Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελικώς η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα εξετάσει τις τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της νέας δόσης προς την Ελλάδα.
Στη συνεδρίαση αναμένεται να δοθούν και οι έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών, πιθανόν με επιστολή, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, μετά την υιοθέτηση του μνημονίου από την ελληνική βουλή.
Σήμερα, το Eurogroup θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι με φυσική παρουσία, λόγω «τεχνικών» ζητημάτων που εκκρεμούν, όπως ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ από το Λουξεμβούργο.
Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία με την τρόικα για την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ μέσωμειώσεων στις συντάξεις ήρθε το υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή αριστερά επικρίνει τη λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών βουλευτών, Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα συνέκρινε τα μέλη της τρόικας με αρπακτικές "ακρίδες" που ασκούν εκβιασμό για να χορηγήσουν την βοήθειά τους στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν χαρακτήρισε καταστροφικές τις συνέπειες από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν υπογράμμισε τις ανυπολόγιστες συνέπειες που θα είχε για ολόκληρη την Ευρώπη και επίσης για την Αυστρία, μια αποπομπή ή ένας εξαναγκασμός σε έξοδο, της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters (το οποίο αναδημοσιεύεται στο Βήμα) κινείται σε έντονα επικριτικό ύφος προς την ελληνική πολιτική ηγεσία σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η υπομονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ελλάδας πλησιάζει στο όριο της ρήξης».
Το αμερικανικό πρακτορείο εκτιμά ότι «οι έλληνες πολιτικοί κλώτσησαν την ευκαιρία που είχαν να εγκριθεί σύντομα από την ΕΕ η οικονομική βοήθεια» και θα πρέπει τώρα να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα σύνοδος του Εurogroup.
«Η πρακτική του να παρατείνεται μέχρι το τελευταίο λεπτό η αγωνία φαίνεται πώς στοίχισε στην Ελλάδα την αναβολή του Εurogroup» σημειώνει το Reuters σχολιάζοντας την «μη έγκαιρη δέσμευση» από την πλευρά του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας
«Το μονοπάτι που ακολουθεί η χώρα δεν είναι βιώσιμο κατά την άποψή μου και πιθανόν να οδηγήσει (συνολικά) σε ραγδαία υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 25-30% για πρώτη φορά στην ιστορία. Θα πρόκειται για μια καταστροφική κρίση» δηλώνει ο αναλυτής του αμερικανικού κέντρου Carnegie Endowment Γιούρι Ντάντας. Το Reuters προσθέτει ότι τέτοιο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ έχει σημειωθεί μόνο μετά το οικονομικό κραχ στις ΗΠΑ αναφέροντας ότι «πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η καταστροφή είναι μπροστά».