Κλιμακώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, στέλνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis με κλειστό δη το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού εδώ και 24 ώρες, παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου. Στην ευρύτερη περιοχή φέρεται να υπάρχει έντονη παρουσία του ελληνικού στόλου.
Την δυσαρέσκειά της με την Τουρκία εξέφρασε πρώτη η Γερμανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας να ακυρώνει το ταξίδι του στην Άγκυρα, την στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα απειλεί να τινάξει στον αέρα τις διερευνητικές επαφές, πριν καν αρχίσουν. «Οι τελευταίες κινήσεις δεν είναι παρά το αντίθετο ενός μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τουλάχιστον όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε» δήλωσε ο Χάικο Μάας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «μπροστά σε αυτά τα απαράδεκτα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, οι Eυρωπαίοι πολίτες προσβλέπουν στην αντίδραση της ΕΕ».
Αυστηρό μήνυμα και από τις ΗΠΑ καθώς με ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς την ένταση στην περιοχή και σκόπιμα περιπλέκει την συνέχιση των κρίσιμων συζητήσεων. Οι μονομερείς ενέργειες, οι εκφοβισμοί και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις».
Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο καταδίκασε, με ανάρτησή του, και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η αποστολή του ερευνητικού σκάφους δείχνει «για μία ακόμη φορά, ότι η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν αντιδρά μόνον σε πίεση από την πλευρά της ΕΕ και αξιολογεί οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά ως δείγμα αδυναμίας».
Μητσοτάκης: Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά
«Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.
Επίσης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεων της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως - προς το παρόν - η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως στην παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς - ως Ευρωπαϊκή Ένωση - θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο».
Δένδιας: Η Τουρκία με τις πράξεις της δυναμιτίζει τον διάλογο
«Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποδεικνύει ότι άλλα λέει και άλλα πράττει: ισχυρίζεται ότι θέλει τον διάλογο, αλλά με τις πράξεις της τον δυναμιτίζει» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως αυτά συμβαίνουν λίγες μόνο ημέρες μετά το κάλεσμα της Ε.Ε. προς την Άγκυρα να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και να απέχει από παράνομες ενέργειες και προκλήσεις. «Δυστυχώς, η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα, μας υποχρεώνει να συζητήσουμε μέτρα για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Τέλος, κατέστησε σαφές πως υφίσταται ζήτημα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας που αποτελεί τη βάση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο, σημειώνοντας ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά ορισμένα κράτη της Ε.Ε., όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την Ε.Ε. στο σύνολό της.
Νέες προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας: Φραστικό επεισόδιο Τσαβούσογλου - Λίντε
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργό Ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός για τις εργασίες του Oruc Reis και μετά τις 22 Οκτωβρίου.
«Δεν τίθεται θέμα να τερματιστεί η διπλωματία, εμείς είμαστε στο τραπέζι. Δεν ξέρω αν η απέναντι πλευρά θα έρθει στο τραπέζι επειδή στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που δεν ερχόταν στο τραπέζι», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.
Την ίδια στιγμή, την οργή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, που ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία και τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, την ρώτησε σε έντονο ύφος «γιατί το λέει αυτό και ποιος της έδωσε εντολή να το κάνει» και γιατί δε μιλάει για τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο και τους υδρογονάνθρακες, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στηρίζει με τη στάση της το PKK. Μάλιστα, κατηγόρησε την Ε.Ε για μεροληψία τονίζοντας ότι η Ελλάδα βυθίζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο.
Πού εστιάζουν οι ένοπλες δυνάμεις
Το πιο κοντινό σημείο στο Καστελόριζο από το οποίο έχει πλεύσει το Oruc Reis είναι στα 23 ναυτικά μίλια ενώ τώρα κινείται ξανά με νοτιοδυτική πορεία, ανέφερε στις ειδήσεις της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Γιώργος Σιδέρης.
Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι έχει μειώσει ταχύτητά, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία απόπειρας ερευνών, δεν έχουν ποντιστεί καλώδια στο νερό. Ο πλους μέχρι στιγμής είναι από το μέσο της περιοχής και προς το νότιο τμήμα της Νavtex, δεν υπάρχει προσέγγιση του βόρειου τμήματος, κοντά στο Καστελόριζο.
Το ενδιαφέρον των ενόπλων δυνάμεων έχει εστιαστεί στο αν θα επιχειρήσει να προκαλέσει περαιτέρω η Τουρκία, ανεβάζοντας το Oruc Reis πιο κοντά από τα 12 ναυτικά μίλια ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε πολύωρη σύσκεψη με τους αρχηγούς των τριών κλάδων. Όλες οι πληροφορίες και ο σχεδιασμός διαρκώς αναδιατάσσονται. Τα σχέδια της στρατιωτικής ηγεσίας είναι αποτρεπτικά για κάθε πιθανή προκλητική κίνηση της Τουρκίας.
σχόλια