Ανταποδοτικά τέλη ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν στους δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούσαν δομές φιλοξενίας το 2019 με υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο Νότης Μηταράκης.
Πρόκειται για συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου, που προβλέπει την ανά τρίμηνο καταβολή των ανταποδοτικών τελών για την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2020. Για το 2019 εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας.
Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπέγραψε απόφαση, με την οποία ορίζονται οι διαδικασίες για τη δέσμευση των εκτάσεων, όπου και θα ανεγερθούν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές. Η απόφαση για επίταξη, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες.
Οι κάτοικοι σχεδιάζουν προσφυγή στο ΣτΕ
Η ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης αιφνιδίασε πολλούς αφού δεν ήταν ενήμερη ούτε η ηγεσία της ΚΕΔΕ. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του δημάρχου της Δυτικής Λέσβου, καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν τη δημιουργίας νέας δομής στη θέση Καραβάς έξω από το Μανταμάδο. Το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου και όπως έγινε γνωστό αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Είναι προφανές ότι θα αντιδράσουμε στην απόφαση αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο και από εκεί και πέρα ξεκινάμε με τη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μανταμάδο και θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας», δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, μετά τη συνεδρίαση.
Αντιδράσεις και από τον δήμο Χίου
Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Χίου, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση περί επιτάξεων. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της ΠΝΠ και κάθε υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικής πράξης που θα σχετίζεται με την επίταξη. Παράλληλα συγκροτεί ομάδα με επιστημονικούς υποστηρικτές κατά των πράξεων που προβλέπει η ΠΝΠ και δηλώνει ότι ουδεμιά υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του δήμου Χίου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της νέας δομής. Ερωτηματικό παραμένει η παρουσία του Σταμάτη Κάρμαντζη, δημάρχου Χίου, στη σύσκεψη της Πέμπτης. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.
Ανέβαλε την συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, ανακοίνωσε την αναβολή της συνάντησης του με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. «Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην έκδοση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα».
Κατά τον ίδιο, «από τον Νοέμβρη είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης γι' αυτά τα κέντρα. Το σημείο που επιλέχθηκε στη Χίο στο "17" το έχω παρουσιάσει πριν από ενάμιση μήνα στο δημοτικό συμβούλιο. Στη Μυτιλήνη ήταν δεδομένη η δημιουργία του νέου κέντρου, αυτό που είχε προταθεί από την κυβέρνηση είχε ήδη απορριφθεί. Στη Σάμο η έκταση ήταν δεδομένη και είχαμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία να νοικιάσουμε τη γη από ιδιώτες, το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και στη Μυτιλήνη, μόνο που θα πηγαίναμε έξι μήνες πίσω, δηλαδή δεν θα είχαμε τα κέντρα έτοιμα το καλοκαίρι για να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών αλλά θα φτάναμε καλά Χριστούγεννα και αυτό δεν ήταν αποδεκτό».
Οι εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης θα δεσμευθούν για τρία χρο΄νια, ενώ «οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου», διευκρίνισε ο ίδιος. «Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει όλος ο κόσμος: Να δώσουμε λύσεις».
Ο υπουργός εξήγησε ότι η επίταξη έχει ήδη υπογραφεί και σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση, και συμπλήρωσε: «Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης. Από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν σήμερα, ο νέος σχεδιασμός στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές».
σχόλια