Λίγη ουσία, περισσότερες συγκρούσεις και σχεδόν καθόλου στήριξη ή ομοφωνία προέκυψαν σήμερα από τις επαφές του πρωθυπουργού με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα την ονομασίας.
H μέρα αναλώθηκε με εκατέρωθεν κατηγορίες και δηλώσεις, κάτι που είναι σύνηθες για το σημερινό πολιτικό σκηνικό όπως μήνες διαμορφώνεται τώρα.
Πρώτος πέρασε την πόρτα του Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε αφήσει να διαφανεί πως η διάθεσή του ήταν συγκρουσιακή.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λίγο μετά τη συνάντηση μετέβη στην Βουλή και δήλωσε ότι προσήλθε στη συζήτηση ως υποχρέωση που απορρέει από τον θεσμικό του ρόλο.
Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον τον πρωθυπουργού τόνισε ότι άργησε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και ότι απέφυγε να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης.
«Ο Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες με τις επιλογές και τις προτάσεις του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε ακόμη ο επικεφαλής της ΝΔ συμπλήρωσε: «Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Έτσι, κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίηση».
«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύοντα τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», προσέθεσε, συμπληρώνοντας ότι εμείς «δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες, για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς». «Ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό το δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους», κατέληξε ο Μητσοτάκης.
Η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού δεν άργησε να έρθει και αντεπιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».
Σ. Θεοδωράκης: Σύνθετη ονομασία στη σλαβική διάλεκτο, έναντι όλων
Την κρυστάλλινη, όπως δήλωσε, θέση του Ποταμιού για σύνθετη ονομασία παράλληλα με δεσμευτικές εγγυήσεις για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού, ανέπτυξε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην συνάντησή τους το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε μετά την συνάντηση ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, με κυρίαρχο να είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM. «Υπάρχουν αλυτρωτικές διατάξεις, υπάρχει μια διάθεση, αλλά από το να περάσουμε από τη διάθεση σε συγκεκριμένες δεσμευτικές εγγυήσεις που θα μας επιτρέψουν να πούμε όλοι ότι «περασμένα, ξεχασμένα αυτά που είχατε πει πάμε σε νέα εποχή» νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα», είπε.
Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση τη συζήτηση για συναίνεση καθώς έπρεπε να είχαν συζητηθεί εξ αρχής όλες οι πτυχές του ζητήματος ενώ επέκρινε δριμύτατα τη στάση του Πάνου Καμμένου, ως επικίνδυνη και γελοία.
«Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να σας πω μια παράμετρο που βάζουμε εμείς: Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και που θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. 'Αρα μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές πολύ καλύτερες από το Βόρεια Μακεδονία ή το 'Ανω Μακεδονία. Να πάμε δηλαδή σε μια λέξη που δεν θα είναι αγγλική δεν θα είναι βέβαια ελληνική θα είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο», υποστήριξε.
Σε ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας κινείται σε εθνική γραμμή ο κ. Θεοδωράκης απάντησε πως «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. Το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε».
Όσο για το αν συμβαίνει το ίδιο με τον κ.Καμμένο, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα. « Σας είπα και πριν ότι είναι γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται. Και αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την εποχή. Είμαστε ξεκάθαροι. Το Ποτάμι είναι απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις, στις ακραίες φωνές, το φανατισμό που διχάζουν τους Έλληνες».
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού ο φανατισμός και οι ακραίες εκδηλώσεις που στήνουν ανά την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της μη ενημέρωσης του κόσμου και της απουσίας ξεκάθαρων τοποθετήσεων από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση που εδώ και μήνες εμφανίζεται με διπλή γλώσσα.
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε η Γεννηματά
Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».
Η κ. Γεννηματά εξήγησε γιατί χθες ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».
Κουτσούμπας: Να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός
«Είχαμε μια όσο γίνεται, φαντάζομαι, σε αυτές τις περιπτώσεις, αναλυτική ενημέρωση από τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό που είπα και μέσα, στην αρχή της συνάντησής μας, είναι ότι κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν και μετά την ενημέρωση να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, συνολικά με τα Βαλκάνια με την πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα γύρω από αυτά τα ζητήματα» δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Εκφράσαμε την άποψη του ΚΚΕ η οποία είναι σταθερή, συνεπής με τις αρχές που διέπουν και τις διεθνείς σχέσεις και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής και όλου του κόσμου, ότι, δηλαδή, οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή» είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων που θα είναι πάντα βαμμένη με το αίμα των λαών και βεβαίως αναφέραμε την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει άσχετα από τις όποιες διαπραγματεύσεις, από τις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να υπάρχουν με γειτονικές δημοκρατίες, τόσο με τα Σκόπια, όσο και με την Αλβανία ή με άλλες χώρες, το κύριο ζήτημα να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και βεβαίως δημιουργούν προβλήματα απαράδεκτων διεκδικήσεων ενάντια στη χώρα μας ή ενάντια σε άλλους λαούς και από αυτήν τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών ηγεσιών, χρειάζεται επαγρύπνηση του ελληνικού λαού».
Ερωτηθείς αν από τη συνάντηση αισθάνεται ότι το Σκοπιανό οδεύει προς λύση, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτήν τη στιγμή». Απαντώντας στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο είπε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός».
Ο Λεβέντης θέλει διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ από μηδενική βάση και να μην παραιτηθούμε από το όνομα
Εξερχόμενος ο κ. Λεβέντης μετά από 2 ώρες περίπου δήλωσε πως «είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν . Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».
«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι , είπα στον πρωθυπουργό , όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ.
Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje» . Οι σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί . Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος. Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες, ανέφερε ο κ.Λεβέντης.
Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για το Σκοπιανό: Η στάση του είναι δείγμα αναξιοπιστίας
Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί «δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και δική μου προσωπικά - ειδικά στη φάση της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή - να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια».
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με την γειτονική Αλβανία, είπε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.
«Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω».
Όσον αφορά το «εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα που αφορά τις διαφορές μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εξήγησε «ότι το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κο Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό αλλά και τα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια».
Ειδικότερα, τόνισε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων».
«Χαρακτηριστική στο πλαίσιο αυτό ήταν και η κίνηση του κ. Ζάεφ να μετονομάσει τον διεθνή αερολιμένα της πόλης των Σκοπίων, αλλά και την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Σκοπίων, από οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Οδό Φιλίας» είπε ο κ. Τσίπρας.
Επισήμανε δε, ότι «αυτές οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ».
«Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως ευθύς και ειλικρινής» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη.
Το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.
Και όταν λέμε έναντι όλων, εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία όσο και την ονομασία στο εσωτερικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το κρισιμότερο σημείο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Επίσης, όπως είπε, δεν αποτελεί θέμα που προσφέρεται για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.
«Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η μη επίλυση του και απώλεια της ευκαιρίας για λύση, θα αποβεί τελικά σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» είπε και ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα. Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «είναι, το λιγότερο, υποκριτικό , κάποιες πολιτικές δυνάμεις αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και την αγωνία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση, η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα» και υπογράμμισε ότι «απαιτείται λοιπόν πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση αλλά δεν είναι ώρα - όπως ποτέ δεν ήταν, και η Ελλάδα το έμαθε με το δύσκολο τρόπο - για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού».
Συνέστησε δε «σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμός αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων».
Ειδικά για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι με τους περισσότερους είχε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση.
«Δεν μπορώ δυστυχώς να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση.
Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του».
Καταλήγοντας την δήλωσή ο κ. Τσίπρας είπε: «Από τη δική μου μεριά δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.