Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες θα βρεθεί στην Ελλάδα ο Μάικ Πομπέο, όπου θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη και θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα τον υποδεχτεί ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η παρουσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη αυξάνεται σταθερά. Ο κ. Πομπέο αναμένεται ότι θα δώσει έμφαση στη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων ενεργειακής υποδομής που υλοποιούνται στη χώρα μας, ενώ θα υπογράψει και διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα.
Ο δεύτερος σταθμός του ταξιδιού θα είναι η Κρήτη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί τον κ. Πομπέο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος στάθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Μάικ Πομπέο στη Βάση της Σούδας, λέγοντας ότι αντανακλά την επέκταση της αμυντικής σχέσης μετά την επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» η δημοσιότητα που έχει δοθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και το γεγονός ότι θα ταξιδέψει στη Σούδα δεν είναι τυχαία, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν την εμβάθυνση των σχέσεων στον τομέα της άμυνας, κάτι που επιτρέπεται από τη νέα, αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Πέρα από αυτά, στον τομέα των εξοπλισμών οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναλάβει την αναβάθμιση 84 F-16, έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των τεσσάρων νέων φρεγατών και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Σημειώνεται ότι υπάρχει αμερικανική πρόταση για ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου με παράλληλη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ στην Ελλάδα.
Η Αθήνα από την πλευρά της θα ζητήσει στήριξη για το σε εξέλιξη πρόγραμμα δημιουργίας ενός δεύτερου ναυστάθμου, ώστε το Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) στη Σούδα να έχει πραγματικές δυνατότητες στα επόμενα χρόνια. Κατά την επίσκεψη Πομπέο στη βάση της Σούδας θα βρίσκονται εκεί F-16 της αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τα αεροσκάφη σταθμεύουν εκεί για ένα μήνα, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε δύο εβδομάδες.
«Η σχέση που αναπτύσσουν στον τομέα ασφαλείας η Ελλάδα, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ τελεί υπό την ενθάρρυνση αν όχι την αιγίδα των ΗΠΑ, που εκτιμούν ότι αυτός ο άξονας μπορεί να συντείνει στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρει η Καθημερινή. Ελλάδα και ΗΑΕ συζητούν για τη δημιουργία μιας στενότερης σχέσης σε επίπεδο στρατιωτικό, ενώ στο βάθος αυτών των συζητήσεων βρίσκεται και η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία.
Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα προκαλεί ενόχληση στην Άγκυρα η οποία εκφράστηκε με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε τέθηκαν από την Τουρκία εκ νέου ζητήματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και οι μειονότητες, που η Αθήνα προφανώς δεν συζητάει.
Από την πλευρά της, η Αθήνα υποστηρίζει ότι μοναδικό αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία στις διερευνητικές επαφές είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα αρκετό παρασκήνιο φαίνεται ότι υπάρχει και στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επιθυμεί να προωθήσει την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συναντά τις αντιδράσεις της Αγκύρας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο - Στόλτενμπεργκ
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μίλησε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να συζητήσει τη διατλαντική συνεργασία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της ενότητας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Πομπέο χαιρέτισε τις ανακοινώσεις των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στις 22 Σεπτεμβρίου για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των εντάσεων.
Με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή»/ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια