Ανησυχία για την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX και να στείλει το Oruc Reis για έρευνες σε περιοχή νότια του Καστελόριζου εξέφρασε ο, διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης.
Ο κ. Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, σε ανάρτησή του στο Τwitter έγραψε: «Αν δεν εμποδίσουμε διπλωματικά αλλά και επιχειρησιακά την είσοδο του Oruc Reis, θα μπλέξουμε άσχημα».
«Αν δεν εμποδίσουμε διπλωματικά αλλά και επιχειρησιακά την είσοδο του Ορούτς Ρέις, θα μπλέξουμε άσχημα. Πρόκειται για κατάφωρα παράνομη πράξη, για δυο λόγους: δεσμεύει περιοχή που δεν έχει θεσπιστεί/καθοριστεί και πρόκειται να κινηθεί σε ζώνη δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας.
Στην οποία βάσει της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας μπορούμε μονομερώς να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Άρα, η Άγκυρα μας εμποδίζει να ασκήσουμε το δικαίωμά μας, όπως άλλωστε έκανε και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Δυστυχώς, όπως επαναλαμβάνω μονότονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, στη Δύση στρουθοκαμηλίζουν αναμένοντας από την Τουρκία να κάνει την ολική επιστροφή.
Πρέπει όλοι να έχουμε ήδη προσαρμοστεί στην Τουρκία του 2020, την ατζέντα της οποίας ασπάζονται οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και μεγάλο μέρος της κοινωνίας που αποστρέφεται τον Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
Αν δεν εμποδίσουμε διπλωματικά αλλά και επιχειρησιακά την είσοδο του Ορούτς Ρέις, θα μπλέξουμε άσχημα. Πρόκειται για κατάφωρα παράνομη πράξη, για δυο λόγους: δεσμεύει περιοχή που δεν έχει θεσπιστεί/καθοριστεί και πρόκειται να κινηθεί σε ζώνη δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας
— Constantinos Filis (@confilis) October 12, 2020
Την ίδια ώρα με μια αυστηρή ανακοίνωση η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση για τη Navtex που εξέδωσε για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει μεταξύ άλλων λόγο για μείζονα κλιμάκωση κι ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής, ενώ σημειώνει ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο.