Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνη - ο οποίος δεν κατονομάζεται - τόνισε σήμερα στις Βρυξέλλες πως οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης ήταν ειλικρινείς και σημειώθηκε πρόοδος, ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορές σε θέματα όπως στο ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και η δημόσια διοίκηση.
Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να προβλέψει την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν θα γίνει γνωστό ούτε μετά τη μεθαυριανή συνεδρίαση του Εurogroup.
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό ο αξιωματούχος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε δρόμο σύγκλισης αλλά οι διαφορές παραμένουν» και επεσήμανε το γεγονός πως παρότι έχει γίνει πρόοδος στο ασφαλιστικό υπάρχουν ακόμα άλυτα ζητήματα όπως το πόσα χρόνια θα πρέπει κάποιος να έχει δουλέψει για να έχει πρόσβαση σε πλήρη σύνταξη, το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης και το θέμα του πως συνδέεις το σύστημα με την μαύρη αγορά εργασίας.
Για τα δημοσιονομικά επισήμανε ότι τα στοιχεία για το 2015 που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον προϋπολογισμό του 2016 και αυτό γίνεται τώρα. Άλλωστε, συνέχισε, στο προσχέδιο του 2016 υπήρχαν μέτρα 1% του ΑΕΠ που είχε αποφασιστεί με συμφωνία των δύο πλευρών να εξειδικευθούν αργότερα και αυτό πρέπει να γίνει τώρα.
Αναφορικά με το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό για ορισμένες χώρες και πρέπει να κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση. Πρέπει να αναλάβει το ταμείο αρμοδιότητες για θέματα που σήμερα άπτονται της ευθύνης της κυβέρνησης, υπογράμμισε.
Για τη δημόσια διοίκηση, τόνισε ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις σε οργανισμούς τους δημόσιου τομέα προκάλεσαν απογοήτευση στους θεσμούς. «Είχαμε πολλούς διορισμούς και πολλές απογοητεύσεις από υπουργεία της πρώτης γραμμής που δεν πήραν στα σοβαρά την ελληνική δέσμευση του Ιουλίου και αυτό είναι ευφημισμός» είπε χαρακτηριστικά για να τονίσει ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα.
Τέλος, σε σχέση με τη νευρικότητα που παρατηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο, είπε ότι δεν είναι ενδογενές πρόβλημα αλλά θα πρέπει να συνδεθεί με την κατάσταση που επικρατεί και διεθνές και αυτό οφείλεται περισσότερο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες χώρες.
σχόλια