«Η κυβέρνηση μας, ή θα είναι μια κυβέρνηση των μεγάλων τομών και προοδευτικών ανατροπών, ή δεν θα έχει μέλλον» τονίζει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» και κάνει λόγο για βατερλώ σε περίπτωση υποχώρησης από τις δεσμεύσεις.
«Η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις της εξαιτίας άθλιων εκβιασμών και παραπλανητικών διλημμάτων, όχι για λόγους ενδοκομματικής πίεσης αλλά γιατί μια τέτοια υποχώρηση θα αντιπροσώπευε ένα πραγματικό "βατερλώ" για την ίδια και κυρίως για τον τόπο μας. Διανύουμε, ίσως, την τελευταία ευκαιρία και δεν υπάρχει περιθώριο να την αφήσουμε να χαθεί», σημειώνει.
Ακόμα, υπογραμμίζει ότι οι «θεσμοί» και κυρίως το γερμανικό κατεστημένο αντιμετωπίζουν με δογματική προκατάληψη την κυβέρνηση και ως μισο-αποικία τη χώρα. «Δεν τους ενδιαφέρει τόσο το περιεχόμενο των προτάσεών μας, αλλά ότι προέρχονται από μια Κυβέρνηση με κορμό που έχει ως κορμός δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που επιδιώκουν μια ανεξάρτητη και προοδευτική πορεία της χώρας. Αυτό τους ενοχλεί μέχρι υστερίας», αναφέρει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί ότι αν η βαθιά συντηρητική, νεοφιλελεύθερη Ευρώπη συνεχίσει την ίδια πορεία και δεν αλλάξει εκ βάθρων, αντιμετωπίζει την παρακμή και τη διάλυση.
Στο δίλημμα για «ρήξη, ή συμβιβασμό» απαντά ότι καμία συμφωνία και κανένας συμβιβασμός δεν πρέπει να ακυρώσει, να αλλοιώσει και να βάλει στο «ψυγείο» τις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η οποία τώρα οφείλει να προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της. Στο ερώτημα αν πρέπει να γίνουν εκλογές ή δημοψήφισμα εάν δεν επιτευχθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός», τονίζει ότι το εκλογικό σώμα έδωσε πρόσφατα σαφή εντολή ριζοσπαστικής ανατροπής και αυτή η λαϊκή πλειοψηφία διευρύνεται συνεχώς.
Ακόμα, εκτιμά ότι το πρόσφατο τα ταξίδι του στη Μόσχα μπορεί να ανοίξει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο όχι μόνο στις ενεργειακές, αλλά και τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, το οποίο είναι δυνατόν να επισφραγιστεί κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν, στις 8 Απριλίου. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η διεύρυνση των διεθνών ερεισμάτων και η πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι δεν πρέπει να μεταλλαχθεί «χάριν κάποιων άχαρων και εφήμερων κυβερνητικών θώκων», ούτε να «χωνευτεί» από την κρατική γραφειοκρατία και συντήρηση, αλλά χρειάζεται και θα προχωρήσει σε ένα «δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησής του».
Τέλος, ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στρατηγικών επιχειρήσεων και ακινήτων «φιλέτων» δεν πρόκειται να γίνουν.