Βουλή: Υπογράφηκαν τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Βουλή: Υπογράφηκαν τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
0

Υπογράφηκαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής οι τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης που αναφέρονται στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, θα γίνει χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

«Οι συμβάσεις που κατατίθενται σήμερα, γίνονται με δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως: τη γαλλική Total και την ιταλική Edison. Παράλληλα, ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση σε άλλη περιοχή της χώρας, στην Κρήτη, έχει εκδηλώσει η ExxonMobil.

Πρόκειται για ενεργειακούς ομίλους διεθνούς βεληνεκούς που διαθέτουν πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία. Η παρουσία τους αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της» ανέφερε ακόμη ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προωθείται άμεσα η αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, στην κατεύθυνση της βελτίωσης και συμπλήρωσής του, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από το διεθνές ενδιαφέρον, περιορίζοντας δραστικά τη γραφειοκρατία και ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία μέχρι το 2016 ήταν ουσιαστικά ανενεργή.

«Κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, έχει η προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και ενημέρωσε ότι έμφαση δίνεται ειδικώς στις προστατευόμενες περιοχές Natura, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η πλέον προικισμένη χώρα της Ε.Ε.

Στη σύμβαση που αφορά το θαλάσσιο «οικόπεδο 2» επιμείναμε, ώστε η ΣΜΠΕ να εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα να προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές. Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε καμία από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνικής του fracking», ανέφερε ο υπουργός.

«Οι παρούσες συμβάσεις μίσθωσης, αποτελούν μια σημαντική και θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, καθώς αναπτύσσεται περαιτέρω η διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, με στόχο να δημιουργηθεί ένας ισχυρός παραγωγικός κλάδος - αυτός των υδρογονανθράκων - για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η δημιουργία αυτού του κλάδου αναμένεται να προσφέρει ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και, παράλληλα, σημαντικά δημόσια έσοδα για τον κρατικό Προϋπολογισμό», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος, τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική επενδυτική προοπτική για τη χώρα μας, η οποία συνδέεται και με την ένταξή της στον ενεργειακό χάρτη, αλλά και με την αναβάθμισή της σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Ωστόσο, ο κ. Κατσαφάδος μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι προσποιείται πως ξεχνά πότε άρχισε αυτή η διαδικασία και επιχειρεί να οικειοποιηθεί το όλο έργο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάποιοι θα πρέπει να θυμούνται και να αναφέρουν με μεγαλύτερη τόλμη, ότι όλο το πλαίσιο και η προεργασία ήταν προϊόν μεθοδικής και τεκμηριωμένης εργασίας, η οποία έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει μια δυσκολία να αποδεχτεί και να ομολογήσει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα, είναι ότι η έναρξη των διαδικασιών έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, δρομολογήθηκε με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού τύπου ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος, τον Ιανουάριο του 2012».

«Είναι εθνική υπόθεση, γιατί η αξιοποίηση υδρογονανθράκων εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρέπει να αποκτήσει η χώρα, παρά το γεγονός βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος, φαίνεται να το έχει η μοίρα του να εφαρμόζει και να νομοθετεί, αυτά που καταψήφιζε και αφόριζε σε άλλες περιόδους» είπε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ, Γ. Αρβανιτίδης.

Ο κ. Αρβανιτίδης επισήμανε ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων από την Ελλάδα, «μας αναβαθμίζει γεωπολιτικά και μας βάζει με άλλους όρους στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», ενώ σημαντική είναι και η αναπτυξιακή διάσταση τους.

Ο Ιωάννης Σαχινίδης (ΧΑ), ανέφερε ότι η εκμετάλλευση των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων σε συνδυασμό με την ανακήρυξη ελληνικής Α.Ο.Ζ., αναβαθμίζει συνολικά το ρόλο της πατρίδας μας έναντι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, αλλά και της Ευρώπης, θα δώσει οικονομικά ωφελήματα, κυρίως όμως, εθνικά ωφελήματα, και προσέθεσε ότι είναι όμως σίγουρο ότι θα δημιουργήσει σκηνικά έντασης, ενδεχομένως και συγκρούσεις.

«Ωφελημένοι θα είναι οι μεγαλομέτοχοι των εγχώριων και ξένων ομίλων, ο στόχος όμως, για αύξηση του ποσοστού κέρδους των ενεργειακών ομίλων συμβαδίζει με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με τα εργατικά ατυχήματα, με τις μειωμένες εγγυήσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ξεζούμισμα της λαϊκής κατανάλωσης, γι' αυτό εξάλλου είναι πανάκριβα τα καύσιμα, αφού πίσω από τις υψηλές τιμές κρύβεται το κέρδος των διυλιστηρίων, των εισαγωγέων, των χονδρεμπόρων και του λιανικού εμπορίου, καθώς και η υπέρογκη κρατική φορολογία που επιτρέπει την κρατική ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων» είπε εκ μέρους του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου.

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο ειδικός αγορητής Δημήτρης Καμμένος, παρατήρησε ότι «η διαχείριση του θέματος δεν πρέπει να αφορά κάποιο κόμμα, το θέμα είναι εθνικό και η απόφασή μας είναι πολύ σημαντική, θα καθορίσει το μέλλον μας και θα ενισχύσει τις θέσεις μας σ' ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο και ανταγωνιστικό οικονομικά περιβάλλον».

«Η ανασυγκρότηση της χώρας με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, απαιτεί χρόνο, επενδύσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σταθερό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, μείωση του δημόσιου χρέους, καθώς κι ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, με στόχους και προτεραιότητες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας, σε τομείς που η χώρα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα» προσέθεσε.

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με το έργο, έθεσε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ο οποίος ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει με σαφήνεια στην Ολομέλεια, αν πραγματικά είναι διασφαλισμένο το φυσικό περιβάλλον των περιοχών όπου θα γίνουν γεωτρήσεις, και αναφερόμενος στις στρεμματικές αποζημιώσεις για την πρώτη φάση των ερευνών, τόνισε ότι είναι μικρές, ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί τι ισχύει σε ανάλογες εκμεταλλεύσεις στο εξωτερικό.

Τις συμβάσεις υπερψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ καθώς και η ΝΔ και η ΔΗΣΥ, ενώ επιφύλαξη για να τοποθετηθούν στην ολομέλεια διατηρούν η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Καταψηφίζει το ΚΚΕ.

Την αντίθεσή τους εκφράζουν και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι προερχόμενοι από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιώργος Δημαράς και Γιάννης Τσιρώνης (αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), οι οποίοι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

Όπως δήλωσε ο κ. Δημαράς, δεν τίθεται ωστόσο ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση - «αυτή είναι η διαφορά της πολιτικής της Οικολογίας που αμφισβητεί το κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο και το υπόδειγμα ζωής που έχει διαμορφώσει το ίδιο το μοντέλο».

«Τους πόρους υδρογονανθράκων έπρεπε να τους κρατήσουμε για την χώρα, σε εποχές που θα στερεύουν τα αποθέματα της Μ. Ανατολής και άλλων χωρών, τότε που θα είναι περιζήτητα. Είναι λάθος και αδικία για την πατρίδα μας, να προχωρήσουμε σε τόσες πολλές συμβάσεις και σε τόσο λίγο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM