Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής για Eurogroup: Μειώθηκε η αβεβαιότητα, αλλά δεν εξαλείφθηκε

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής για Eurogroup: Μειώθηκε η αβεβαιότητα, αλλά δεν εξαλείφθηκε Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
0

Στο συμπέρασμα ότι το πρόσφατο Εurogroup μείωσε μεν την αβεβαιότητα αλλά δεν την εξάλειψε καταλήγει το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο σημειώνει πως χάθηκε πολύτιμος για την εθνική οικονομία χρόνου.

«Ήταν μια κατ' αρχάς θετική εξέλιξη, είναι θετικό ότι επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Συντονιστής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Και αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη καθυστέρηση του περασμένου διαστήματος, κατέγραψε και το γεγονός ότι δεν διασφαλίστηκε ούτε το QE – πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες δεσμεύσεις και επιλογές για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητας του χρέους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Π. Λιαργκόβας πλέον «αλλάζει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής από τα περισσότερα φορολογικά μέτρα στα διαρθρωτικά μέτρα».

«Ο χρόνος ως την τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής» διευκρίνισε ο κ. Λιαργκόβας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιλυθεί μια δύσκολη εξίσωση πέντε παραμέτρων: α) Το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, β) Η αξία αυτών των μέτρων, γ) Οι ρήτρες για την ενεργοποίηση των αντιμέτρων, δ) Οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, και ε) Το θέμα του χρέους.

Η ευθύνη είναι στα χέρια της κυβέρνησης και το στοίχημα είναι να γυρίσει σελίδα η οικονομία», τόνισε ο Π. Λιαργκόβας και υπογράμμισε πως «σε μία τέτοια περίπτωση τα οφέλη θα είναι πολλά. Εφόσον τελειώσουμε με την δεύτερη ακολουθεί η τρίτη αξιολόγηση που θα τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει ο πολιτικός χρόνος να είναι σαφώς πιο περιορισμένος απ' ότι μεταξύ πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης».

«Μειώθηκε η αβεβαιότητα, αλλά δεν εξαλείφθηκε, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαφές το τί συμφωνήθηκε στο Eurogroup» πρόσθεσε με τη σειρά του και ο κ. Π.Καζάκος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του εν λόγω Γραφείου. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM