Μιχαηλίδου: Μετά την άδεια άνευ αποδοχών οι ανεμβολίαστοι στις δομές φροντίδας μπορεί να απολυθούν

Μιχαηλίδου: «Ταβάνι» στην άδεια άνευ αποδοχών για ανεμβολίαστους στις δομές φροντίδας- Μετά μπορεί να απολυθούν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Η άδεια άνευ αποδοχών, στο ανεμβολίαστο προσωπικό μονάδων φροντίδας, θα έχει χρονικό όριο, έπειτα από το οποίο οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν, δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός πλέον για όλο το προσωπικό στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ όπως και στις δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές. 

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας θα πρέπει να έχουν κάνει έως τις 16 Αυγούστου την πρώτη δόση του εμβολίου και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Όσοι δεν το πράξουν αυτό, θα βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών. 

Όμως, η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι αυτή η άδεια άνευ αποδοχών δεν θα είναι επ’ αόριστον. 

«Αυτό που σχεδιάζουμε τώρα είναι να δώσουμε μία περίοδο προσαρμογής ή απόφασης στον εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί να δει αν θα εμβολιαστεί ή όχι. Αυτή η άδεια άνευ αποδοχών θα έχει ένα “ταβάνι”», δήλωσε στο Open η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  

Για παράδειγμα, εξήγησε, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι ένας μήνας. «Έπειτα από έναν μήνα που ο εργαζόμενος δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο, ο εργοδότης μπορεί να πει ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν μπορεί να προστατεύσει τους ωφελούμενους. Άρα, έπειτα από αυτόν τον μήνα- δεν έχουμε καθορίσει το χρονικό διάστημα- να μπορεί να απολυθεί αυτός ο άνθρωπος», συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου. 

Η υφυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό δεν θα ισχύσει για την πλειονότητα των εργαζομένων, αλλά συμπλήρωσε αναφερόμενη σε τέτοιες περιπτώσεις: «Δεν γίνεται έπειτα από ένα διάστημα αναστολής να μπορεί να “κρατάει” τη θέση του, γιατί το κράτος θεωρεί ότι είναι ακατάλληλος να φροντίσει τον ηλικιωμένο, οπότε ο εργοδότης μπορεί να διακόψει τη σχέση εργασίας». 

Ακόμη, σημείωσε ότι ιατρική επιτροπή θα δίνει γνωματεύσεις σε αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας. 

Αυτή τη στιγμή το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας είναι περίπου 65% στις ιδιωτικές δομές και περίπου 43% στις δημόσιες. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό εμβολιασμού των ωφελούμενων, στον ιδιωτικό τομέα είναι 85% και στον δημόσιο στο 78%, ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου. 

Τα κρούσματα στις κατασκηνώσεις 

Στις ίδιες δηλώσεις η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν οι κατασκηνώσεις, λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται σε αυτές. 

«Είναι κάτι που μελετούμε. Αν συνεχίσουν τα κρούσματα να αυξάνονται κάθε ημέρα με αυτό τον ρυθμό στις παιδικές κατασκηνώσεις- ακόμη κι όταν τα πρωτόκολλα είναι αυστηρά, ακόμη κι αν ο ΕΟΔΥ πηγαίνει πολύ συχνά για να κάνει έξτρα τεστ σε αυτές τις κατασκηνώσεις- μπορεί και να αλλάξει η λειτουργία τους μέσα τον Αύγουστο», δήλωσε η υφυπουργός. 

Όταν ρωτήθηκε αν το κλείσιμο θα είναι οριζόντιο ή σε κατασκηνώσεις όπου εντοπίζεται πρόβλημα, απάντησε: «Εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα σίγουρα», ενώ συμπλήρωσε «Δεν είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο, αλλά αν έχουμε αυξητικό αριθμό κρουσμάτων θα παρέμβουμε». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM