BBC: Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι Έλληνες ψηφοφόροι γίνονται συντηρητικοί

BBC: Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι Έλληνες ψηφοφόροι γίνονται συντηρητικοί Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
18

Εκτενές ρεπορτάζ για τους νέους ψηφοφόρους στην Ελλάδα, με τίτλο «Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι ψηφοφόροι γίνονται συντηρητικοί», δημοσιεύει σήμερα το BBC, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές.

Η δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου Τζέσικα Μπέιτμαν, με αφορμή τα υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στους ψηφοφόρους ηλικιών 18-24 στις Ευρωεκλογές, συναντά νέους και μιλώντας μαζί τους προσπαθεί να διερευνήσει γιατί στρέφονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όπως πολλοί νεαροί Έλληνες ο Τάσος Σταυρίδης σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη χώρα όταν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στις πολιτικές επιστήμες. «Η οικονομική κρίση διήρκεσε περισσότερο από όσο πιστεύαμε» ανέφερε ο 22χρονος με το δίκτυο να προσθέτει ότι η γενιά του δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από τη δεκαετή οικονομική κρίση ενώ αναφέρει ότι με την ανεργία στους νέους να αγγίζει το 40%, περίπου 350.000 με 400.000 απόφοιτοι πανεπιστημίων έχουν μεταναστεύσει από το 2010. «Οι περισσότεροι από τους φίλους μου σχεδιάζουν να φύγουν. Στην Ελλάδα οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση τόσο κακή», είπε ο φοιτητής στο BBC. 

Όσο οι Έλληνες προετοιμάζονται για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου τόσο εκείνος όσο και οι συνομήλικοί του δεν θα υποστηρίξουν ένα ριζοσπαστικό, νεολαιίστικο κόμμα όπως τον ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τις εκλογές του 2015, αναφέρει το BBC προσθέτοντας ότι στις ευρωεκλογές η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην ηλικιακή ομάδα 18-24 (30,5%) υποστήριξε τη Νέα Δημοκρατία, το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα που θεωρείται ευρέως υπεύθυνο για την κρίση που εξακολουθεί να τους επηρεάζει. 

Σύμφωνα με το BBC o Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του δημοσίου και επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές της Ελλάδας που θα επιτρέψει να επανεπενδυθούν χρήματα στη χώρα. «Η αλήθεια είναι πως τους κατηγορώ επίσης (για την κρίση)», παραδέχεται ο 22χρονος φοιτητής. «Αλλά πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης έκανε πολλές αλλαγές. Συμφωνώ με το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του και πιστεύω πως θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση», υποστηρίζει, ενώ αναφέρει πως πρέπει να εστιάσουμε στον ιδιωτικό τομέα για την οικονομική ανάπτυξη. «Ο δημόσιος τομέας μας είναι αναποτελεσματικός και τεμπελιάζει». 

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει πως η Ελλάδα είναι χρόνια συνδεδεμένη με τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων, από την εξέγερση των φοιτητών κατά τη δεκαετία του 1970 που βοήθησε στην κατάρρευσή της στρατιωτικής δικτατορίας ως τις ταραχές των αναρχικών κατά την κρίση. Ωστόσο υποστηρίζει πως κάποιους Έλληνες η πολύχρονη επαναστατική ρητορική χωρίς ορατή αλλαγή τους έκανε κυνικούς. «Το 2015 ψηφίσαμε με την οικογένειά μου με βάση την ιδεολογία και δεν είδαμε καμία αλλαγή. Τώρα με ενδιαφέρουν περισσότερο τα οικονομικά αποτελέσματα», υποστηρίζει η 19χρονη Ζωή Μπαμπάολου η οποία ψήφισε Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές και λέει πως θα επιστρέψει σε κάτι πιο ασφαλές.

Το BBC αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε τους υποστηρικτές του όταν αγνόησε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 2015. Η Ζωή Μπαμπάολου, που ο πατέρας της έχασε τη δουλειά του στην αρχή της κρίσης, αναφέρει ότι οι γονείς της ένιωσαν «πολύ απογοητευμένοι και προδομένοι» από το κυβερνών κόμμα. 

Το βρετανικό δίκτυο περιγράφει τη Νέα Δημοκρατία ως ένα κόμμα οικονομικά φιλελεύθερο αλλά κοινωνικά συντηρητικό, αναφέρει πως οι πολιτικοί του κηρύττουν το τρίπτυχο «πατρίδα, θρησκεία οικογένεια», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκκλήσεις στην ακροδεξιά για να περιορίσει τη μετανάστευση. Σε αντίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ και εργάστηκε πάνω στον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.  Δεδομένου ότι οι νέοι Έλληνες είναι περισσότερο κοινωνικά φιλελεύθεροι από τις παλιότερες γενιές γιατί στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία; 

«Δεν είμαι τόσο περήφανος για τις κοινωνικές πολιτικές της Ν.Δ. για να είμαι ειλικρινής, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι όταν βελτιωθεί η οικονομία, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί», αναφέρει ο 22χρονος φοιτητής. «Το 2015 ψηφίσαμε με ιδεολογικά κριτήρια και δεν είδαμε καμία αλλαγή. Τώρα με ενδιαφέρουν περισσότερο τα οικονομικά αποτελέσματα», καταλήγει η Ζωή Μπαμπάολου. Αυτή η αίσθηση του κυνισμού είναι εμφανής όταν μιλάει κάποιος με νέους Έλληνες, υποστηρίζει το BBC. Έξω από μία καφετέρια στην Κηφισιά ο 19χρονος Γιάννης Ρέκλος αναφέρει πως θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία γιατί είναι «οι καλύτεροι από τους χειρότερους». 

«Δεν υποστηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο μικρότερο κόμμα που θα πάρει γύρω από το 1% και δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα», προσθέτει. Ωστόσο, τόσο εκείνος όσο και οι φίλοι του έχουν επιφυλάξεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς προέρχεται από τις πλέον καθιερωμένες πολιτικές δυναστείες της χώρας. Το BBC κάνει λόγο για ένα επίμαχο σημείο σε μία χώρα όπου η διαφθορά και η έλλειψη αξιοκρατίας κατονομάζονται από τους νέους απόφοιτους ως δύο από τους βασικούς λόγους φυγής. «Είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα», παραδέχεται.

Από την πλευρά της, η Ζωή Μπαμπάολου αναφέρει πως οι φίλοι της χάνουν το ενδιαφέρον τους παρά την ελπίδα τους. «Βλέπω πολλούς ανθρώπους να μην έχουν ιδέα για το τι θα ψηφίσουν ή για το πού πηγαίνουμε», λέει. «Βλέπουν τις οικογένειές τους να έχουν καταστραφεί οικονομικά και πιστεύουν πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει», καταλήγει. 


Με πληροφορίες από BBC

Πολιτική
18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμεσα μέτρα για την διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ μετά το φιάσκο με το κλειστό φαρμακείο

Πολιτική / Άμεσα μέτρα για την διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ μετά το φιάσκο με το κλειστό φαρμακείο

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη τα μέτρα θα αφορούν και σε άλλα κανάλια διανομής κάποιων από αυτών των φαρμάκων, ενώ όπως επεσήμανε τρέχει και ο διαγωνισμός για την διανομή κατ οίκον φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, υψηλού κόστους
LIFO NEWSROOM
Ενδοοικογενειακή βία: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ

Πολιτική / Ενδοοικογενειακή βία: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ

Για ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης που απαντά σε υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας έκανε λόγο ο εισηγητής της πλειοψηφίας - Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Ίσες ευκαιρίες σε παιδιά από περιοχές με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα

Πολιτική / Μητσοτάκης για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Ίσες ευκαιρίες σε παιδιά από περιοχές με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα

«Για το Ίδρυμα Ωνάση, η ισότιμη πρόσβαση στη σύγχρονη εκπαίδευση και στην καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος, Αντώνης Παπαδημητρίου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Αν παρατηρήσει κανείς τι γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, η τάση είναι απλώς μια:μαυρίστε τους κυβερνώντες (οι οποίοι σίγουρα αδυνατούν πλέον να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του λαού, καθώς δεν διαθέτουν την πραγματική εξουσία, η οποία βρίσκεται στα χέρια των αγορών) και ψηφίστε όποιον από την αντιπολίτευση τάζει περισσότερα, έστω και αντιφατικά και αλλοπρόσαλλα. Και φυσικά, στη συνέχεια, πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους ψάχνουν ένα στέρεο ντουβάρι για να βαράνε το κεφάλι τους... Το ίδιο αναμένω πως θα συμβεί και στα μέρη μας...
...έτσι έγινε ο Τσίπρας πρωθυπουργός...Και ναι, πολλοί από τους ψηφοφόρους του βαράνε το κεφάλι τους στα ντουβάρια. Δε χρειάζεται να το αναμένεις, συμβαίνει τώρα! Ο Μητσοτάκης θα κριθεί και αυτός στο τέλος της θητείας του.
Α) Ο Τσίπρας δυσφήμισε οτιδήποτε Αριστερό, Ριζοσπαστικό ακόμη και Αντιεξουσιαστικό στον ύψιστο βαθμό, και το μήνυμα το έχει εισπράξει η νεολαία.Β) Ο διορισμός στο δημόσιο μέσω διαπλοκής, έχει λόγω μνημονίων παύσει σαν προοπτική, αλλά στον ιδιωτικό τομέα με τον οποίο η ΝΔ έχει σαφώς περισσότερες διασυνδέσεις, σερβίρεται σαν πιο εφικτός.Γ) Η νυν νεολαία κατά κανόνα, δεν «δονείται» από κοινωνικές ευαισθησίες και ιδεολογίες σε πολιτικό επίπεδο. Είναι σαφώς περισσότερο άθεη, υλιστική, καταναλωτική και κυνική σε οικονομικό επίπεδο. Έτσι, δεν θα πολύ-νοιαστεί για τον πλησίον που βρίσκεται σε χειρότερη θέση, επειδή θεωρεί πως και η ίδια δεν είναι σε καλή και δεν θα ψηφίσει κομματίδια δίχως θέληση ή προοπτική να κυβερνήσουν.Δ) Οι σημερινοί νεολαίοι χειραγωγούνται εμφανέστατα ευκολότερα, διότι σε σχέση με παλαιότερες γενιές έχουν μια πιο στρεβλή, ελλιπή, θολή και σε μερικές περιπτώσεις εξιδανικευμένη εικόνα για το πώς λειτουργεί ο εργασιακός τομέας. Έτσι, το παραμύθι πως όλα θα γίνουν παραδείσια μόλις έρθουν οι επενδυτές, που θα έρθουν μόλις έρθει ο Κούλης, περνάει αρκετά.Π.χ.: πολλοί θεωρούν πως θα πλουτίσουν πολύ εύκολα μέσω internet (ξεκούραστη διακίνηση προϊόντων, influencials), άλλοι πως με ακραία νεοφιλελεύθερο οικονομικο-εργασιακό καθεστώς θα τους δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για απόκτηση μεγάλου πλούτου (δεν διανοούνται εαυτόν σαν υπάλληλο, αλλά σαν επιτυχημένο επιχειρηματία εξαιτίας της μοναδικής επιχειρηματικής ιδέας για business, αφεντικό, ακριβοπληρωμένο στέλεχος ή CEO). Ξέρω μαθητές που στρέφονται σε φιλολογικές σπουδές παρά την προφανή επερχόμενη δυσκολία σε εύρεση εργασίας στο μέλλον, προσδοκώντας στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και στα «μαύρα» από καλοπληρωμένα ιδιαίτερα.Ε) Σαν γενιές που έχουν γαλουχηθεί με videogames, ψυχολογικά τους είναι δύσκολο να συνασπιστούν με τον προφανώς επικείμενα χαμένο των επόμενων εκλογών επειδή δεν θέλουν να είναι loosers.
«Δεν είμαι τόσο περήφανος για τις κοινωνικές πολιτικές της Ν.Δ. για να είμαι ειλικρινής, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι όταν βελτιωθεί η οικονομία, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί».Δεν περίμενα ένας 22χρονος να έχει τόσο στοχευμένη και ορθή κρίση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να ειπωθεί.
Εδω να προσθεσουμε οτι ειναι αρκετα ενδιαφερουσα η αλλαγη της λογικης οσον αφορα τον δημοσιο τομεα. Πριν χρονια οι νεοι ψηφιζαν για να διοριστουν ενω τωρα ψηφιζουν ενα κομμα που υποσχεται 1 προσληψη για 5 συνταξιοδοτησεις.Οι αλλοι εκαναν απεργια πεινας για να μην ιδιωτικοποιηθει το ελληνικο και τωρα τρεχουν να το δωσουν 5 μερες πριν τις εκλογες για να λενε οτι αυτοι εκλεισαν την συμφωνια.
“Το βρετανικό δίκτυο περιγράφει τη Νέα Δημοκρατία ως ένα κόμμα οικονομικά φιλελεύθερο αλλά κοινωνικά συντηρητικό, αναφέρει πως οι πολιτικοί του κηρύττουν το τρίπτυχο «πατρίδα, θρησκεία οικογένεια»”Τι μπαναλ έννοιες βρε παιδί μου...η πατρίδα, η Θρησκεία και η Οικογένεια όταν έχεις την Ε.Ε. να σε προστατεύει, το Facebook να σε ενώνει και την Αφρική και την Ασία να σε αναπληρώνουν δημογραφικά...
Το ερώτημα αυτόματα χάνει κάθε νόημα όταν τεθεί στη σωστή του βάση: Γιατί οι νέοι οι οποίοι μεταναστεύουν ή σκέφτονται να μεταναστεύουν σε πολύ πιο φιλελεύθερες χώρες ψηφίζουν κόμματα με αυτήν την ιδεολογία και στη χώρα τους;
Στις φιλελεύθερες χωρες ομως που μεταναστευουμε, η ιδεολογία των εδω κομματων δεν ειναι φιλελεύθερη μονο για την οικονομια, αλλα και για τα δικαιώματα του φυλου, το διαχωρισμο κρατους-εκκλησιας, το ρατσισμό, την πολιτογραφηση των μεταναστών και τον μετέπειτα λογισμο τους ως "ντοπιων" κτλ. Και σιγουρα κατι γραφικοι μπαρμπαδες σαν τον Αδωνη και τον Πολακη θα κατεβαιναν, αν κατεβαιναν, δημοτικοι συμβουλοι σε κανα ξεχασμενο χωριο, οχι υποψήφιοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί.
1)Όλες οι χώρες δεν είναι ίδιες, ούτε στην οικονομία, ούτε στη θέση, ούτε στην ιστορία, ούτε στον πληθυσμό.2)Η Ελλάδα έχει νεοφιλελευθερισμό εδώ και χρόνια.(δρόμοι, ενέργεια, μεταφορές)
Η οικονομια ομως ειναι ο βασικος λογος που ψηφιζει καποιος αυτη τη στιγμη. Για να εχει δουλεια ο 20χρονος γιος του, για να μη φυγει στο εξωτερικο, για να μη παιρνει η φορολογια τα μισα χρηματα της οικογενειας. Οικονομικα λοιπον δεν εχουμε καμια σχεση (τα τελευταια 10 χρονια) με καποια φιλελευθερη χωρα.
Τα τελευταία 10 χρόνια η οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και έρχεται κατευθείαν εισαγόμενη από Γερμανία (Ε.Ε.) και ΗΠΑ (ΔΝΤ). Ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας και αγαθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κ.τ.λ.Οι χώρες που έχουν ένα καλό βιωτικό επίπεδο δεν το έχουν γιατί έχουν νεοφιλελευθερισμό αλλά γιατί πολύ απλά κάνουν κουμάντο σε άλλες χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία κ.τ.λ.)Ο κόσμος δεν ψηφίζει για την οικονομική πολιτική, όσο και αν προσπαθούν να πείσουν κάποιοι για αυτό.Ο κόσμος ψηφίζει ΝΔ για θέματα εθνικής ασφάλειας, μεταναστευτικού, δημογραφικού και συμφωνίας Πρεσπών.Εξάλλου ένα από τα βασικά για τα οποία κατηγορείται ο Σύριζα δεν είναι πως δεν εφήρμοσε νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά πως έκανε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ακραίο νεοφιλελευθερισμό με αριστερή ταμπέλα τον διεθνισμό και τα ανοιχτά σύνορα.Όσοι μένουν στο κέντρο και στις γύρω περιοχές ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να φοβάσαι να κυκλοφορήσεις ακόμα και μέρα μεσημέρι.
aftos1-0 Αυτό είναι ένα επιχείρημα υπέρ του γιατί να ψηφίσει κάποιος Φιλελεύθερη Συμμαχία, ένα κεντροδεξιό δηλαδή κόμμα (το οποίο εμένα δε θα με χαλούσε να δοκιμαστεί στην Βουλή). Το άρθρο όμως αναπαράγει τη γνωστή βίντατζ νοοτροπία του "όποιος νέος και αριστερός".
Όπου φυσάει ο άνεμος...«Η αλήθεια είναι πως τους κατηγορώ επίσης (για την κρίση)», παραδέχεται ο 22χρονος φοιτητής. «Αλλά πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης έκανε πολλές αλλαγές. Συμφωνώ με το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του και πιστεύω πως θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση»Ωϊμέ