Να μην αφήσει το ελληνόφωνο τραγούδι να εξαφανιστεί, είναι η πρόθεση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της τη Δευτέρα το πρωί.
Η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ρωτήθηκε σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, με τίτλο «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού», που αναρτήθηκε στο opengov και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 29 Φεβρουαρίου.
Όπως επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού, το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση και η διαβούλευση δεν είναι προσχηματική. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από κάποιες από τις φράσεις που διατυπώνονται στο νομοσχέδιο, η κυρία Μενδώνη είπε ότι «γι' αυτό και τέθηκε σε διαβούλευση», ώστε να εκφραστούν απόψεις και να υπάρξουν αναδιατυπώσεις και υπογράμμισε ότι «κάποιες από τις διατάξεις θα αναδιατυπωθούν».
Αποκάλυψε ότι στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα: «Θα δώσουμε κίνητρο για νέους μουσικούς», είπε η Λίνα Μενδώνη και προσέθεσε ότι το ίδιο πράγμα έχει κάνει και η Γαλλία
Σχολίασε δε ότι όσο αφορά την ποσόστωση της ελληνικής μουσικής, το μέτρο είναι «απολύτως κίνητρο» για τα ραδιόφωνα, ενώ σχολίασε ότι για τα ξενοδοχεία «είναι λίγο πιο πολύπλοκη η κατάσταση». Με βάση το άρθρο 12 του προτεινόμενου νομοσχεδίου οι ελληνικές οπτικοακουστικές και κινηματογραφικές ταινίες που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο υποχρεούνται να ενσωματώνουν ελληνόφωνα τραγούδια ή ορχηστρική μουσική απόδοση ελληνόφωνου τραγουδιού σε ελάχιστο ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνόλου της μουσικής επένδυσης της παραγωγής ή της ταινίας.
Το βασικό θέμα του προτεινόμενου νομοσχεδίου, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού είναι ότι «δεν θέλουμε να αφήσουμε το ελληνόφωνο τραγούδι εξαφανιστεί» και εξέφρασε μάλιστα τον φόβο ότι κάτι τέτοιο «είναι ζήτημα χρόνου».
Αναφορικά με κάποιους που εκφράζουν την άποψη ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει πράγματα στον τομέα της μουσικής η κυρία Μενδώνη έφερε ως παράδειγμα ξανά τη Γαλλία, λέγοντας ότι «η Γαλλία έχει το πιο αυστηρό πλαίσιο προστασίας της γαλλικής μουσικής και της γαλλικής γλώσσας», το οποίο το έχει μάλιστα υιοθετήσει από το 1986 και το οποίο είναι υποχρεωτικό.