Με αφορμή τους ισχυρισμούς πρώην χρυσαυγίτη για εκπαίδευση 3.000 μελών και παραστρατιωτική δομή στη Χρυσή Αυγή, ο δημοσιογράφος Richard Seymour γράφει στην Guardian για το πόσο «τοξική» είναι πλέον η κατάσταση στην Ελλάδα. Θυμίζει παράλληλα τις φήμες περί πραξικοπήματος που είχαν ακουστεί επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι ο υπουργός άμυνας αισθάνθηκε την ανάγκη να απολύσει πολλά από τα κορυφαία στελέχη του στρατού τροφοδότησε επίσης τις φήμες» .
Αυτές τις φήμες και το δημοσίευμα του Βήματος πριν από ένα χρόνο για το «πραξικόπημα που δεν έγινε», ο αρθρογράφος τις συνδέει με τις τωρινές αποκαλύψεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
«Η παρουσία μιας μεγάλης και αυξανόμενης νεοναζιστικής οργάνωσης , όπως η Χρυσή Αυγή , η οποία απέσπασε μόλις κάτω από το 7 % των ψήφων στις εκλογές του 2012 , θα μπορούσε να είναι μια πραγματική πρόκληση για την κοινοβουλευτική δημοκρατία . Σε αυτές τις εκλογές , η μισή αστυνομική δύναμη λέγεται ότι ψήφισε την Χρυσή Αυγή», σημειώνει.
Θυμίζει ακόμη τις καταγγελίες για βασανιστήρια αντιφασιστών στη ΓΑΔΑ, που σε συνδυασμό με τις σημερινές αποκαλύψεις «δείχνουν ότι υπήρχε στενή σχέση μεταξύ Χρυσής Αυγής και ελληνικής αστυνομίας».
Σημειώνει την παρουσία «αγνώστων» δίπλα στην αστυνομία να πετούν πέτρες στους διαδηλωτές και τις απομακρύνσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ στις οποίες προχώρησε ο Δένδιας, ενώ επισημαίνει την «ανθεκτικότητα στη δημοτικότητα του κόμματος , παρά τις προηγούμενες βίαιες προκλήσεις της και τους «δεσμούς» με τμήματα του κράτους. Όλα αυτά δείχνουν, κατά τον Σέιμουρ, ότι , ακόμη και αν υποτεθεί ότι πρέπει να απαγορευθεί η Χ.Α., θα εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποια μορφή και θα παραμένει απειλή.
Καταλήγει το δημοσίευμα αναφέροντας ότι η κατάσταση, λόγω λιτότητας, είναι «τοξική». « Η λιτότητα που προκάλεσε ύφεση και κοινωνική δυστυχία δεν έχει κάνει τον κύκλο της…μόνη λύση της είναι να εμποδίσει τις δραστηριότητές της και να την τελειώσει ως πιο αποτελεσματική στις οδομαχίες φασιστική οργάνωση». .