Με τεχνοκράτες από τη Γαλλία και την Κομισιόν συντάσσει την συμφωνία ο Τσακαλώτος

Με τεχνοκράτες από τη Γαλλία και την Κομισιόν συντάσσει την συμφωνία ο Τσακαλώτος Facebook Twitter
5

Πυρετώδεις διεργασίες για να καταρτιστεί η ελληνική πρόταση για το νέο πρόγραμμα που θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (ESM) διεξάγονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τεχνοκρατών από την Κομισιόν αλλά και από τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών εμπειρογνωμώνων Γιώργος Χουλιαράκης συνεργάστηκαν στις Βρυξέλλες με εμπειρογνώμονες από την Κομισιόν αλλά και από τη γαλλική πλευρά, έτσι ώστε η ελληνική πρόταση να είναι τεχνικά και ουσιαστικά άρτια και να καλύπτει τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει αποδεκτή από το Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η νέα πρόταση ξεκινάει από τα δεδομένα της τελευταίας πρότασης Γιούνκερ και περιλαμβάνει ορισμένα "βήματα" από την ελληνική πλευρά στα δημοσιονομικά καθώς δεν υπάρχει διάθεση να κολλήσει εκεί η συμφωνία.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής και η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να εξασφαλίζεται επαρκής χρηματοδότηση, με βάση συγκεκριμένες δεσμεύσεις χωρίς να χρειάζεται κάθε τρεις μήνες να αμφισβητείται η πορεία του προγράμματος.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Έξυπνη κίνηση Τσακαλώτου να συνεργαστεί με Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες για να μην υπάρχουν κενά στις ελληνικές προτάσεις.Σε αντίθεση βέβαια με τον προκάτοχο του που όταν διάβαζαν οι εταίροι τις προτάσεις μας νομίζανε ότι διάβαζαν εκθέσεις ιδεών.
Φόραγε φοβερά πουκάμισα και οδηγούσε μηχανή όμως. Μεγάλο προσόν για υπουργό οικονομικών εενός φτωχευμένου κράτους.Όσο για τις προτάσεις του και τον τρόπο που τις έγραφε είναι τακτική του game theory και αυτό. Ψαγμένα πράγματα, που να τα ξέρει αυτά ο Τσακαλώτος...
Και που μακάρι να πετύχει, παρά την προσπάθεια σαμποταρίσματος όχι μόνο από τους "κακούς" εταίρους. Από αυτούς κινδυνεύουμε πολύ λιγότερο, συγκριτικά με τουςεντός των τειχών "σκληροπυρηνικούς", που γι αυτούς το δημοψήφισμα σήμαινε "Εξω από το κοινό νόμισμα".Ωστόσο (ούσα από την "απέναντι όχθη"), θα συμφωνήσω μαζί τους στο οτι το ερώτημα του "τύπου δημοψηφίσματος" που τέθηκε ήταν εξαρχής ξεκάθαρο:"Ναι ή Όχι στο ευρώ", όσο κι αν οι Συριζανέλ προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά. Για την μειοψηφία των Ελλήνων και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που με γνώμονα τη λογική (και όχι το θυμικό) δουλεύουν για το καλό των χωρών τους, δρώντας σαν μέλη μιας ομάδας (ως οφείλαμε κι εμείς να κάναμε), αυτό ήταν το διακύβευμα του δημοψηφίσματος. Εκεί που φτάσαμε σήμερα, θα το ξαναπώ, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Το σίγουρο είναι οτι πλέον, με οποιαδήποτε λύση, θα υποφέρουμε ΟΛΟΙ και οτι η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποποιείται τον ευθυνών της, καταλογίζοντας τις ευθύνες σε λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όχι οτι δεν έκαναν (και μάλιστα σοβαρά), αλλά αν οι παλιοί μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, αυτή η κυβέρνηση(που εξελέγει για να μας βγάλει από τα αδιέξοδα με τον πολλά υποσχόμενο μαγικό της τρόπο) έδωσε μια σπρωξιά και τώρα λίγο πριν το κενό, η Ελλάδα κρέμεται από ένα σαθρό κλαδάκι αντικρύζοντας κάτω το χάος...