΄Ένταση στη Βουλή για τα άρθρα της τελευταίας στιγμής

΄Ένταση στη Βουλή για τα άρθρα της τελευταίας στιγμής Facebook Twitter
0

Μετά από την έντονη αντίδραση βουλευτών, ακόμη και της συμπολίτευσης, ο Γιάννης Στουρνάρας αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις φορολογικές διατάξεις τις οποίες ενσωμάτωσε τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς.

Επιμένει πάντως για ψήφιση των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προβλέπουν μεταξύ άλλων μεγάλες αυξήσεις σε πρόστιμα και τους τόκους που θα επιβάλλονται για ληξιπρόθεσμα χρέη. 

Ο κ. Στουρνάρας «πήρε πίσω» τα άρθρα 10, 11 και 13 και τις παραγράφους από 1 έως 18 του άρθρου 9. Το άρθρο 10 που αποσύρθηκε από τον υπουργό αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΠΑΕ προς το Δημόσιο. 

Τα άλλα άρθρα τη Οργάνωση και λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών, την συγχώνευση γ.δ. Φορολογίας και γ.δ. Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης ενώ οι διατάξεις του άρθρου 9 θέματα του ΤΑΙΠΕΔ. 

Οι βουλευτές δέχτηκαν μόνο να συμπεριληφθούν διατάξεις που είναι μνημονιακά προαπαιτούμενα και πρέπει να ψηφιστούν ως το τέλος του έτους.

Πάντως ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι διατάξεις που απαλοίφονται τώρα θα επανέλθουν στο πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ στις αρχές του νέου χρόνου.


Παραμένει πάντως το άρθρο 7 που κάνει ακόμη πιο αυστηρά τα πρόστιμα. Για το άρθρο αυτό ο υπουργός είπε ότι εκσυγχρονίζει το πλαίσιο προστίμων και προσαυξήσεων που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και προειδοποίησε ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο για την είσπραξη εσόδων αν δεν ψηφιστεί τώρα. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι μπορεί να αποσύρθηκαν διατάξεις αλλά παραμένει η φιλοσοφία της κυβέρνησης να «νομοθετεί μέσα στην τούρλα του Σαββάτου». Κατήγγειλε, ειδικότερα, το άρθρο 11 για τις ΠΑΕ (σ.σ. αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών) λέγοντας ότι μυρίζει συμφέροντα Μελισσανίδη.


Ειδικά για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις ΠΑΕ, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον κ. Παπαδημούλη ότι κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι οι διατάξεις εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και τον κάλεσε να απαντήσει ποιους εξυπηρετεί το να μην ψηφιστούν αυτές.

Την αντίθεσή της για το γεγονός ότι παρέμεινε το άρθρο 7 στο νομοσχέδιο εξέφρασε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), ενώ ο Τέρενς Κουΐκ (ΑΝ.ΕΛΛ) μίλησε για φασισμό.

Η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να εξηγήσει ποια είναι η χρονική πίεση, ώστε η κυβέρνηση να επιδιώκει να ψηφίσει διάταξη με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, αστική και ποινική, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ. 

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και από τον Θάνο Μωραίτη του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε τα πρόστιμα «εκτός τόπου και χρόνου. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Πολιτική / Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης
LIFO NEWSROOM