Κατηγορηματικός ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να υπάρξει γενικό lockdown» στη χώρα, στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας του κορωνοϊού εμφανίστηκε εκ νέου σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τους ανεμβολίαστους από αυτών που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα, «στο βαθμό που μπορεί αυτοί να επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στο σκεπτικό της κυβέρνησης για την επιβολή των νέων μέτρων, είπε πως «λαμβάνονται γιατί πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό στην εξάπλωση της πανδημίας και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που επικρατεί στην Β. Ευρώπη και να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα».
Εξήγησε δε ότι τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν έχουν ως σκοπό τόσο την δική τους προστασία όσο και των υπολοίπων.
«Καμία περίπτωση για γενικό lockdown»
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown στη χώρα, ο υπουργός το απέκλεισε εκ νέου, παραθέτοντας δύο βασικούς λόγους: «Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να το επιβάλουμε διότι το 75% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί άρα δεν κινδυνεύει άμεσα από την πανδημία», σημειώνοντας πως η δικαιολογία που είχαμε πάνω στην οποία μπορούμε να πάρουμε μέτρα περιορισμού δεν ευσταθεί τώρα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι «δεν υπάρχουν τα χρήματα». Όπως εξήγησε στην πρώτη πανδημία «η Ευρώπη είχε ανοίξει τα πουγκιά και υπήρχε μία πολιτική ''δώστε χρήματα για να σταθούν όρθιες οι οικονομίες''. Και εμείς έχουμε δώσει αναλογικά με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό της χώρας τα περισσότερα χρήματα για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και πλέον δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα».
Σύμφωνα τον ίδιο, τώρα η πολιτική στην Ευρώπη έχει αλλάξει. «Τώρα η Ευρώπη λέει, ''έχουμε το εμβόλιο, όσοι ήθελαν εμβολιάστηκαν, δεν μπορούμε να μοιράζουμε λεφτά''. Η ιδέα να ανοίγει το πουγκί να μοιράσουν λεφτά είναι απεχθής. Άρα η Ευρώπη δεν ανοίγει την κάνουλα για να δώσει λεφτά. Εμείς μοιράσαμε ήδη πάρα πολλά λεφτά. Άλλα λεφτά για να μοιράσουμε δεν υπάρχουν. Η ιδέα να κάνεις lockdown χωρίς να ενισχύσεις οικονομικά τις επιχειρήσεις είναι σαν να της οδηγείς στη χρεοκοπία. Άρα να ξεχάσουμε αυτό το σενάριο» είπε συγκεκριμένα.