Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συγκάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για αύριο Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12:00.
Ο Πρωθυπουργός στις διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους επικεφαλής της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη περιέγραψε το πλαίσιο της σύσκεψης, εξηγώντας πως τη ζήτησε προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, ενόψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία εθνικού διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει, κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν προσφυγικό, ασφαλιστικό και Συνταγματική Αναθεώρηση.
Θετικό γεγονός χαρακτηρίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, την ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι οι αρχηγοί «θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν».
Ωστόσο την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με δύο μηνύματα στο twitter, λίγη ώρα μετά τη τηλεφωνική της επικοινωνία με τον πρωθυπουργό προσδιόρισε τη στάση που θα κρατήσει. «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε παρωδία διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις», ήταν το πρώτο και «ο κ. Τσίπρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το κεκτημένο της συνεννόησης, προχωρώντας σε εκλογές τον Σεπτέμβριο», το δεύτερο.
Από το Ποτάμι διαμηνύουν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προσέλθει με έντονη επιφυλακτικότητα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι προσέρχεται στη αυριανή σύσκεψη με επιφυλακτικότητα για ειλικρινή συνεννόηση την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση. «Θα ακούσουμε, θα αποχωρήσουμε και ύστερα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» επισήμαναν στελέχη του Ποταμιού, ενώ ανέφεραν ότι έθεσε το ζήτημα του εκλογικού νόμου καθώς θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα της αλλαγής του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε στον κ. Τσίπρα ότι «παιδεία, δικαιοσύνη και προσφυγικό είναι οι τομείς όπου τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι αρκετά. Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου καθώς καμία πρόταση του Ποταμιού σ' αυτούς τους τομείς δεν εισακούστηκε».
Ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως σε περίπτωση που τα 9 σημεία γίνουν αποδεκτά από τον πρωθυπουργό, τότε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Στο τέλος ο κ. Τσίπρας ένιωσε την ανάγκη και μου είπε: Πλησιάζει η ώρα και είμαι ώριμος να συζητήσουμε τα 9 σημεία». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν θα δεχτεί να συμμετέχει με στελέχη του στην κυβέρνηση Τσίπρα.
σχόλια