Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Ένα αυστηρό μήνυμα με αφορμή την 35η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο στέλνει η Ελλάδα, τασσόμενη στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως θα συνεχίσει να συμβάλει σταθερά και υπεύθυνα, στην αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί, μόνο μέσω, του τερματισμού της κατοχής, της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως η παράνομη και μονομερής ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους έχει διεθνώς καταδικασθεί με τις Αποφάσεις 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Χαρακτηρίζει μάλιστα θλιβερή την επέτειο αυτή για τη διεθνή κοινότητα και σημειώνει ότι υπενθυμίζει σε όλους την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συνεπεία της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής, της κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εποικισμού του.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις ως άνω Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτούν την ανάκληση της παράνομης και άκυρης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Καλεί επίσης την Τουρκία να εργαστεί για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού Ζητήματος που θα διασφαλίσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απορρέουν από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρανάκης: Αξιολογούμε όλους τους εργαζόμενους στα σταθμαρχεία - Εντοπίστηκαν δύο με ναρκωτικά

Πολιτική / Κυρανάκης: Αξιολογούμε όλους τους εργαζόμενους στα σταθμαρχεία - Απομακρύνθηκαν δύο με ναρκωτικά

Κατά την επαναξιολόγηση εντοπίστηκαν δύο υπάλληλοι που είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικά και απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
LIFO NEWSROOM
Politico: Η Ελλάδα ανακοινώνει «ριζικό» μετασχηματισμό της αμυντικής στρατηγικής ύψους 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Politico: Η Ελλάδα ανακοινώνει «ριζικό» μετασχηματισμό της αμυντικής στρατηγικής ύψους 25 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα, βγαίνοντας από τη δεκαετή οικονομική κρίση, προσπαθεί να προσαρμοστεί στις εξελίξεις και να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι της Τουρκίας, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Νετανιάχου Μητσοτάκη: Τι είπαν για διμερή συνεργασία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγει

Πολιτική / Συνάντηση Νετανιάχου Μητσοτάκη: Τι είπαν για διμερή συνεργασία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγει

Αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει το Γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού
LIFO NEWSROOM
Θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας, διαμηνύει η κυβέρνηση

Πολιτική / Θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας, διαμηνύει η κυβέρνηση

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκείται κεντρικά, δηλώνει με έμφαση το Μαξίμου προς βουλευτές και υπουργούς που ζήτησαν αυξήσεις στους μισθούς πυροσβεστών, λιμενικών και αστυνομικών
LIFO NEWSROOM