Καταπέλτης το πόρισμα για τις σεξουαλικές επιθέσεις στην πρεσβεία της Βενεζουέλας - Τι αναφέρει για τον ρόλο του Τσίπρα

Καταπέλτης το πόρισμα για τις σεξουαλικές επιθέσεις στην πρεσβεία της Βενεζουέλας - Τι αναφέρει για τον ρόλο του Τσίπρα Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρέσβη Φρανκλίν Γκονζάλες σε επίσκεψη του πρώτου στην πρεσβεία της Βενεζουέλας τ
5

Καταπέλτης είναι το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα το 2013, τις οποίες μάλιστα είχε προσπαθήσει να αποσιωπήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, με επιστολή του στον Νικολάς Μαδούρο.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»: 

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα, ο Συνήγορος του Πολίτη αναγνωρίζει ότι ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας και συνδέει άμεσα την απόλυσή τους (δυο χρόνια μετά) με την καταγγελία που είχαν κάνει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον του πρέσβη,

Ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει μάλιστα πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η απόλυση είναι άκυρη ως καταχρηστική «διότι ασκήθηκε για λόγους εκδίκησης». Μάλιστα αναφέρεται αναλυτικά και στο ρόλο που έπαιξε ο κ. Τσίπρας με την παρέμβασή του στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Αποκάλυψη για το ρόλο Τσίπρα


Οπως αποκαλύπτεται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, πρέσβης της Βενεζουέλας στη Γερμανία εκείνη την περίοδο, «ήρθε στην Ελλάδα από τη Γερμανία και συναντήθηκε με πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από το χώρο της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) για το ζήτημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, κατά τη συνάντηση αυτή του δόθηκε επιστολή απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας κ. Μαδούρο με φερόμενη ημερομηνία Φεβρουαρίου 2013 και φερόμενο αποστολέα τον κ. Τσίπρα».

Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρει ότι «με την επιστολή αυτή φαίνεται να ζητείται η παρέμβαση του προέδρου Μαδούρο για την επίλυση του ήδη γνωστού στον κύριο Μαδούρο ζητήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης των εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον τότε πρέσβη κ. Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλες». Στο πόρισμα διαπιστώνεται επίσης η «έμμεση επιβεβαίωση τόσο των ίδιων των καταγγελιών όσο και της σύνδεσής τους με την απομάκρυνση του πρέσβη κ. Γκονζάλες» με την τοποθέτηση της τότε κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ολγας Γεροβασίλη, η οποία «υποστήριξε ότι η ανωτέρω επιστολή προς τον πρόεδρο Μαδούρο συνέβαλε στην απομάκρυνση του πρέσβη και στην προστασία των θυμάτων».

Η σιωπή του Μαξίμου


Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο χρόνο, όταν με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ιάσωνα Πιπίνη στον Ελεύθερο Τύπο είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση με μαρτυρίες και ντοκουμέντα, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του κ. Τσίπρα στην υπόθεση.

Εκκωφαντική ήταν η σιωπή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που όχι μόνο δεν καταδίκασε το μαρτύριο που βίωσαν οι εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, αλλά ούτε καν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως υπουργός Εσωτερικών τότε, απαντώντας στην ερώτηση 70 βουλευτών της αντιπολίτευσης, είχε καλύψει προκλητικά τον πρέσβη της Βενεζουέλας, κάνοντας λόγο για «υποκριτικές ευαισθησίες», ενώ στο δικό του πόρισμα δεν διαπίστωνε καμία σεξουαλική επίθεση, αλλά αντίθετα καταλόγισε στα ΜΜΕ ότι εκείνα είναι που «κακοποιούν γυναίκες». «Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τις γυναίκες που γίνονται θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας, αλλά και από την "κακοποίηση" που δέχονται από ορισμένα ΜΜΕ αμφιβόλου ποιότητας, εγκυρότητας και δημοσιογραφικής ηθικής για πολιτικές σκοπιμότητες. Σε σκηνικά που στήνονται, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλους στόχους εμείς δεν συμμετέχουμε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

Τι έγινε στη δίκη


Οι τρεις από τις τέσσερις γυναίκες που δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες (η τέταρτη συνεχίζει να εργάζεται) έχουν καταθέσει αγωγή εναντίον της πρεσβείας, καταγγέλλοντας την απόλυσή τους ως καταχρηστική, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έγινε για «λόγους εκδίκησης», επειδή κατήγγειλαν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας τις σεξουαλικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα ο πρέσβης τελικά να απομακρυνθεί από την Ελλάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η δίκη της δεύτερης από τις τρεις γυναίκες που είχαν καταγγείλει τις σεξουαλικές επιθέσεις. Στο δικαστήριο παρέστη και ο σημερινός πρέσβης της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες, ο οποίος είναι εκείνος που απέλυσε τις τρεις εργαζόμενες που είχε αποπειραθεί να βιάσει ο προηγούμενος πρέσβης.

Ο κ. Φερνάντες ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως οι εργαζόμενες απολύθηκαν επειδή «δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους» και όχι για λόγους εκδίκησης, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, δεν γνώριζε ότι είχαν καταγγείλει σεξουαλικές επιθέσεις. Τους ισχυρισμούς του κ. Φερνάντες καταρρίπτει ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, που διετέλεσε πρέσβης την περίοδο πριν από τον Γκονζάλες, ο οποίος με κατάθεσή του υποστηρίζει πως ο σημερινός πρέσβης κ. Φερνάντες γνώριζε τα πάντα γύρω από τις σεξουαλικές επιθέσεις, καθώς ο ίδιος τον είχε ενημερώσει σε συσκέψεις που έγιναν για αυτό το θέμα. Άλλωστε γνώριζε πως αυτός ήταν ο λόγος που εστάλη επειγόντως στην Αθήνα για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρέσβη.

Η έκθεση συνδέει άμεσα την απόλυση των γυναικών (δυο χρόνια μετά) με την καταγγελία που είχαν κάνει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον του πρέσβη

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες. Στην περίπτωση που το δικαστήριο δικαιώσει τις εργαζόμενες για την καταχρηστική απόλυση, τότε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα πρέπει να καταβάλει άμεσα τη χρηματική αποζημίωση που απαιτούν τα θύματα. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση Μαδούρο δεν συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση (σε περίπτωση πάντα που είναι υπέρ των εργαζομένων), θα ξεκινήσει διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα.

Καταπέλτης το πόρισμα για τις σεξουαλικές επιθέσεις στην πρεσβεία της Βενεζουέλας - Τι αναφέρει για τον ρόλο του Τσίπρα Facebook Twitter

Οι καταγγελίες


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο εφιάλτης των γυναικών ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012, όταν έφθασε στην Αθήνα ο νέος πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες, προσωπικός φίλος του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Γκονζάλες παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας, είχε προβεί σε σεξουαλικές επιθέσεις, ασκούσε και φυσική βία, ενώ μία από αυτές αποπειράθηκε να τη βιάσει. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ο Γκονζάλες απειλούσε τις εργαζόμενες πως αν δεν υπακούσουν, θα τις απολύσει. Ανάμεσα στις εργαζόμενες βρισκόταν και η κόρη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όταν διαμαρτυρήθηκε σε στελέχη του κόμματος, δέχθηκε την παραίνεση «να κάνει υπομονή». Παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας που έστειλαν οι εργαζόμενες στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν υπήρξε ανταπόκριση και ο εφιάλτης συνεχίστηκε για αρκετούς μήνες.

Το δράμα που ζούσαν οι εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας φαίνεται πως έγινε γνωστό στον Αλέξη Τσίπρα, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, ο οποίος, αντί να καταγγείλει το γεγονός και να προστατεύσει τις υπαλλήλους, κάλυψε τον Γκονζάλες και με απόλυτη εμπιστευτικότητα έστειλε επιστολή στον Νικολάς Μαδούρο, ζητώντας του να τον απομακρύνει με διακριτικότητα, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα οι εργαζόμενες δεν έχουν δημοσιοποιήσει την υπόθεση «επιδεικνύοντας πολιτική ωριμότητα».

Προειδοποιούσε δε τον Μαδούρο πως αν το σκάνδαλο δημοσιοποιηθεί από τα «συστημικά μέσα ενημέρωσης» στην Ελλάδα, τότε αυτό θα έβλαπτε την Αριστερά στην Ελλάδα και τη Βενεζουέλα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενες δεν κατήγγειλαν τις σεξουαλικές επιθέσεις στις ελληνικές Αρχές, καθώς -όπως αναφέρουν- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τούς ζήτησαν να μην αποκαλύψουν το ζήτημα για πολιτικούς λόγους. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (κυβέρνηση Ν.Δ.) δεν είχε καμία ενημέρωση για τα όσα συνέβαιναν πίσω από τους τοίχους της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα.


Στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρεται επίσης πως οι καταγγελίες είχαν φθάσει και στη γενική Εισαγγελέα της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγα Ντίας, η οποία όμως «αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά του πρέσβη Γκονζάλες με την αιτιολογία ότι θα έπρεπε προηγουμένως η Εθνική Συνέλευση να άρει την ασυλία του».

Τελικά, τον Ιούνιο του 2013, μετά και την παρέμβαση του κ. Τσίπρα και με κίνδυνο το σκάνδαλο να δημοσιοποιηθεί στην Ελλάδα, ο Φρανκλίν Γκονζάλες απομακρύνθηκε από την ελληνική πρεσβεία και τη θέση του πήρε ο σημερινός πρέσβης Φαρίντ Φερνάντες.

Μαρτυρίες-σοκ


Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει πως υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ότι η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας της αναφερόμενης τελεί σε αιτιώδη σύνδεση με την προηγηθείσα καταγγελία για τη σε βάρος της σεξουαλική παρενόχληση» και καταλήγει στη διαπίστωση πως υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι άκυρη ως καταχρηστική διότι ασκήθηκε για λόγους εκδίκησης κατά παράβαση του άρθρου 14 του Ν. 3896/2010 και εξαιτίας της προηγούμενης καταγγελίας της αναφερόμενης για τη σε βάρος της σεξουαλική παρενόχληση».

Οι μαρτυρίες των γυναικών, που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, προκαλούν σοκ. Η κ. Ξ.Μ. αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ενα μεσημέρι που ήρθε ο κ. Γκονζάλες, έφαγε και μετά με κάλεσε στην κρεβατοκάμαρά του. Εκεί με περίμενε φορώντας μόνο το εσώρουχό του και αφού μου έδωσε ένα μπουκαλάκι λάδι μού ζήτησε να του κάνω μασάζ. Του απάντησα ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν στα καθήκοντά μου. Τότε εκείνος σηκώθηκε, άρχισε να με θωπεύει και να μου ζητάει να κάνουμε σεξ. Εγώ άρχισα να φωνάζω, τον έσπρωξα και τότε εμφανίστηκε η αδελφή του, η οποία άκουσε τις φωνές. Αμέσως βρήκα την ευκαιρία και έφυγα».

Σε άλλο σημείο, η κ. Μ.Σ. αναφέρει: «Σε ένα από τα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που του έκανα, με ρώτησε αν εκείνη τη στιγμή ήμουν υγρή ή στεγνή! Από εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα ότι κινδυνεύω πραγματικά και όλες οι ημέρες στην εργασία μου ήταν ημέρες φόβου».

Η κ. Σ.Μ., που εργάστηκε στην πρεσβεία επί 25 χρόνια, καταγγέλλει ότι μετά την απομάκρυνση του Γκονζάλες, ο νέος πρέσβης την έθεσε σε καθεστώς δυσμένειας, όπως και τις υπόλοιπες εργαζόμενες που είχαν καταγγείλει τις σεξουαλικές επιθέσεις. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι «το άσχημο εργασιακό κλίμα σε βάρος της κ. Μ. δεν αποκαταστάθηκε ούτε κατά το σύντομο διάστημα θητείας της επιτετραμμένης πρέσβειρας κ. Χασδίρι, αλλά ούτε και όταν ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη ο νυν πρέσβης κ. Φαρίντ».

Στους ισχυρισμούς του σημερινού πρέσβη ότι οι εργαζόμενες απολύθηκαν επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, το πόρισμα αναφέρει πως «εκτός από την κατάθεση του κ. Φαρίντ, η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε κανένα άλλο στοιχείο (π.χ. έγγραφη προειδοποίηση, ένορκη κατάθεση εργαζομένων κ.ά.) από το οποίο να προκύπτει ότι η κ. Μ. εκτελούσε πλημμελώς την εργασία της ή ήταν ασυνεπής προς τις εργασιακές της υποχρεώσεις». Ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο διαψεύδει το σημερινό πρέσβη, υποστηρίζοντας πως «όλες οι απολυθείσες εργαζόμενες επέδειξαν εξαιρετική απόδοση στην εργασία τους και ήταν συνεννοήσιμες».

πηγή: eleftherostypos.gr

Πολιτική
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM