Την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου ζητά με επιστολή της η ΓΣΕΕ με αφορμή την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του Μνημονίου. Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση παραβιάζονται ουσιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων που προστατεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και το κοινωνικό κεκτημένο.
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι οι απαιτήσεις των δανειστών ανατρέπουν βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, όπως ο θεσμός των ΣΣΕ, που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Ευρωπαϊκές Συμφωνίες. Η ΓΣΕΕ απαιτεί από τα όργανα της ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενώ κοινοποιεί την επιστολή και τους Έλληνες ευρωβουλευτές ζητώντας τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Θυμίζουμε ότι στην επιστολή παραίτησης της από το ΠΑΣΟΚ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επικαλείται αυτή την παραβίαση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, αντιτασσόμενη στην κατάλυση των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων: «Η εμμονή αυτή παραβιάζει ευθέως την ίδια τη Συνθήκη της Λισσαβόνας που αναγνωρίζει ως βασικές αρχές την κοινωνική συνοχή, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, κάτι που εξάλλου αναφέρει και η νέα Συνθήκη της Δημοσιονομικής Ένωσης που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου».
Βεβαίως οι δανειστές πονηρά σκεπτόμενοι δεν δηλώνουν ρητά στο μνημόνιο την κατάργηση των συμβάσεων. Αφήνουν παραθυράκι για τη σύναψη σύμβασης με τους εργοδότες, οι οποίοι όμως δεν έχουν πλέον κανένα κώλυμα και κανένα λόγο για να την υπογράψουν.
Απορία πάντως δημιουργεί η αποστασιοποίηση μετά το μνημόνιο και η σιωπή εργοδοτικών οργανώσεων που είχαν καθίσει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με τους εργαζόμενους, δηλώνοντας τότε και συμφωνώντας ότι η μείωση των μισθών είναι ένα υφεσιακό μέτρο που δεν θα ωφελήσει την οικονομία. Είχαν προχωρήσει μάλιστα και σε συμφωνία με τους εργαζόμενους, την οποία δεν έλαβε υπ’ όψη της η Τρόικα. Μετά το τελικό κείμενο οι εργοδότες δεν φαίνεται να εξακολουθούν να κόπτονται για την ύφεση που δημιουργεί η μείωση των μισθών. Αυτό κάνει κάποιους να είναι καχύποπτοι ως προς τι ακριβώς ήξεραν μερικές εργοδοτικές οργανώσεις για τις προθέσεις της Τρόικα και εκ του ασφαλούς κάθονταν στο τραπέζι του διαλόγου παίζοντας το παιχνίδι του καλού εταίρου. Ίσως η ΓΣΕΕ θα έπρεπε να καλέσει τώρα και αυτούς να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα του κοινωνικού διαλόγου υπογράφοντας συμβάσεις ώστε να αποκαλυφθούν και οι πραγματικές διαθέσεις τους. Είναι ίσως και ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί στην πράξη η επιταγή της Τρόικα την οποία απεύχονταν πριν το μνημόνιο.
σχόλια