Ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που, σύμφωνα με το Μαξίμου, απέρριψε μετά από συνομιλία που είχε με τον Γιάννη Δραγασάκη το κείμενο του Γιούρογκουπ.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από την πλευρά του Σόιμπλε απορρίφθηκε ένα άλλο κείμενο περισσότερο συμβιβαστικό, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ένα παιχνίδι τακτικής, αντιπαραθέσεων και εντυπώσεων με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία.
Όπως λένε οι πηγές του Μαξίμου, απόψε στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα επαναλάβει ότι το πρόγραμμα δεν υπάρχει πλέον μετά τις εκλογές και απαιτείται καινούργιο.
Τονίζεται ότι την Ελλάδα στήριξαν Γαλλία και Ιταλία ενώ απέναντι της βρέθηκαν Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, όπως μια χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Κυρίως όμως στα αιτήματα της χώρας αντίθετη ήταν η Γερμανία που απαιτούσε παράταση του υφιστάμενους προγράμματος.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η ελληνική αντιπροσωπεία πρότεινε:
1. Την εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.
2. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
3. Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ.
4. Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.
Επίσης, πρότεινε να υπάρξει εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5 % του ΑΕΠ.
Προτάθηκε ακόμη εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με κοινά σημεία αναφοράς με τους εταίρους ενώ διευκρινίστηκε ότι ζητήματα όπως τα εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση.