Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην σκιά της ελληνοτουρκικής κρίσης.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί ως απάντηση στην ανάπτυξη του τουρκικού. «Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ.»
«Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα. Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί.»
Επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί εκτάκτως την Πέμπτη στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο.
Είχε προηγηθεί σήμερα η τηλεφωνική επαφή του κ. Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο αλλά και η συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Αθήνα. Στην ατζέντα της συνομιλίας του κ. Δένδια με τον Γκάμπι Ασκενάζι βρέθηκαν τα ζητήματα της τουρκικής παραβατικότητας αλλά και θέματα της στενής διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
Ανησυχεί το Βερολίνο
«Γεμάτη ανησυχία» παρακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών.
«Αυτή η εξέλιξη και αυτά τα τουρκικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Ασφαλώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει την αύξηση της έντασης σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου γεμάτη ανησυχία και το είπα και τη Δευτέρα. Είναι απολύτως σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους χωρίζουν και αφορούν θέματα Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερώτηση για το αν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να έχει απόψε ή αύριο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
σχόλια