Διαβάζω στον Guardian.
Την ώρα που το Eurogroup συναντάται εκτάκτως για να συζητήσει τρόπους ανάνηψης της ασθενούσας ελληνικής οικονομίας, το δράμα του υπέρογκου χρέους πνίγει την Ελλάδα και οι διαμαρτυρόμενοι στην Αθήνα απειλούν να αποκλείσουν το κοινοβούλιο.
Οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές πλέον για την σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΓΑΠ και οι αγανακτισμένοι καλά κρατούν. «Χρειάζεται μόνο μια μικρή αφορμή, μια σπίθα, ένα λάθος και ο ειρηνικός χαρακτήρας της διαδήλωσης μπορεί να αναστραφεί αμέσως», λέει ο φωτογράφος Σπύρος Τσακίρης, και συνεχίζει «οι διαθέσεις έχουν πλέον αλλάξει αισθητά. Κοιτάζω τους διαδηλωτές και ειλικρινά φοβάμαι. Ανά πάσα στιγμή τα πράγματα μπορεί να πάρουν λάθος τροπή και η Ελλάδα να κινδυνέψει ».
Καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη εντείνεται, ο φόβος είναι ο κύριος παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις των πολιτικών. Τα σημάδια από το ντιμπέιτ των 17 ευρώ-χωρών περί νέας βοήθειας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Τα σημάδια είναι αποκαρδιωτικά καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έπεσε και πάλι, αγγίζοντας τα επίπεδα χωρών όπως το Πακιστάν και ο Ισημερινός.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Παπανδρέου. Με χρέος 340 δις ευρώ, στο 160% του ΑΕΠ μέχρι το 2012, η Ελλάδα βρίσκεται μετέωρη στο χείλος της χρεοκοπίας.
Αλλά η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από τα πιο απίθανα μέρη. Την Τρίτη πολλοί κινέζοι επιχειρηματίες οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί συναντήθηκαν με Έλληνες με κύριο θέμα τις επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα. Μετά την αγορά του λιμανιού του Πειραιά, οι Κινέζοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τον ΟΣΕ και άλλα οικοδομικά πρότζεκτ.
Αλλά και μερικοί από τους πιο εύπορους χρηματιστές, τραπεζίτες και μεγιστάνες του real estate, ελληνικής καταγωγής, καταφτάνουν επίσης στην Αθήνα για να εξετάσουν επιχειρηματικά σχέδια.
σχόλια