Η γενική διευθύντρια του Facebook έχει συνηθίσει να είναι η μοναδική γυναίκα στην αίθουσα συνεδριάσεων, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν της αρέσει. Σήμερα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, θα βρίσκεται στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που συγκαλείται στο Ναβός της Ελβετίας, ως μια εκ των έξι συμπροέδρων του. Οι υπόλοιποι πέντε είναι φυσικά οι άνδρες. Το παρόν τους θα δώσουν βέβαια και άλλες ισχυρές γυναίκες που συμμετέχουν όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία και η Κριστίν Λανγκάρτν, ως διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά και πάλι, η συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων θα είναι άνδρες.
Ως παράδειγμα του μικρού ποσοστού των γυναικών σε υψηλές θέσεις η Σέριλ Σάντμεργκ ανέφερε σε διάλεξη που έδωσε στα TED το εξής παράδειγμα : «Σε μία επαγγελματική μου συνάντηση για το κλείσιμο μιας συμφωνίας, όταν ήρθε η ώρα να κάνουμε διάλειμμα, ρώτησα πού είναι οι γυναικείες τουαλέτες. Ο διευθυντής της εταιρείας με την οποία θα έκλεινα τη συμφωνία, αμήχανος δεν ήξερε που είναι για να με κατευθύνει. Έτσι κι εγώ του είπα ότι προφανώς δεν γνωρίζει γιατί είναι καινούργιος στην εταιρεία. Ντροπιασμένος μου απάντησε πως ήταν στην εταιρεία σχεδόν ένα χρόνο και ότι ίσως να ήμουν η μοναδική γυναίκα στην εταιρεία που τις χρησιμοποίησε!».
Η Σάνμπεργκ δεν χάνει στιγμή για να κάνει έκκληση για περισσότερη ισότητα των δύο φύλων: «Οι αριθμοί λένε την αλήθεια με μεγάλη σαφήνεια», είπε σε ακροατήριο στην Ουάσιγκτον « Υπάρχουν εκατόν ενενήντα αρχηγοί κρατών και μόλις οι εννέα εξ αυτών είναι γυναίκες. Από όλους τους ανθρώπους στο κοινοβούλιο στον κόσμο μόνο το 13% είναι γυναίκες. Ακόμα και στον επιχειρηματικό τομέα, οι γυναίκες που βρίσκονται στην κορυφή αγγίζουν το ποσοστό των 15 -16%. Οι αριθμοί δεν έχουν μετακινηθεί από το 2002, και πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση».
Το ίδιο βέβαια δεν μπορεί να ειπωθεί και για την Σάντμπεργκ που ανέλαβε τα καθήκοντα της δίπλα στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ τον Μάρτιο του 2008, και από τότε οι χρήστες της ιστοσελίδας από 70 εκατομμύρια που ήταν τότε σήμερα έχουν δεκαπλασιαστεί. Άλλωστε η Σάντμεργκ ήταν εκείνη που πρόσθεσε επιπλέον εργαλεία στο κοινωνικό δίκτυο τα οποία επέτρεψαν στα εκατομμύρια των χρηστών να γκρουπάρουν τις επαφές τους και να ελέγχουν τα δεδομένα στα οποία είχαν πρόσβαση οι διαδικτυακοί φίλοι τους, με αποτέλεσμα να είναι και πιο δεκτικοί στα διαφημιστικά ερείσματα. Έτσι, η Σάντμπεργκ έχει βρεθεί αυτή τη στιγμή να κατέχει περίπου το 3- 4% του Facebook, γεγονός που εγγυάται ότι θα γίνει δισεκατομμυριούχος, όταν η εταιρεία θα υπαχθεί στο χρηματιστήριο.
Το βιογραφικό της Σέριλ είναι εξίσου εξαιρετικό: Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Χάρβαρντ και το διδακτορικό της είχε να κάνει με τη συζυγική κακοποίηση και την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών. Εργάστηκε για ένα διάστημα ως απεσταλμένη της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ινδία , σε προγράμματα υγείας για την αντιμετώπιση της λέπρας, του AIDS και της τύφλωσης. Διετέλεσε επίσης, υπεύθυνη προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών της Αμερικής, και όταν έπρεπε να φύγει μαζί με την κυβέρνηση των Δημοκρατικώv, έκανε την έκπληξη, πιάνοντας δουλειά στη Google.
Η Σάντμπεργκ πιστεύει ότι γυναίκες θα πρέπει να λάβουν μέρος της ευθύνης για την υπο-εκπροσώπησή τους στην κορυφή των επαγγελμάτων. «Αν οι γυναίκες δεν γίνουν εξίσου φιλόδοξες με τους άνδρες, δεν πρόκειται να επιτύχουν εξίσου με τους άνδρες», είχε πει σε αμερικάνικο talk show πέρυσι ενώ στις ομιλίες της επαναλαμβάνει τρεις σημαντικές συμβουλές προς τις γυναίκες ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα στον εργατικό στίβο με αυτά των ανδρών : «Να ζητούν επιτακτικά από τους άνδρες συναδέλφους τους να κάθονται στο ίδιο τραπέζι μαζί τους. Να μην τα παρατάνε ποτέ και να φεύγουν μόνο όταν είναι καιρός να φύγουν. Να βλέπουν το σύζυγο τους ως πραγματικό σύντροφο».
Παρακολουθείστε την ομιλία της στα TED.
σχόλια