Νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου αναλαμβάνει η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας.
Το Μαξίμου δρομολογεί την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας σ' ένα από τα τέσσερα νομοσχέδια, τα οποία είναι προγραμματισμένο να ψηφιστούν από τη Βουλή των Ελλήνων εντός της εβδομάδας.
Η τροπολογία θα περιλαμβάνει τη μη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η οποία αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Το συγκεκριμένο μέτρο είχε ψηφιστεί στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος και της ρύθμισης του δημόσιου χρέους, μαζί με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, η εφαρμογή της οποίας τελικά ακυρώθηκε.
Ο κ. Τσίπρας, μέσω της ΕΡΤ, κάλεσε την αντιπολίτευση και τη Νέα Δημοκρατία να προσέλθουν στη Βουλή και να υπερψηφίσουν το μέτρο.
Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί αν τελικώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συμμετάσχουν στις διεργασίες της Βουλής, καθώς έχουν επανειλημμένως καταγγείλει ότι «δεν θα μπούμε στο κάδρο μίας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία δεν έπρεπε να ανοίξει και άνοιξε μόνο για διευθετήσεις. Να τις κάνουν χωρίς εμάς».
Και αυτό διότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προσεχή Δευτέρα και να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών και τη διάλυση της Βουλής, ως συνέπεια του αποτελέσματος των πρόσφατων ευρωπαϊκών εκλογών.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η ΝΔ είχε καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία (σ.σ. για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου) στη Βουλή τους προηγούμενους μήνες, ενώ χθες η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα επιτέθηκε στον πρωθυπουργο:
«Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι είναι αμετανόητος παρά το διπλό μήνυμα που του έστειλαν οι πολίτες στις εκλογές. Αφού μετέτρεψε τη Βουλή σε πλυντήριο των τελευταίων ρουσφετολογικών διευθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σύρεται πλέον να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη μη μείωση του αφορολογήτου, την οποία μόνος του ψήφισε». Προφανώς αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι οι πολίτες μετρούν πλέον αντίστροφα τις μέρες για να γίνει οριστικά πράξη η πολιτική αλλαγή που επιθυμούν».
Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να δημοσιευθεί η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται μία πρώτη, επίσημη εκτίμηση του δημοσιονομικού κόστους των προσφάτως αναγγελθέντων μέτρων ελάφρυνση
σχόλια