Ο Μιχάλης Καλογήρου, η νομική του σταδιοδρομία και οι φόβοι της αντιπολίτευσης για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο άρθρου των Financial Times.
«Ο διορισμός ενός ριζοσπάστη του ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνου για το ελληνικό νομικό σύστημα έχει εντείνει τους φόβους της αντιπολίτευσης για ενδεχόμενη κυβερνητική παρέμβαση στο κράτος δικαίου, την ώρα που η Αθήνα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων», αναφέρει στο άρθρο η Κέριν Χόουπ.
Η δημοσιογράφος στήνει το προφίλ του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, τον οποίο χαρακτηρίζει «αμφιλεγόμενη φιγούρα πολύ πριν διοριστεί υπουργός στον πρόσφατο ανασχηματισμό»: «Έγινε γνωστός ως ένας από τους δικηγόρους μέλους τοπικής αναρχικής ομάδας που έκανε το γύρο της Ευρώπης με την αποστολή δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε πολιτικούς και διπλωμάτες.
Είχε συγκρουστεί με το δικαστικό σύστημα τού οποίου τώρα ηγείται, επιτιθέμενος σε δικαστές για την αντιμετώπιση του αναρχικού πελάτη του αλλά και για τον αμφιλεγόμενο νόμο που συνέταξε (μεταξύ άλλων) για τις τηλεοπτικές άδειες που επικρίθηκε ως κακοσχεδιασμένος και, τελικά, αποσύρθηκε», αναφέρεται στο άρθρο.
«Ψευδές και κατασκευασμένο» το δημοσιευμα, λέει ο Καλογήρου
Το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times είναι ψευδές, κατασκευασμένο και συκοφαντικό», τονίζει ο Μιχάλης Καλογήρου.
Ο υπουργός, σε ανακοίνωση του, διευκρινίζει πως ως δικηγόρος υπερασπίστηκε «τον κ. Αγγελέτο Κανά για την ονομαζόμενη υπόθεση ΕΛΑ, ο οποίος αθωώθηκε αμετάκλητα το 2009 από την ελληνική Δικαιοσύνη. Οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση αυτή προσβάλλει την ελληνική Δικαιοσύνη η οποία απήλλαξε τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο».
Συνεχίζοντας ο κ. Καλογήρου σημειώνει: «Στην περίπτωση του κ. Σακκά ουδέποτε υπήρξε εντολέας μου ή «πελάτης» μου («client»), όπως ψευδώς αναφέρει η συντάκτρια του εν λόγω δημοσιεύματος, η οποία αντιδεοντολογικά δεν φρόντισε, ως όφειλε, να διασταυρώσει ή να ζητήσει σχολιασμό πριν τη δημοσίευση του άρθρου της.
Διευκρινίζω ότι συμμετείχα σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να σχολιάσω νομικό ζήτημα το οποίο απασχόλησε τον νομικό κόσμο την περίοδο εκείνη, δηλαδή αν επιτρέπεται η παράταση της προσωρινής κράτησης οποιουδήποτε κατηγορουμένου, πέραν των 18 μηνών που ορίζει το Σύνταγμα σε περίπτωση άσκησης συμπληρωματικής ποινικής δίωξης. Το ζήτημα αυτό απασχόλησε εξάλλου τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου από τον οποίο μπορεί να ζητήσει σχετική ενημέρωση η Νέα Δημοκρατία».
Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή του επί του δημοσιεύματος ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει πως μετά τις διευκρινίσεις που παρείχε «οποιαδήποτε αναφορά ή αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου, συνιστά θεσμική απρέπεια, που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως προς το διεθνές ακροατήριο και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και θα αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο».