Χρυσοχοΐδης: Οι φυλακές Κορυδαλλού εκτός αστικού ιστού

Χρυσοχοΐδης: Οι φυλακές Κορυδαλλού εκτός αστικού ιστού Facebook Twitter
0

Για τις φυλακές Κορυδαλλοί και το σχέδιο αστυνόμευσης που θέλει να εφαρμόσει μίλησε απόψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Όπου υπάρχει ασφάλεια, υπάρχει και διασφάλιση των δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν πάσχει σήμερα από καταπάτηση δικαιωμάτων, από ασφάλεια υποφέρει. Γι΄αυτό εκεί θα επικεντρωθούμε», ανέφερε

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην κριτική για το γεγονός ότι στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνονται η μεταναστευτική και σωφρονιστική πολιτική. «Οι δραστηριότητες αυτές έχουν κοινό χαρακτηριστικό την ασφάλεια. Όπου υπάρχει ασφάλεια υπάρχει και διασφάλιση των δικαιωμάτων», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Στις μέρες μας, στις δημοκρατικές χώρες, είναι αδύνατη η καταπολέμηση του εγκλήματος και της παραβατικότητας εάν παραβιάζονται τα δικαιώματα. Τα δύο δεν πάνε χώρια. Πάνε πάντα μαζί. Το υπουργείο έχει μια στρατηγική επιλογή . Ασφάλεια στο σπίτι, ασφάλεια στην πόλη, ασφάλεια στη χώρα. Και προϋπόθεση απαράβατη για να πετύχουμε την ασφάλεια, είναι μια: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το υπουργείο προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη».

Αναφερόμενος στους στόχους, ανά τομέα δράσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα διαφυλαχθεί η ασφάλεια των πολιτών, με διαρκή καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Θα υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων και της μεταναστευτικής πολιτικής. Θα υπάρξει επίσης αποτελεσματική, σύγχρονη πολιτική προστασία και σύγχρονη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών. Θα υπάρξει νέα σύγχρονη αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική, με παρεμβάσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ασφάλεια του πολίτη

 

Ειδικότερα για τον τομέα ασφάλειας του πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ενημέρωσε ότι ήδη η ομάδα ΔΙΑΣ έχει ενισχυθεί με 500 αστυνομικούς. «Κάθε μέρα πυκνώνουν οι περιπολίες και θα πυκνώσουν πολύ περισσότερο από εδώ και πέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και ενημέρωσε ότι ήδη επέστρεψαν στα Αστυνομικά Τμήματα, στις υπηρεσίες καταπολέμησης του εγκλήματος πάνω από 500 αστυνομικοί, με σχέδιο δράσης .

«Γειτονιά με γειτονιά, θα ξεριζώσουμε τις εγκληματικές συμμορίες που τρομοκρατούν τις πολίτες, μπαίνοντας στα σπίτια τους για να ληστέψουν», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι διαρρήξεις που τρομάζουν τους πολίτες. Για το λόγο αυτό, μέχρι το τέλος του χρόνου προσλαμβάνονται 1.500 αστυνομικοί-ειδικοί φρουροί, ώστε στο 2019 να είναι πλήρης η κάλυψη και για περιπολίες και για αστυνομική παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

Στην πολιτική ασφάλειας του πολίτη θα υπάρξει στενή συνεργασία με τους δήμους, με φορείς που υπηρετούν τον εθελοντισμό, με τα συμβούλια ένταξης μεταναστών ενώ στενή θα είναι η συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. «Η ασφάλεια της γειτονιάς, πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών, θέλουμε ζωντανές και ασφαλείς γειτονιές, θέλουμε τα παιδιά να παίζουν στις πλατείες και στις γειτονιές τους και να περπατάμε άφοβα το βράδυ», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ξεκαθάρισε ότι η αστυνομία θα επιστρέψει στα καθήκοντά της, τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα ασφαλείας θα στελεχωθούν ώστε να γίνουν και πάλι εγγυητές της ασφάλειας των πολιτών. Με την αρωγή δε και ιδιωτών, ο εξοπλισμός και οι επικοινωνιακές υποδομές της 'Αμεσης Δράσης θα εκσυγχρονιστούν ενώ θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες ασφάλειας και των ίδιων των αστυνομικών για να μπορούν και εκείνοι να κάνουν τη δουλειά τους.

Η ριζοσπαστικοποίηση θα αντιμετωπιστεί, με κυρίαρχο όπλο την πρόληψη, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε όμως ότι για την τρομοκρατία δεν υπάρχει χώρος για τη δημοκρατία μας.

Για το δυναμικό της ΕΛΑΣ είπε ότι θα υπάρξει αναδιάταξη, ότι θα πρέπει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και πίστη στα καθήκοντά του, και να αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, το διαβατήριο ανόδου για τον καθένα, είναι μόνο ένα: η δουλειά του, η απόδοσή του και τίποτα άλλο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η φύλαξη των συνόρων-το μεταναστευτικό

 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι κάποτε η φύλαξη των συνόρων ήταν στρατιωτική υπόθεση. Σήμερα όμως είναι σχεδόν αμιγώς αστυνομική υπόθεση, όπου η αστυνομία, το λιμενικό, η ακτοφυλακή επιτηρούν εποπτεύουν και ελέγχουν τα σύνορα από τις διάφορές ροές, όπως είναι τζιχάντ, τα ναρκωτικά, τα όπλα, η τρομοκρατία. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαχείριση των συνόρων απαιτεί το συντονισμό όλων των Σωμάτων Ασφάλειας με της ΕΔ και είναι και κρίσιμο ζήτημα η συλλογή πληροφοριών, καθώς οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν. Γι΄αυτό τον λόγο η μετανάστευση και μεταναστευτική πολιτική είναι θέμα εθνικό", είπε, "ιδιαίτερα όταν αυτές οι γραμμές περνάνε από τον δίαυλο της Τουρκίας.

«Οι ενέργειες μας αποσκοπούν στο να οργανωθούν τα βήματα και οι δράσεις για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά, να αντιμετωπιστεί το νέο φαινόμενο εισδοχής στον Έβρο και τα χερσαία σύνορα και για δημιουργηθούν δομές παραμονής στην ενδοχώρα και να ενισχυθούν συστηματικά οι πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε με νόημα στο σημείο αυτό ότι οι υπάλληλοι στη Μόρια διαχειρίζονται δυσβάσταχτο έργο και χρειάζονται αναγνώριση. Όσο για τις συνθήκες διαβίωσης, είπε ότι αυτή την ώρα δεν θα γίνουν δημόσιες αναφορές που μπορεί να μας πληγώσουν. Θα μιλήσει όταν αλλάξουν οι συνθήκες. Για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα "στραγγίξει τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις για το καλό και της χώρας και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί από τη φύλαξη των συνόρων της, δεν θα στοιβάζει μετανάστες, δεν θα αμελεί τους όρους διαβίωσης και ασφάλειας των πολιτών.

Πολιτική Προστασία

 

Για την πολιτική που θα ακολουθήσει στον τομέα Πολιτικής Προστασίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι χρειάζεται νέο μοντέλο που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην πρόγνωση, στη διαχείριση και τελικά στη μείωση των συνεπειών, μετά από μια καταστροφή. Σημαντικό στοιχείο θα είναι η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, με θεσμοθέτηση ενιαίας αρχής πολιτικής προστασίας, με εθνικό σύστημα πολιτικής προστασίας που θα περιλαμβάνει όλους τους φορείς, με αναθεώρηση του σχεδίου Ξενοκράτης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε όλους όσους ενεπλάκησαν στην διαχείριση της κατάστασης στο σεισμό της Αθήνας, διότι όπως είπε "συντονιστήκαμε σαν κράτος".

Η σωφρονιστική πολιτική

 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις ενστάσεις για την σωφρονιστική πολιτική. «Ακούω τις επιφυλάξεις και ενστάσεις. Χρειάζεται όμως να τονίσουμε ότι η κατάσταση στις φυλακές τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει. Τα δικαιώματα έχουν εξαχνωθεί από το οργανωμένο έγκλημα. Οι δολοφόνοι του οργανωμένου εγκλήματος, δολοφονούν μέσα και έξω από τις φυλακές αθώους», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τόνισε ότι η ασφάλεια των κρατουμένων και των υπαλλήλων θα αποκατασταθεί και η φυλακή θα παράγει σωφρονιστικό έργο. Ιδίως για την κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού, είπε ότι γίνονται ήδη ενέργειες για τη δημιουργία καταστήματος κράτησης εκτός αστικού ιστού, εντός της Αττικής, κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα για εύκολη πρόσβαση.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ