Κατά πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ενώ αντιδράσεις προκλήθηκαν για δύο από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν, με συνέπεια να απέχει η αντιπολίτευση.
Επί της αρχής το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» ψηφίστηκε από τη ΝΔ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση απείχαν συνολικά από όλες τις ψηφοφορίες.
Με 158 ψήφους υπέρ- έναντι 110 κατά- ψηφίσθηκαν τα άρθρα 72 (για την λειτουργία επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές) και 91 (χρήση νέων τεχνολογιών για την διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και αρχαιρεσιών σωματείων), για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.
Οι δύο από τις οκτώ υπουργικές τροπολογίες, η μία του Υγείας Βασίλη Κικίλια που αφορά διαχειριστικά θέματα σχετικά με την οργάνωση των εμβολιασμών και η δεύτερη του Στέλιου Πέτσα σχετικά με ρυθμίσεις που αφορά την τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων για τη διαφήμιση στα ΜΜΕ, ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς όπως ανέφεραν δεν είχαν χρόνο για να τις μελετήσουν ώστε να τοποθετηθούν. Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και οι υπόλοιπες έξι υπουργικές τροπολογίες.
Οι αντιδράσεις για τις τροπολογίες
Νωρίτερα, τα κόμμα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν ότι ο Βασίλης Κικίλιας και ο Στέλιος Πέτσας κατέθεσαν τις δύο τροπολογίες μισή ώρα πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια και δεν προλαβαίνουν να τις μελετήσουν προκειμένου να τοποθετηθούν.
Έτσι, ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτησή τους και αυτή να διεξαχθεί την Τρίτη, λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση πρότεινε να διακοπεί η συνεδρίαση σήμερα για μια ώρα, ώστε τα τα κόμματα να έχουν χρόνο να μελετήσουν τις δύο τροπολογίες και μετά να ολοκληρωθεί η συζήτηση, καθώς το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η συζήτηση οφείλει να ολοκληρωθεί σε μια συνεδρίαση που αυτή θα διαρκεί έως 9 ώρες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης απέρριψε τον τυπικό λόγο του γράμματος του ΚτΒ σημειώνοντας πως η συζήτηση έχει ήδη ξεπεράσει τις 9 ώρες και ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει αυτή η αναβολή το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τις δύο αυτές τροπολογίες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε πως εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για να γίνει αύριο η συζήτηση των δύο τροπολογιών θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία τους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι η κατάθεση της τροπολογίας για τα εμβόλια την τελευταία στιγμή έγινε επίτηδες από την κυβέρνηση και ότι στις διατάξεις δεν είναι μόνο ρυθμίσεις που αφορούν την εμβολιαστική διαχείριση αλλά και άλλες που δεν μπορούν μέσα λίγο χρόνο να σταθμιστούν. Γι' αυτό το ΚΚΕ θα απέχει από την ψηφοφορία για τα άρθρα αυτά.
Τη διαφωνία τους για τη διαδικασία κατάθεσης των τροπολογιών εξέφρασαν επίσης η Μαρία Αθανασίου της Ελληνικής Λύσης και η Μαρία Μπακαδήμα του ΜέΡΑ25.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ , Χρήστος Μπουκώρος αντέτεινε ότι μπορεί να γίνει μια διακοπή προκειμένου τα κόμματα να ενημερωθούν για την τροπολογία που αφορά τον εμβολιασμό. Για την τροπολογία που αφορά την διαφήμιση είπε ότι είναι διατάξεις που ίσχυσαν και στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά και διατάξεις που πρέπει να θεσπιστούν τώρα πριν την λήξη του έτους καθώς αφορούν και φορολογικά μέτρα. Ακόμη, σχολίασε ότι είναι λάθος μήνυμα οι αποχωρήσεις στην τροπολογία για τον εμβολιασμό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ