Με τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης στη χώρα μας ασχολείται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, συμπεραίνοντας ότι έχουμε ήδη χρεοκοπήσει και πως αυτή η ανάσα της 5ης δόσης, μπορεί να είναι και η τελευταία. Οι Γερμανοί αναφέρονται στην υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Μoodys και στις λέξεις “junk” και “πτώχευση” που “μπορεί να είναι σκληρές και να μην λέγονται εύκολα, όμως η χρεοκοπία έχει έρθει εδώ και καιρό”. “Τι άλλο να σημαίνουν- γράφει η εφημερίδα- η αφερεγγυότητα του κράτους, η πολύμηνη καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών των δασκάλων αλλά και η πληρωμή με ομόλογα των αναδόχων δημοσίων έργων;” Στη συνέχεια η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στον Γιώργο Παπανδρέου που “αποδείχτηκε ασθενέστερος από ότι νομίζαμε αφού δεν μπόρεσε να τα βάλει με τα κομματικά φέουδα του ενώ δέχεται κριτική από τους ανθρώπους του”. Αλλά και με την αντιπολίτευση που “δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων καθώς αρνείται κάθε συναίνεση σκεπτόμενη μόνο τις εκλογές”.
Η γερμανική εφημερίδα δεν πιστεύει ότι στις παρούσες συνθήκες οι ιδιωτικοποιήσεις θα δώσουν μια κάποια λύση. Αυτά που θεωρούμε εμείς ως “ασημικά” για ξεπούλημα, όπως η ύδρευση και ο ΟΠΑΠ, η εφημερίδα εκτιμά ότι θα προσελκύσουν από χλιαρό έως ανύπαρκτο ενδιαφέρον. “Κανένας δεν θέλει να επενδύσει υπό αυτές τις συνθήκες στην Ελλάδα”, γράφει.
“Την ίδια ώρα-αναφέρει η Süddeutsche Zeitung- η κατάθλιψη και ο θυμός μεταμορφώνονται σε ένα επικίνδυνο μείγμα”. “Όλο και περισσότεροι Έλληνες προτιμούν κατά συνέπεια ένα γρήγορο φρικώδες τέλος παρά μια φρίκη χωρίς τέλος. Μιλούν για αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή. Τότε όμως η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν εμφύλιο πόλεμο”.
Δεν ειναι η πρώτη η συγκεκριμένη εφημερίδα που αναφέρεται στον κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα όμως δεν βλέπουν κάποια λύση, ούτε από το νέο πακέτο και από κάποιο νέο δάνειο. “Και το νέο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχει να κάνει τόσο με το φόβο για την Ελληνική Δημοκρατία αλλά μάλλον με την ανησυχία του Βερολίνου και του Παρισιού για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά παίρνει μια ανάσα. Θα μπορούσε να είναι και η τελευταία”.