Από κάποια απόσταση η κριτική για την αναταραχή στην Ευρωζώνη, με τη ματιά του Ρώσου επιχειρηματία Vlantimir Potanin, μεγαλομετόχου της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο και 4ου πλουσιότερου Ρώσου, σύμφωνα με το Forbes.
Για τον κύριο Ποτάνιν, που μίλησε σε συνέδριο για τις επενδύσεις στη Μόσχα, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης είναι ένα άλυτο πρόβλημα που θα οδηγήσει σε οικονομική ύφεση με απώλεια της “βιομηχανικής” εξουσίας που θα "καρπωθούν" οι ανταγωνιστές της Ευρώπης.
"Εγώ, αν ήμουν πολιτικός στην Ευρώπη, θα ήθελα να αυτοκτονήσω», δήλωσε ο ο Potanin, ο οποίος επικεντρώνει στο “χάσμα” συμφερόντων που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες του ευρώ. "Υπάρχει πραγματικά μια τέτοια μεγάλη διαφορά μεταξύ των συμφερόντων των διαφόρων χωρών, που ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να ταιριάζουν τα συμφέροντα της Γερμανίας με αυτά της Ελλάδας», λέει ο Ρώσος Κροίσος που έχει περάσει κι αυτός από τον “τυφώνα” της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, κερδίζοντας μια θέση στη νέα ρωσική ολιγαρχία.
Για τον Ποτάνιν, η κρίση είναι αποτέλεσμα της γρήγορης επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε χωρίς να δημιουργηθεί κάποιος μηχανισμός εξισορρόπησης των συμφερόντων των διαφόρων μελών της.
“Τώρα-σημειώνει- η ευρωζώνη έχει δυο πολύ κακές επιλογές. Είτε να δείξει στην Ελλάδα την έξοδο από το ευρώ, είτε να περικόψει κι άλλο τις δαπάνες. Αλλά δεν είναι έτοιμος ο καθένας να περικόψει τις δαπάνες του”.
Η αιτία του κακού για τον Ρώσο επιχειρηματία είναι ότι υπήρξε μια παγκόσμια στροφή προς τις αναδυόμενες αγορές που αποστράγγισε τον πλούτο πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες επέλεξαν να στηρίξουν τεχνητά το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο με δανεισμό.
Εκτός από τη συμβουλή για αυτοκτονία στους Ευρωπαίους πολιτικούς, ο Ποτάνιν έχει όμως και μια πιο "χρηστική" στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής και στην αντιμετώπιση του προβλήματος “Greece”: “ Στις επιχειρήσεις τα πράγματα είναι πολύ σαφή. Αν έχεις μια μονάδα που δεν δουλεύει, δίνεις στον μάνατζερ της μονάδας το χρόνο για να την αλλάξει. Αν και πάλι δεν δουλέψει την κλείνεις. Αλλά δεν είναι εύκολο να κλείσεις μια χώρα, όπως η Ελλάδα”.