Η Ελλάδα πιέζει: Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης έρχεται στην Αθήνα

Η Ελλάδα πιέζει: Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην αντεπίθεση περνά η Ελλάδα μετά το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης (Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI)
1

Στην αντεπίθεση περνά η Ελλάδα μετά το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης που προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις. 

Την ίδια περίπου ώρα που ανακοινώθηκε η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα, στον οποίο δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα, έγινε επίσης γνωστό ότι την επόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Τασούλα.

Εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, καταδίκαστε το επίμαχο μνημόνιο συνεργασίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. «Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ένα παράγοντα σταθερότητας και «μέρος της λύσης» στην περιοχή.

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Δεν διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει. Περαιτέρω, σημείωσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.

Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα». 

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Πολιτική / Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είναι γελοίο να απολογούνται για την απέλασή του. Αφού δε συμμορφώθηκε με τις επιταγές της ελληνικής πλευράς τότε απελαύνεται πάραυτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει τόση ανάγκη για αιτιολόγηση ή για απολογία. Μα δε μπορεί ποτέ κανείς Έλληνας πολιτικός να δείξει πυγμή;