Τη διαγραφή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά ζητά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.
Ενώ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στην Αμερική, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Τραγάκη, παραπέμπει τον Μάριο Σαλμά και μάλιστα με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Όπως αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, ο βουλευτής παραπέμπεται με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς ήταν μεταξύ των έντεκα βουλευτών του κόμματος που κατέθεσαν ερώτηση για τα «κόκκινα δάνεια» προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, μια κίνηση που φέρεται να ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Μάριος Σαλμάς είχε ισχυριστεί επίσης ότι για τα κυλικεία στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού είχαν γίνει «φωτογραφικοί» διαγωνισμοί. Για το ίδιο θέμα είχα καταθέσει έγγραφη ερώτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν του είχε απαντήσει στη βουλή η Λίνα Μενδώνη. Αφού ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας επανήλθε στο θέμα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζαν: «Η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας»
Επιπλέον, ο κ. Σαλμάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες Παρασκευή, είπε πως «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη», μια αιχμή που θεωρήθηκε πως αναφέρεται επίσης στον υπουργό Οικονομικών. Ο ίδιος, κατά τη συνέντευξή του συνέχισε, λέγοντας πως «είναι η στάση ζωής μου γιατί εγώ ασκώ το επάγγελμά μου».
Επίσης, ο κ. Σαλμάς, σημείωσε με νόημα, πως «το πολιτικό μας σύστημα έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με την παραπολιτική και όχι με την πολιτική και καμία φορά με την ανοχή των βουλευτών να λέμε την αλήθεια». «Ο καθένας πρέπει προασπίσει όπως αντιλαμβάνεται την προσωπική του αξιοπρέπεια», είπε.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «είναι συνταγματική μας θεσμική υποχρέωση να παρεμβαίνουμε και να κάνουμε χρήση του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου. Δεν πρόκειται περί ανταρσίας έχουμε 200 χρόνια κοινοβουλευτικής εμπειρίας αυτοί που υπογράψαμε αθροιστικά. Έγινε διότι ο καθένας πρέπει προασπίσει όπως αντιλαμβάνεται την προσωπική του αξιοπρέπεια και όπως είπαμε στην τελευταία ΚΟ αρκετοί βουλευτές μπαίνουμε σε μία άλλη φάση. Πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματα των πολιτών».