Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα απαντήσει στην «ώρα του πρωθυπουργού» σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής Facebook Twitter
Φωτ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
0

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ώρα του πρωθυπουργού θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ρωτά μεταξύ άλλων «γιατί η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και δεν διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους περιστολής των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας;».

Όλη η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2022

Θέμα: «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες»

Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες σε εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ναρκοθετούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας.

Παράλληλα, η Eurostat κατέγραψε πρόσφατα την Ελλάδα ανάμεσα στις τέσσερις μόλις χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε το διάστημα 2019 – 2021. Ενώ η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει νέα αύξηση των ανισοτήτων από το 2020, μετά την σταδιακή μείωση που είχε παρατηρηθεί την περίοδο 2016 – 2019. Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει επίσης ότι τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, ήδη από το 2021. Και το 71% των εργαζομένων, σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, έχει αναγκαστεί να μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να ρυθμίσει την αγορά της ενέργειας με πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, να περιορίσει το περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας, να προχωρήσει σε πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ώστε να λειτουργήσει ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τον Σεπτέμβριο 2022, τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, για τους οικιακούς και εμπορικούς πελάτες, ανέρχονται σε 485 εκατ. €.

Φαινόμενα όμως αισχροκέρδειας και απορρύθμισης των αγορών τροφοδοτούνται και από την απροθυμία της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει αποτελεσματικούς ελέγχους.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Σεπτέμβριο αποτυπώνουν νέα έκρηξη του πληθωρισμού στο 12,1%, σταθερά πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι είχαμε την υψηλότερη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ότι ο εθνικός δείκτης πληθωρισμού εκτινάχθηκε στο 12% και ο εναρμονισμένος στο 12,1%. Επιπρόσθετα, η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους ενεργειακούς πληθωρισμούς στην Ευρώπη και μάλιστα με αυξητικές τάσεις, ενώ ταυτόχρονα είμαστε στην προτελευταία θέση στην ΕΕ ως προς την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Εδώ και ένα χρόνο που η ακρίβεια σαρώνει την χώρα, πλήττοντας βάναυσα το σύνολο του παραγωγικού ιστού, νοικοκυριά και εργαζόμενους, η κυβέρνηση ούτε ουσιαστικά μέτρα λαμβάνει για την αναχαίτιση της κρίσης ούτε προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και την προστασία των πολιτών.

Επειδή τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρειάζονται άμεσα μέτρα ελάφρυνσης από το κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα.

Επειδή η αδράνεια της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, οδηγεί σε φαινόμενα αισχροκέρδειας και πλήρους απορρύθμισης της αγοράς.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός,

1) Προτίθεται η Κυβέρνηση να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση της κοινωνίας;

2) Γιατί η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και δεν διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους περιστολής των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας;
 
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM