Εκτενές ρεπορτάζ για τους νέους ψηφοφόρους στην Ελλάδα, με τίτλο «Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι ψηφοφόροι γίνονται συντηρητικοί», δημοσιεύει σήμερα το BBC, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές.
Η δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου Τζέσικα Μπέιτμαν, με αφορμή τα υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στους ψηφοφόρους ηλικιών 18-24 στις Ευρωεκλογές, συναντά νέους και μιλώντας μαζί τους προσπαθεί να διερευνήσει γιατί στρέφονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως πολλοί νεαροί Έλληνες ο Τάσος Σταυρίδης σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη χώρα όταν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στις πολιτικές επιστήμες. «Η οικονομική κρίση διήρκεσε περισσότερο από όσο πιστεύαμε» ανέφερε ο 22χρονος με το δίκτυο να προσθέτει ότι η γενιά του δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από τη δεκαετή οικονομική κρίση ενώ αναφέρει ότι με την ανεργία στους νέους να αγγίζει το 40%, περίπου 350.000 με 400.000 απόφοιτοι πανεπιστημίων έχουν μεταναστεύσει από το 2010. «Οι περισσότεροι από τους φίλους μου σχεδιάζουν να φύγουν. Στην Ελλάδα οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση τόσο κακή», είπε ο φοιτητής στο BBC.
Όσο οι Έλληνες προετοιμάζονται για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου τόσο εκείνος όσο και οι συνομήλικοί του δεν θα υποστηρίξουν ένα ριζοσπαστικό, νεολαιίστικο κόμμα όπως τον ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τις εκλογές του 2015, αναφέρει το BBC προσθέτοντας ότι στις ευρωεκλογές η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην ηλικιακή ομάδα 18-24 (30,5%) υποστήριξε τη Νέα Δημοκρατία, το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα που θεωρείται ευρέως υπεύθυνο για την κρίση που εξακολουθεί να τους επηρεάζει.
Σύμφωνα με το BBC o Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του δημοσίου και επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές της Ελλάδας που θα επιτρέψει να επανεπενδυθούν χρήματα στη χώρα. «Η αλήθεια είναι πως τους κατηγορώ επίσης (για την κρίση)», παραδέχεται ο 22χρονος φοιτητής. «Αλλά πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης έκανε πολλές αλλαγές. Συμφωνώ με το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του και πιστεύω πως θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση», υποστηρίζει, ενώ αναφέρει πως πρέπει να εστιάσουμε στον ιδιωτικό τομέα για την οικονομική ανάπτυξη. «Ο δημόσιος τομέας μας είναι αναποτελεσματικός και τεμπελιάζει».
Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει πως η Ελλάδα είναι χρόνια συνδεδεμένη με τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων, από την εξέγερση των φοιτητών κατά τη δεκαετία του 1970 που βοήθησε στην κατάρρευσή της στρατιωτικής δικτατορίας ως τις ταραχές των αναρχικών κατά την κρίση. Ωστόσο υποστηρίζει πως κάποιους Έλληνες η πολύχρονη επαναστατική ρητορική χωρίς ορατή αλλαγή τους έκανε κυνικούς. «Το 2015 ψηφίσαμε με την οικογένειά μου με βάση την ιδεολογία και δεν είδαμε καμία αλλαγή. Τώρα με ενδιαφέρουν περισσότερο τα οικονομικά αποτελέσματα», υποστηρίζει η 19χρονη Ζωή Μπαμπάολου η οποία ψήφισε Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές και λέει πως θα επιστρέψει σε κάτι πιο ασφαλές.
Το BBC αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε τους υποστηρικτές του όταν αγνόησε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 2015. Η Ζωή Μπαμπάολου, που ο πατέρας της έχασε τη δουλειά του στην αρχή της κρίσης, αναφέρει ότι οι γονείς της ένιωσαν «πολύ απογοητευμένοι και προδομένοι» από το κυβερνών κόμμα.
Το βρετανικό δίκτυο περιγράφει τη Νέα Δημοκρατία ως ένα κόμμα οικονομικά φιλελεύθερο αλλά κοινωνικά συντηρητικό, αναφέρει πως οι πολιτικοί του κηρύττουν το τρίπτυχο «πατρίδα, θρησκεία οικογένεια», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκκλήσεις στην ακροδεξιά για να περιορίσει τη μετανάστευση. Σε αντίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ και εργάστηκε πάνω στον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Δεδομένου ότι οι νέοι Έλληνες είναι περισσότερο κοινωνικά φιλελεύθεροι από τις παλιότερες γενιές γιατί στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία;
«Δεν είμαι τόσο περήφανος για τις κοινωνικές πολιτικές της Ν.Δ. για να είμαι ειλικρινής, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι όταν βελτιωθεί η οικονομία, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί», αναφέρει ο 22χρονος φοιτητής. «Το 2015 ψηφίσαμε με ιδεολογικά κριτήρια και δεν είδαμε καμία αλλαγή. Τώρα με ενδιαφέρουν περισσότερο τα οικονομικά αποτελέσματα», καταλήγει η Ζωή Μπαμπάολου. Αυτή η αίσθηση του κυνισμού είναι εμφανής όταν μιλάει κάποιος με νέους Έλληνες, υποστηρίζει το BBC. Έξω από μία καφετέρια στην Κηφισιά ο 19χρονος Γιάννης Ρέκλος αναφέρει πως θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία γιατί είναι «οι καλύτεροι από τους χειρότερους».
«Δεν υποστηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο μικρότερο κόμμα που θα πάρει γύρω από το 1% και δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα», προσθέτει. Ωστόσο, τόσο εκείνος όσο και οι φίλοι του έχουν επιφυλάξεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς προέρχεται από τις πλέον καθιερωμένες πολιτικές δυναστείες της χώρας. Το BBC κάνει λόγο για ένα επίμαχο σημείο σε μία χώρα όπου η διαφθορά και η έλλειψη αξιοκρατίας κατονομάζονται από τους νέους απόφοιτους ως δύο από τους βασικούς λόγους φυγής. «Είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα», παραδέχεται.
Από την πλευρά της, η Ζωή Μπαμπάολου αναφέρει πως οι φίλοι της χάνουν το ενδιαφέρον τους παρά την ελπίδα τους. «Βλέπω πολλούς ανθρώπους να μην έχουν ιδέα για το τι θα ψηφίσουν ή για το πού πηγαίνουμε», λέει. «Βλέπουν τις οικογένειές τους να έχουν καταστραφεί οικονομικά και πιστεύουν πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει», καταλήγει.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια