μόνος που το σκέφτομαι έτσι.Οπότε γιατί να φύγω εγώ;Να φύγεις εσύ.Αλλά η μετανάστευση δεν είναι κάτι που το έχεις στο πλάνο από τότε που γεννιέσαι.Οι συνθήκες σε αναγκάζουν και ως εκ τούτου δεν είσαι και απόλυτος κυρίαρχος του που θα καταλήξεις.Άλλοι πήγαν και μείνανε και στην Κούβα.Εγώ δεν έχω το μπαγιόκο που ζητάνε οι αεροπορικές για να με πάνε ως εκεί.
Είναι σοσιαλιστικό να πρέπει να περάσεις με βάρκα στην Φλόριδα για να μπορέσεις να μιλήσεις ελεύθερα; Είναι δημοκρατικό να μην έχουν γίνει ποτέ ελευθερες εκλογές; Καλός ο σοσιαλισμός στην θεωρία αλλά στην πράξη είναι η δίκαιη μοιρασιά της μιζέριας.
Κανείς δεν είπε ότι η κατάσταση στον δυτικό κόσμο είναι τέλεια. Είναι όμως ό,τι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο γενικότερα. Αλλά αν δεν σε καλύπτουν η δημοκρατία μας, οι μισθοί μας κτλ μπορείς να πας στην Κούβα.
Το "άμα δε σ´αρέσει να πας στην Κούβα" είναι ανόητο επιχείρημα, γιατί η απάντηση είναι "μένω και αγωνίζομαι με το Κόμμα" ή κάτι αντίστοιχο. Το ερώτημα (που αποφεύγεις να απαντήσεις Vernedead--τουλάχιστον ας έλεγες "δεν μιλάω ισπανικά", πχ :-) ) είναι γιατί, ακόμα και τις δεκαετίες του 60-70-80 που υπήρχε ΕΣΣΔ και Ανατολικό Μπλοκ και Κούβα στα χάι της η συντριπτική πλειοψηφία των αριστερών που μετανάστευε πηγαίνανε την Δυτική Ευρώπη με ελάχιστες εξαιρέσεις να πηγαίνουν στο Ανατολικό Μπλοκ. Δεν αναφέρομαι στους πρόσφυγες-ηττημένους του Εμφυλίου που πήγαν στις Ανατολικές χώρες το στα τέλη του 40 και το 50, αλλά σε αυτούς που μετανάστευσαν για οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους αργότερα. Γιατί πήγαν στα Παρίσια και στα Βερολίνα και στις Σκανδιναβικές χώρες, και όχι σε σοσιαλιστικές χώρες;
Συγγνώμη Άστον,αν δεν δίνω τις απαντήσεις προκάτ που περιμένεις.Είπα,είτε φύγω είτε μείνω θα παλέψω.Ειλικρινά δηλαδή ελπίζω να με συγχωρέσεις.Τίποτα άλλο άκυρο έχετε να πείτε;Να το λύσω κι αυτό;Μισό δηλαδή να δω τι δεν έχω τικάρει ακόμα στο εγχειρίδιο "Τι θα ανασύρουν από την αντικομμουνιστική μανιέρα,αν πάτε να μιλήσετε για σοσιαλισμό",εκδόσεις Vernedead 2010.Ο μόνος που ίσως έδειξε μια πρόθεση να συζητήσει είναι το γεώμηλο.Οι υπόλοιποι κλασσικά εικονογραφημένα.Κουράζετε.
Αγαπητή Νίτσα, εννοείς δηλαδή ότι αν πήγαιναν στο Ανατολικό μπλοκ θα εγκλωβίζονταν λόγω αμφοτέρων απαγορεύσεων (εξόδου από τους μεν, άπαξ και εγκαθίσταντο, επανεισόδου μετά από τους δε, αν ήθελαν να ξαναγυρίσουν). Ενώ η Ευρώπη τους παρείχε άσυλο αν χρειάζονταν (no strings attached--να κάνουν δηλαδή προπαγάνδα για το πόσο φριχτή είναι η ζωή στην Δύση--όπως απαιτούσαν συχνά οι ανατολικές χώρες), ΚΑΙ σχετικά ελεύθερη διέλευση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (ακόμα και ανατολικές), ΚΑΙ καλύτερη ποιότητα ζωής (όπως εσύ η ίδια παραδέχεσαι στο σχόλιό σου--μπορούσαν να βγάλουν κάποια χρήματα). Άρα στην ουσία συμφωνείς με αυτό που λέω: οικονομική και πολιτική ελευθερία. Σωστά;Όσο για τους διάφορους καλλιτέχνες, διανοούμενους κλπ--μια και το έφερε η κουβέντα: Όλοι αυτοί, αν και σχεδόν αποκλειστικά αριστεροί εκείνα τα χρόνια (αναφέρομαι στο 60-70), δεν πήγαν στην Κούβα ή στις ανατολικές χώρες διότι γνώριζαν το καθεστώς ανελευθερίας έκφρασης σε πολλαπλά επίπεδα που κυριαρχούσε σε εκείνες τις χώρες, και επιπλέον διότι η Νέα Αριστερά των δυτικοευρωπαϊκών χωρών τους εξέφραζε πολιτικά. Άρα ήθελαν μεν Αριστερά, αλλά μέσα στα πλαίσια της Δημοκρατίας, με σκοπό να φτιάξουν μια δικαιότερη κατά την γνώμη τους δημοκρατική κοινωνία. Κανένας τους λοιπόν δεν πήγε ως αριστερός αντιφρονούντας σε κάποια Ανατολική χώρα, ή στην Κούβα, γιατί ήξεραν πολύ καλά τι θα τους περίμενε-- μάλλον χειρότερη τύχη από το να δηλώνανε απολιτίκ ή κομμουνιστές επισκέπτες (όπως δήλωσε, πχ ο Όσβαλντ όταν πήγε στην Μόσχα). Δεν είχαν ψευδαισθήσεις.Ας συμφωνήσουμε σε κάτι: η Κούβα είναι η Ντίσνεϋλαντ (το Magic Kingdom) πολλών Ελλήνων αριστερών που είδαν τις ψευδαισθήσεις τους να γίνονται σμπαράλια σε κάποια φάση τα τελευταία χρόνια (τις τελευταίες δεκαετίες, με αποκορύφωμα το '15). Αδιαφορούν λοιπόν για την αλήθεια σχετικά με την ιστορία ή τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό το "Μαγικό Βασίλειο", βαυκαλίζονται πως έχουν κοινά βάσανα με τον Κουβανικό λαό, και πιστεύουν πως το Κουβανέζικο μοντέλο ήταν/είναι καλό για μια χώρα της ΕΕ η οποία παρόλα τα προβλήματα της ΕΧΕΙ δημοκρατία (έβγαλε π.χ. τον Τσίπρα πρωθυπουργό παρόλο που δεν ήταν σίγουρο ότι θα αποδειχθεί κωλοτούμπας--και ούτε πραξικόπημα έγινε, ούτε εμείς οι Ευρωλελέδες κουνηθήκαμε) και η οποία έμπλεξε άσχημα απλώς διότι έφαγε έναν σκασμό λεφτά και μετά χρεοκόπησε (τίποτα το ηρωικό σε όλο αυτό). Λογικά όλα αυτά;
Σε όλα, μα όλα, τα ζητήματα που θίγετε (εργασία, υγεία, παιδεία κ.λπ.), η Ευρώπη αποτελεί πλέον τη μοναδική νησίδα όπου σε αυτά τα αγαθά μπορεί να έχει πρόσβαση το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Πώς αλλιώς προστατεύονται και υπηρετούνται καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα? Με αδικίες σίγουρα, με αποκλεισμούς, με ανισοκατανομή -μπορείς να συγκρίνεις το σύστημα υγείας ή Παιδείας της Σουηδίας με το δικό μας? Σε πιάνουν τα κλάματα. Το τέλειο και το απολύτως δίκαιο πολύ απλά δεν υπάρχει και όποιος πιστεύει σε αυτό, ή πολύ περισσότερο το τάζει, είναι ονειροπώλος -το λιγότερο... Η αλήθεια είναι ότι ασφαλέστερη, πιο προηγμένη, πιο ευημερούσα και πιο δημοκρατική νησίδα από την Ευρώπη δεν υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη αυτή τη στιγμή -με εξαίρεση ίσως τον Καναδά και την Αυστραλία/Ν. Ζηλανδία. Όποιος δεν παραδέχεται αυτή την πραγματικότητα, πολύ απλά επιλέγει να το κάνει. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω τον Φιντέλ Κάστρο, προσωπικότητα πολύ μεγάλη που σημάδεψε την ιστορία. Τη χώρα του, όμως, την καταδίκασε σε φτώχεια και καταπίεση. 50 χρόνια χωρίς εκλογές? Χρειάζεται άλλο επιχείρημα? Ελπίζω, τουλάχιστον, εσείς με τόσο κριτική αντιμετώπιση της "πολιτισμένης", όπως γράφετε σε εισαγωγικά, Δύσης να μας γράφετε από κάποια ελεύθερη και δημοκρατική γωνία αυτού του κόσμου (Β. Κορέα, Λευκορωσία, Βενεζουέλα, πόσες έμειναν? Γιατί το πιο εξωφρενικό είναι ότι όλοι οι πολέμιοι, οι αρνητές της αστικής/δυτικής δημοκρατίας επιλέγουν να κάνουν τη σκληρή κριτική τους, γράφοντας στο super τεχνολογικά προηγμένο tablet τους και απολαμβάνοντας το cappuccino τους σε κάποιο café στα Ηλύσια Πεδία, στην παλιά πόλη της Ζυριχης ή στη Friedrichstrasse στο Βερολίνο... Κακούργα Δύση.. Την καλημέρα μου.
Ο υπολογιστής μου θέλει κάρβουνο για να λειτουργήσει λόγω παλαιότητας.Αλλά,μισό να φορέσω την προβιά μου και να ανάψω φωτιά ώστε να μπορέσω να δηλώσω την αντίθεση μου στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής με σήματα καπνού και να είμαι ταμάμ.Ειλικρινά απορώ ποιος σας έχει πει πως ο σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής υπόσχονται επιστροφή στην πλειστόκαινο.
Και ποιος σου είπε ότι η πλειοψηφία των ευρωαπαικών κρατών θεωρούν ότι δεν πάνε μπροστά; Δεν πάνε μπροστά οι Ισπανοί για παράδειγμα; Παραπονιούνται οι Ιταλοί;Για να πιάσουμε τα PIGS, όχι τίποτα Δανίες και Γερμανίες...Εμείς γκρινιάζουμε, που δεν καταφέραμε ούτε το προφανές: να πάρουμε μερίδιο από τον τουρισμό της Τουρκίας που κατέρρευσε, και να έχουμε έσοδα και από τον τουρισμό που έχουμε.Πήγε όλος μονοκούκι στην Ισπανία. Γιατί;
καλησπέρα Vernedead, αφού η "πολιτισμένη" δύση είναι τόσο απάνθρωπη, δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι θέλουν να ζήσουν σε αυτή; Για παράδειγμα γιατί δεν υπάρχει μαζική μετανάστευση προς τις υπέροχες σοσιαλιστικές ουτοπίες; Το ότι μπορούμε να σας απαντήσουμε για Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα ελεύθερο (ως έχει) μέσο επικοινωνίας στο διαδίκτυο, χωρίς να φοβόμαστε (ακόμα τουλάχιστον - γιατί στις μέρες μας οι πληρωμένοι μετακλητοί του σοσιαλιστή ηγέτη μας, πληρώνονται από εμάς για να βλέπουν ενδελεχώς τα προφίλ μας ώστε να μας κατηγορήσουν για το οτιδήποτε) είναι κατόρθωμα, είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Μιλήστε μου για ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στην Κούβα και όπου αλλού. Μιλήστε μου για την ελευθερία του λόγου. Στην τελική στην "πολιτισμένη" Δύση αν δεν γουστάρεις φεύγεις. Στην επαναστατική κοινωνία αν δεν γουστάρεις σε δολοφονούν. Αλλά η επανάσταση του καναπέ πολλούς βόλεψε :) Καλή συνέχεια στα όνειρα σας και ελπίζω να προλάβετε να διοριστείτε κι εσείς.
Ο Βερντεντές δεν μπορεί να πάει στον επίγειο σοσιαλιστικό παράδεισο της Κούβας όπου γιορτάζουν τη δημοκρατία μη κάνοντας εκλογές, όχι για κάποιον άλλο λόγω αλλά επειδή δεν του βγάζει κάποιος τα εισιτήρια. ΚΛΑΙΩ!!!! =============
vernedead δε θα σου μιλήσω για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, θα σου θυμίσω όμως την αναγκαστική εκπόρνευση μεγάλου μέρους των Κουβανών προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα (τι σημαίνει η επανάσταση, αν τελικά καταλήγεις να πουλιέσαι για λίγα δολάρια), επίσης τους θανάτους από καρκίνους που προκλήθηκαν λόγω του λιμού της δεκαετίας του 90 (καλό το σύστημα υγείας αλλά δε μπορεί να κάνει και θαύματα),να μην ξεχάσουμε και όλους αυτούς που πνίγηκαν σε αβέβαια ταξίδια πάνω σε ότιδήποτε επέπλεε προκειμένου να φύγουν από την Κούβα (δε νομίζω να ήταν και τόσο τρελοί και να ήθελαν να αποδράσουν από τον παράδεισο, ριψοκινδυνεύοντας τη ζωή τους)...
οπότε δεν αρνείσαι τα γεγονότα που σου αναφέρω...Συμφωνείς επομένως ότι ένας λαός εξαθλιώθηκε στο όνομα μιας επανάστασης, που έγινε προκειμένου να εκδιωχθεί ένας δικτάτορας (δεξιος), και κατέληξε με ενα νέο δικτάτορα (αριστερό)-αναμφίβολα χαρισματικότερο από τον προηγούμενο-οι εξωτερικές και οικονομικές πολιτικές του οποίου οδήγησαν τη χώρα του σε οικονομικο αποκλεισμό και απομόνωση και εν συνεχεια σε οικονομική κατάρευση (δε διαφωνώ για το εμπάργκο και την ΕΣΣΔ, απλά η απόφαση του Φιντέλ να δέσει άρρηκτα την τύχη της Κούβας με την ΕΣΣΔ κατέληξε εκει)...και κάπως έτσι φθάνουμε στο 2016 και οι Κουβανοι υποδέχονται με τιμές τον Αμερικανό πρόεδρο (το μεγαλύτερο εχθρό μέχρι χθες)...
Το να λες πως για το εμπάργκο στην Κούβα φταίει η Επανάσταση και ο Κάστρο είναι σαν να μου λες πως για τις σφαγές που κάνανε οι Ναζί στην Ελλάδα φταίει η αντίσταση.Ή πως για τον βιασμό φταίει το θύμα επειδή προκάλεσε.Διάλεξε και πάρε.
Mόνο που ο ελληνικός λαός γνώριζε το τίμημα και το επέλεγε προκειμένου να αποκτήσει την ελευθερία του. Ο Φιντέλ αντίθετα αποφάσισε για ένα ολόκληρο λαό (ο οποίος δεν είχε πλήρη ενημέρωση, ούτε φυσικά δικαίωμα (ουπς είπα απαγορευμένη λέξη) επιλογής)για να εξυπηρετήσει δικές του ιδεοληψίες.τελοσπάντων είμαι σίγουρη ότι κάτι θα βρεις να απαντήσεις, καλή συνέχεια λοιπόν...απλά σκέφτομαι όλους αυτούς τους Κουβανούς που αισθάνονται "χρησιμοποιημένοι" και εξαπατημένοι και θα πω για τον Κάστρο que Dios se perdone...
Εκείνο που ξέρω είναι το ότι το μεγαλύτερο μέρος μεταναστών προσπαθούν να μπουν με κάθε τρόπο και μέσο στις ...καπιταλιστικές κοινωνίες και όχι στα προλεταριάτα. Γιατί άραγε;
Ερωτηση αγαπητε Vernedead,αληθεια ποια η διαφορα της ιδεολογιας αυτης που εκφραζεις παραπανω απο αυτη του Κασσιδιαρη? Επισης να σου θυμισω γιατι πιθανον δε θα γνωριζεις οτι επι 7ετιας στην Ελλαδα, η ανεργια ηταν σε ιστορικο χαμηλο και η υγεια δουλευε ρολοι! Με μια μικρη μονο διαφορα οτι οταν δε στεκουσουν προσοχη σε φωτο του Παπαδοπουλου σε μπουζουριαζαν κ σε σαπιζαν στο ξυλο!
Ουτε μια μέρα μακρια απ την "πολιτισμένη δύση" δε θα άντεχες. Ξερεις ποιο είναι το κυριότερο επιχείρημα κατά των παραπόνων που εκφράζεις; Ότι παντού αλλού εκτος απ την δύση, όλα αυτα που αναφέρεις είναι χειρότερα ως σύνολο. Παντού και πολύ. Κάνε κριτική αλλά μην πιστεύεις σε παραμύθια