«Άμεσα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή.
Όπως διευκρίνισε, η κίνηση αφορά τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, κάνοντας λόγο για άσκηση ενός «αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος», σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Για την εφαρμογή της «μέσης γραμμής»
Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές τα αντίστοιχα δικαιώματά της «με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».
Στον απόηχο των νέων εντάσεων με την Τουρκία, υποστήριξε πως η γειτονική χώρα «αιχμαλωτίζεται όλο και πιο πολύ στα δίχτυα της πολιτικής απομόνωσης», χαρακτηρίζοντας «σπασμωδική» την απόφαση να μετατρέψει ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η Αγία Σοφία σε τζαμί. «Είναι μέρος μίας διαρκούς κρίσης που συνιστά στρατηγική ήττα και θα κλιμακώνεται αν δεν αλλάξει εγκαίρως αυτή η λανθασμένη επιλογή», υπογράμμισε.
Σχετικά με τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Βουλή καλείται να «κυρώσει δύο «εμβληματικές συμφωνίε». Επισήμανε πως στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις «για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα [...] Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος», τόνισε.
Διαβεβαίωσε πως βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και «διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή». Κατά τον πρωθυπουργό, οι δύο συμφωνίες που υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων, επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών αναγνωρίζοντας εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά.
σχόλια