Διαψεύδει τα σενάρια απολύσεων στο δημόσιο για τους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν ακόμη και μετά την αναστολή εργασίας ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο ίδιος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε την πιθανότητα τοπικών lockdown για τους ανεμβολίαστους.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο νέου lockdown, o κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «μέτρα τύπου γενικής καραντίνας δεν θα λάβουμε, διότι υπάρχουν εμβολιασμένοι που δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε. Ακόμη και στα τοπικά λοκντάουν θα ακολουθηθεί η ίδια αρχή. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν καθώς δεν κινδυνεύουν» ανέφερε ο υπουργός.
«Εάν η πανδημία ξεφύγει, πέραν της προφανούς συνέπειας στην υγεία των ανθρώπων, θα υπάρχει μια προφανής επίδραση στην οικονομία και μάλιστα σε μια στιγμή που πάει καλά», συμπλήρωσε.
Σε σχόλιο δημιοσιογράφου πως η κυβέρνηση ευνοεί την εκκλησία σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τους εμβολιασμούς, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «ούτε στο λιανικό εμπόριο υπάρχει απαγόρευση να μπαίνουν οι μη εμβολιασμένοι ούτε στις εκκλησίες. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του εστιατορίου και της εκκλησίας ή του λιανικού εμπορίου είναι ότι στα εστιατόρια όταν κάθεσαι να φας, βγάζεις τη μάσκα. Έτσι, η διασπορά σε περίπτωση που είσαι ασυμπτωματικός είναι επί 1.000».
Ερωτηθείς για τους αρνητές των εμβολίων που διαδήλωσαν χθες στην πλατεία Συντάγματος, ο υπουργός Ανάπτυξης, τους χαρακτήρισε γραφικούς και ανορθολογιστές, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση εκπροσωπεί και αυτούς κι ότι το συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού δύσκολα θα πειστεί για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
«Δεν πιστεύω ότι αυτοί που διαδήλωσαν χθες, απηχούν ένα κοινό μας αίσθημα. Είναι ένα περιθωριακό κομμτι του πολιτικού συστήματος των ψηφοφόρων αναμφίβολα. Προφανώς υποκινούνται από ακραίους πολιτικούς χώρους, γιατί τα συνθήματα που ακούγονταν ήταν χυδαία», κατέληξε.
Σχετικά με τις αναστολές εργασίας για τους εργαζομένους που παρά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αρνούνται να το κάνουν, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί, για παράδειγμα, να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία, ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση».