Αβραμόπουλος: «Η υπόθεση των αποζημιώσεων θα κλείσει με θρίαμβο της Δικαιοσύνης»

Αβραμόπουλος: «Η υπόθεση των αποζημιώσεων θα κλείσει με θρίαμβο της Δικαιοσύνης» Facebook Twitter
1

Ενωτικό κλίμα επικράτησε σήμερα στη βουλή στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «οι Γερμανοί κατανοούν το θέμα μας», παρά την πρόσφατη δήλωση του κ. Σόιμπλε ο οποίος είχε πεί ότι δεν υφίσταται ζήτημα αποζημιώσεων. Παράλληλα ο υπουργός περιέγραψε τα βήματα της κυβέρνησης για το θέμα τονίζοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την θετική κατάληξη του ζητήματος σε βάθος χρόνου.

 «Η Ελλάδα διεκδικεί τα δικαιώματά της ενωμένη. Μια δύσκολη εποχή για τη χώρα η Κατοχή. Ο ελληνικός λαός πείνασε και λεηλατήθηκε όσο καμία άλλη χώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξε αδιαμφισβήτητη καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Οι εποχές δεν συγκρίνονται, αλλά και οι μνήμες δεν σβήνονται. Η ειρήνη εμπεδώθηκε στην Ευρώπη. Καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν παραιτήθηκε από αυτές τι αξιώσεις. Παραμένουμε και εμείς σε αυτό το στόχο», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Παράλληλα ο υπουργός μίλησε για την προσπάθεια στο θέμα των αποζημιώσεων και τα εμπόδια που υπάρχουν:  «Οι εκκρεμότητες παραμένουν για να τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα προσκρούσει σε δαιδαλώδεις νομοθεσίες. Το ζήτημα των αποζημιώσεων όμως είναι περισσότερο ηθικό ζήτημα. Σε καμία περίπτωση η ανακίνηση του θέματος δεν σημαίνει σύγκρουση με τους συνοδοιπόρους μας στην Ε.Ε. Οι Γερμανοί κατανοούν το θέμα μας. Κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ένα θέμα 60 χρόνων είναι λάθος να συνδέεται με το ελληνικό χρέος.

Το ΥΠΟΙΚ προχώρησε στην καταγραφή του διαθέσιμου αρχειακού υλικού. Το θέμα άνοιγε και δεν έκλεισε. Τώρα άνοιξε για να κλείσει με θριαμβευτή τη Δικαιοσύνη. Το πόρισμα του ΥΠΕΞ αναμένεται να προσυπογραφεί και το περιεχόμενο της γνωμοδότησης θα είναι καθοριστικό για τις επόμενες μας κινήσεις. Το απόρρητο του εγγράφου δικαιολογείται επειδή περιλαμβάνει στοιχεία που θα έπρεπε να προστατευθούν από τυχόν εκμετάλλευση εις βάρος διπλωματίας Ελλάδας».

Μίλησε επίσης για εθνική συναίνεση και ενιαία εθνική θέση και γραμμή ενώ ευχαρίστησε πολίτες και πολιτικούς που κράτησαν ζωντανό το θέμα και αγωνίζονται μέχρι σήμερα, όπως ο Μανώλης Γλέζος.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα διεκδικήσει τις αποζημιώσεις. «Είναι χρέη που πρέπει να διεκδικήσουμε για ιστορικούς και ηθικούς λόγους»  είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «η παγιωμένη αντίληψη του Βερολίνου ότι δεν οφείλονται αποζημιώσεις εδράζεται στην αντίληψη ότι ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη και ότι δεν υπάρχει ηθική ενοχή της Γερμανίας για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση κατηγορώντας τον ότι με το που εξελέγη προσπάθησε να φέρει προς ψήφιση το «κουκούλωμα της Ζίμενς» ενώ όταν συναντήθηκε με τη Μέρκελ στο Βερολίνο δεν έθεσε το ζήτημα των αποζημιώσεων.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια