Για «ιστορική επίσκεψη» του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος, ο οποίος καλύπτει με εκτεταμένα αφιερώματα την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια.
Η ιστοσελίδα του BBC αναφέρεται στο ιστορικό της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής χώρας και τη Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία «το βαλκανικό κράτος μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ελλάδας στο τελματωμένο αίτημα του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα έδειξε πως το 73% των Ελλήνων διαφωνεί, λιγότερο ή περισσότερο, με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Πριν την άφιξη του στα Σκόπια, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη σε κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας στην οποία παραδέχθηκε πως «ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού ακόμα ανησυχεί σοβαρά σε σχέση με το ζήτημα», γράφει το ΒΒC.
Ο Guardian κάνει λόγο για επίσκεψη «καλής θέλησης» και τονίζει το στιγμιότυπο με την σέλφι των δύο πρωθυπουργών.
«Ενώ ο Τσίπρας και ο Ζάεφ υπογράμμισαν την προσωπική τους φίλια βγάζοντας selfie έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στα Σκόπια, γνωρίζουν σαφέστατα και οι δύο πως η συμφωνία για την αλλαγή ονόματος, η οποία περιλαμβάνει και γλωσσικές και πολιτιστικές διαμάχες πολλών ετών, έχει εξοργίσει τους εθνικιστές. Ειδικά στη βόρεια Ελλάδα ο συναισθηματισμός για το ζήτημα βρίσκεται στα ύψη και η κυβέρνηση Τσίπρα κατηγορείται για προδοσία».
Tο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) με τίτλο «Ο Τσίπρας της Ελλάδας σε ιστορική επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε παραλειπόμενα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού όπως στο ότι ο Ζάεφ ξενάγησε τον Τσίπρα στο γραφείο του και του έδειξε φωτογραφιες του γιου του και διάφορα αναμνηστικά.
Η εφημερίδα «Washington Post» από την άλλη επιλέγει ως τίτλο «Η ιστορική σέλφι των ηγετών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας».
Η αμερικανική εφημερίδα αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press, στο οποίο υπογραμμίζεται πως πρόκειται για «την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα ηγέτη στη γειτονική χώρα» και πως στην επίσκεψή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «συνοδεύεται από 10 υπουργούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων και πρόκειται να υπογράψει συμφωνίες φιλίας για την προώθηση της συνεργασίας στο εμπόριο και την άμυνα».
Τo AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) επισημαίνοντας και αυτό με τη σειρά του ότι πρόκειται για μια «ιστορική επίσκεψη» αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και επικαλείται, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Ζάεφ για τα «τεράστια οικονομικά οφέλη» που θα προκύψουν για τη χώρα του «σε όλους τους τομείς της οικονομίας» από τη συμφωνία.