Η Ευρώπη διαθέτει σχέδιο Β για την Ελλάδα σε περίπτωση καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου, δήλωσε χθες ανώνυμα αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.
Προς το παρόν η ΕΕ προωθεί μέσα από διαφωνίες και αντιφάσεις τον κοινό βηματισμό και θεωρεί το ελληνικό χρέος συστημικό πρόβλημα. Είναι όμως πολύ πιθανό αυτή η στάση να είναι το κύκνειο άσμα της ευρωζώνης και της Ευρώπης και η απαρχή ενός νέου εθνικού προστατευτισμού.
Στα πλαίσια αυτής της αντιφατικότητας η Γαλλία πρότεινε επίσημα πια δια στόματος Σαρκοζί την πρόταση της για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ώστε μαζί με τη συμφωνία της Βιέννης να αποτελέσουν ανάχωμα σε μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία.
Το γαλλικό σχέδιο είναι ουσιαστικά μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους με χρονική επιμήκυνση. Τα επιτόκια των νέων ομολόγων θα συνδυάζονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας, ενώ θα είναι 30ετή, κάτι που εκφράζει τις προσδοκίες για μακροοικονομική σταθερότητα.
Πιο συγκεκριμένα οι πιστωτές της Ελλάδας θα συναινέσουν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που κατέχουν με νέα 30ετούς διάρκειας.
Ουσιαστικά για κάθε ευρώ, ο πιστωτής θα λαμβάνει ρευστό 30σεντς. Τα υπόλοιπα 70 τώρα θα επενδύονται για λογαριασμό των πιστωτών από μια επενδυτική εταιρεία που θα συσταθεί για αυτό το σκοπό ως εξής: τα 50 στα 30ετή ομόλογα, εγγυημένα από την ίδια την Ευρώπη και τα υπόλοιπα 20 σε μετοχές που θα έχουν μηδενική απόδοση (zero coupons) ανάλογης διάρκειας, με αξιολόγηση 'ΑΑΑ' όμως.
Έτσι οι πιστωτές δε χάνουν τα κεφάλαια τους, μέσω κουρέματος, αποκτούν άμεση ρευστότητα, που οι τράπεζες χρειάζονται΄επειγόντως, δεν θα εγγράφεται στους ισολογισμόύς αυτή η μετακύλιση, άρα δε θα επηρεαστεί η λογιστική τους εικόνα και κυρίως ένα τμήμα των χρημάτων τους θα αποτελεί ΑΑΑ επένδυση.
Φυσικά όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου που προϋποθέτουν μια αντίληψη συλλογικής ευθύνης που ο καπιταλισμός δε διαθέτει στα σίγουρα, καθώς και σχετική σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία, κάτι μάλλον αμφίβολο, αλλά το όλο σχέδιο μένει να δοκιμαστεί. Το σίγουρο είναι πως η γαλλική πρόταση είναι σε γνώση του Βερολίνου και των Βρυξελλών
Κι ενώ το Παρίσι, ασχολείται με τα του χρέους-ίσως γιατί οι γαλλικές τράπεζες είναι πιο εκτεθειμένες, αλλά και γιατί η Γαλλία παίζει τα ρέστα της για την συνοχή της ευρωζώνης- η άλλη πλευρά του άξονα, η Γερμανία προωθεί επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα. Δια στόματος του αντίστοιχου ΣΕΒ, οι βιομήχανοι έκαναν λόγο για την ανάγκη ενός σχεδίου Μάρσαλ, για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν και φυσικά, στα βήματα του Σόιμπλε, για την ηλιακή ενέργεια και την πράσινη ανάπτυξη.
Αφού λοιπόν εξασφαλιστούν τα εικονικά κεφάλαια της προηγούμενης περιόδου( εντάξει κάποια θα καταστραφούν δημιουργικά που λένε και οι οικονομολόγοι), ο στόχος είναι να μετατραπούν σε παραγωγικά με δέλεαρ τους χαμηλούς μισθούς και την απουσία κοινωνικών δομών που θα είναι τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας σε 5 χρόνια από τώρα.
Αν το ελληνικό πείραμα πετύχει και εξαχθεί και στην Ευρώπη, τότε σίγουρα θα κάνουμε λόγο για μια νέα πραγματικότητα, για τον καπιταλισμό του 21ο αιώνα.
σχόλια