Η συναίνεση ανάμεσα σε Πασόκ και ΝΔ (που πολιτικοί και μη θεωρούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης) είναι γεγονός απ' ότι φαίνεται, στην περίπτωση του νομοσχεδίου της υπουργού Παιδείας και των σαρωτικών αλλαγών που εισάγει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Έπειτα από τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα σε Διαμαντοπούλου και Σπηλιωτόπουλο (τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ), αλλά και Παπανδρέου και Σαμαρά, η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε επί της αρχής το νέο νόμο-πλαίσιο. Οι όροι που έθεσε η ΝΔ ήταν οι εξής δύο: η πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η εκλογή πρύτανη από την ακαδημαϊκή κοινότητα, έπειτα από τις προτάσεις του νέου θεσμικού οργάνου, του Συμβουλίου. Και οι δύο όροι έγιναν αποδεκτοί από την κυβέρνηση κι έτσι Πασόκ, ΝΔ και Λάος που ήταν εξαρχής πρόθυμος υποστηρικτής των αλλαγών, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι φοιτητές και καθηγητές διαφωνούν με τις προτεινόμενες αλλαγές, καθώς θεωρούν πως υποβαθμίζεται η έρευνα και η ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας, καταργείται η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και πως ανοίγει ο δρόμος σε επιχειρηματικά συμφέροντα και λοιπούς αγοραίους διαχειριστές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Εκφράζοντας την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία καθηγητών πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, ενώ σε υποστήριξη τους 900 ξένοι πανεπιστημιακοί, ανάμεσα τους και προσωπικότητες αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, με επιστολή τους ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Με τη γελοία ευφορία της 21ης Ιουλίου να έχει συντριβεί από τη νέα παγκόσμια όξυνση της κρίσης, τις αντιθέσεις στους κόλπους της ευρωζώνης να θέτουν εν αμφιβόλω το νέο πακέτο "σωτηρίας" και τα υπαρκτά κοινωνικά αδιέξοδα που φέρνει το φθινόπωρο, η συναίνεση μοιάζει αυτό που ήταν πάντα: ένα πουκάμισο αδειανό με θεαματική μόνο αξία.
σχόλια