Ευτυχισμένο το 1999

Ευτυχισμένο το 1999 Facebook Twitter
0

Πρώτη στον κατάλογο που μετρά πόσα χρόνια πίσω γυρίζει  μια χώρα λόγω της κρίσης, είναι η Ελλάδα. Το βρετανικό περιοδικό «Economist» «βάφτισε» με το όνομα του γάλλου συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ τον σχετική δείκτη και βαθμολόγησε το πισωγύρισμα των χωρών.  Στον σχετικό κατάλογο η Ελλάδα είναι σύμφωνα με το ΒΗΜΑ που αναδημοσιεύει την έρευνα, η χώρα που βρίσκεται πιο πίσω από όλες τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες καθώς, σύμφωνα με τον «Economist», η κρίση έχει φέρει τη χώρα μας στο 1999. Πίσω αλλά σε πιο κοντινά χρόνια-2000 και 2002 αντιστοίχως- έχουν πάει και οι Ισλανδία και ΗΠΑ  ενώ ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης η Γερμανία εμφανίζεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, με την οικονομία της να καταγράφει υστέρηση μόλις τριών ετών.

Στον δείκτη Προύστ σταθμίζονται επτά οικονομικά μεγέθη και συγκεκριμένα τα ποσοστά απασχόλησης και ανάπτυξης του ΑΕΠ, η κατανάλωση, οι τιμές ακινήτων, το ύψος των μισθών και η πορεία των μετοχών.

Επισημαίνεται η ανεργία στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και σημειώνεται ότι και οι μισθοί σε Ελλάδα και Ουγγαρία έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2004.  Το ζήτημα για την Ελλάδα είναι ότι γύρισε στο 1999 χωρίς  στην έρευνα να έχουν ληφθεί υπόψη οι νέες μειώσεις μισθών που προβλέπονται με το μνημόνιο και θα πάνε τη χώρα ακόμη πιο πίσω. Άκρως απογοητευτική είναι η γενική διαπίστωση του περιοδικού ότι «για ορισμένες χώρες ο χαμένος χρόνος από την κρίση δεν θα αναπληρωθεί ποτέ».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM