Την άποψη ότι στην Ευρώπη υπάρχει σήμερα μια κρίση ταυτότητας διατύπωσε σήμερα από τα Χανιά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρέθηκε στην πόλη για την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο, «η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος», από τις εκδόσεις «Πατάκη».
«Η Ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι σε κρίση όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους ταυτοτικούς.»
«Υπάρχει μια κρίση ταυτότητας εθνικής και ευρωπαϊκής και μια κρίση ανασφάλειας και αυτό επηρεάζει τις συμπεριφορές των κοινωνιών , οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας του εθνικολαϊκισμού.»
«Αυτό πιέζει όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς και αυτό το ζούμε και στη χώρα μας σε πολύ μεγάλο βαθμό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα κληθείς να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας ο κ Βενιζέλος υποστήριξε: «Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κατάσταση εξαιρετικά εύθραυστη γιατί το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία εκβιάζοντας και αλλοιώνοντας τους θεσμούς.»
«Αυτά που συμβαίνουν στη βουλή είναι πρωτοφανή. Πρόκειται για μια παρακμή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και όλα αυτά για να υπάρχει μια οριακή και αμφισβητούμενη κυβερνητική πλειοψηφία.»
«Αυτά που συμβαίνουν δε, με τον κανονισμό της βουλής και με την διάλυση των κομμάτων και με τις ενδοκυβερνητικές αποστασίες, είναι πρωτοφανή, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ιστορικό».
Αναφερόμενος στην συνταγματική αναθεώρηση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη ότι, « η συνταγματική αναθεώρηση δεν νομίζω ότι έχει κάποια σοβαρή προοπτική, διότι η αναθεώρηση του συντάγματος προϋποθέτει ένα επίπεδο συναίνεσης, συναντίληψης και συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».
«Εδώ παρότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης δεν υπάρχει περιβάλλον πολιτικό και κοινωνικό το οποίο να επιτρέπει μεγάλες συμφωνίες ιστορικού χαρακτήρα , όπως πετύχαμε στην αναθεώρηση την εκτεταμένη του 2001».
Σύμφωνα με τον κ Βενιζέλο, «υπάρχουν ριζικές διαφωνίες, όπως αυτή που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχει εν μέρει σύγκλιση, εν μέρει διαφωνία, όπως τα σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεση της από την διάλυση της βουλής, αλλά δεν υπάρχει όραμα. Και κυρίως δεν υπάρχουν μαθήματα ιστορικά.»
«Η αναθεώρηση του συντάγματος στην Ελλάδα μετά από 9 χρόνια κρίσης θα έπρεπε να έχει ως βασικό της θέμα, την επίγνωση του οικονομικού κινδύνου. Τη δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας ώστε να μην υποστεί ξανά αυτό που υπέστη τα τελευταία χρόνια».
σχόλια