Υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο θέτει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας το επίμαχο θέμα της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση που συνεπάγεται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε καιρούς δύσκολους για χιλιάδες σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες.
Στην ερώτηση που κατέθεσε χθες με αποδέκτη τον Υπουργό Ανάπτυξης στηλιτεύει τον μονόδρομο της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση που αποτελεί μεν δέσμευσή μας έναντι της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να πλουτίζουν σε βάρος των Ελλήνων για ένα δικαίωμα πρόσβασης που μέχρι πρότινος δεν κόστιζε τίποτα.
Σημειώνει δε πως το γεγονός ότι σε αυτό τον μονόδρομο θα βαδίσουν και τα κρατικά κανάλια, «εγείρει άλλα σχετικά σοβαρά ζητήματα», καταγγέλλοντας παράλληλα τις «σχεδόν εκβιαστικές εξελίξεις υπό συνθήκες στρέβλωσης της αγοράς με μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές τάσεις έναντι απροστάτευτων κι εγκλωβισμένων πολιτών».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης καλείται από τον κ. Πολύδωρα να απαντήσει σε έξι καίρια ερωτήματα:
-Τι οφέλη έχει το Ελληνικό Δημόσιο από αυτή τη δαπάνη και αν μπορούσε να αποφευχθεί.
- Πόσα είναι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και ποιοι τα καρπώθηκαν.
- Αν ελέγχθηκε τυχόν αισχροκέρδεια στην πώληση αποκωδικοποιητών, ειδικά τις τελευταίες ημέρες που οι πολίτες σχεδόν σε κατάσταση πανικού, προσπαθούσαν να τους προμηθευτούν.
-Αν ισχύει αυτό που λέγεται ότι ποσοστό των χρημάτων αγοράς των αποκωδικοποιητών θα δοθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
-Αν ήταν απαραίτητη η πλήρης διακοπή του αναλογικού σήματος από τον Υμηττό και αν για όσους δεν έχουν την δυνατότητα ούτε λήψης αναλογικού σήματος από την Πάρνηθα ούτε αγοράς αποκωδικοποιητή, υπάρχει κάποια μέριμνα ή είναι «αποκλεισμένοι» από την πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
- Τι λέει για το συμβάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς και η Αρχή Προστασίας Καταναλωτή, αν επελήφθησαν του θέματος ή αν πρόκειται να ασχοληθούν με το φαινόμενο της «προκλήσεως» αναγκαστικής καταναλωτικής ζήτησης.